Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Algemene informatie over reisovereenkomsten

Hieronder leggen we een aantal begrippen uit die u kunt tegenkomen als u een reis boekt.


Snel naar:


Pakketreis

Een pakketreis is een reis met verschillende onderdelen die u samen bij één reisaanbieder boekt. De pakketreis bestaat uit minimaal 2 van de volgende onderdelen:

  • accommodatie, zoals een hotelkamer of appartement
  • vervoer, zoals een vlucht of een treinreis
  • huur van een voertuig, zoals een auto of motor
  • een ander soort onderdeel, zoals een wellnessbehandeling, rondleiding, skipas of toegang tot een attractiepark

De reisaanbieder biedt deze onderdelen als één pakket aan en is verantwoordelijk voor de uitvoering van het hele pakket.

Bescherming bij pakketreis

Voor pakketreizen staan er extra regels in de wet. Daardoor hebt u vaak meer bescherming dan wanneer u een losse vlucht of accommodatie boekt. Bijvoorbeeld als de reisaanbieder failliet is. Dan betaalt een garantiefonds uw geld terug. 

Check daarom vóór het boeken of de reisaanbieder is aangesloten bij een garantiefonds. Ook bent u bij een pakketreis extra beschermd als de reisaanbieder de reis annuleert, wijzigt of de prijs verhoogt. Of als u de pakketreis wil afzeggen of als uw pakketreis niet voldoet aan de afspraken.

Gekoppeld reisarrangement

Een gekoppeld reisarrangement is een reis met verschillende onderdelen die u per onderdeel apart boekt. De reis bestaat uit minimaal 2 verschillende onderdelen. 

Onderdelen zijn bijvoorbeeld een accommodatie, vervoer of een excursie. U stelt de onderdelen van de reis zelf samen via één handelaar, bijvoorbeeld een boekingswebsite. 

Maar de handelaar biedt deze onderdelen niet als één pakket aan. U hebt een aparte overeenkomst met de verschillende aanbieders van de onderdelen van de reis. De reisonderdelen zijn aan elkaar gekoppeld doordat de aanbieders afspraken met elkaar hebben.

Bescherming bij gekoppeld reisarrangement

Bij een gekoppeld reisarrangement hebt u extra bescherming als de reisaanbieder failliet gaat.

Accommodatie

Een accommodatie is een plaats waar u tegen betaling kunt overnachten. Bijvoorbeeld een hotel. Maar ook een kampeerplaats of een bungalow. Veel recreatieparken en campings zijn aangesloten bij de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland (RECRON).

Lijnvlucht of chartervlucht

Bij een vliegreis boekt u een losse vlucht voor uw reis met het vliegtuig. U kunt een lijnvlucht of een chartervlucht boeken. 

Bij een lijnvlucht kiest u zelf de luchtvaartmaatschappij en de dag en tijdstip van uw vlucht. Deze heeft het vliegtuig zelf in eigendom en biedt vluchten aan volgens hun eigen rooster. 

Een chartervlucht boekt u via een reisorganisatie. Deze huurt het vliegtuig voor een georganiseerde vakantievlucht. U kiest alleen de vertrekdata van uw vlucht en ontvangt later het precieze tijdstip.

Reisaanbieder

Een reisaanbieder organiseert en verkoopt reizen. Soms kunt u een reis rechtstreeks bij een reisaanbieder boeken. En soms kunt u dat alleen doen via een reisbureau of boekingswebsite. Deze bemiddelt dan tussen u en de aanbieder van de reis. U sluit via de bemiddelaar een reisovereenkomst met de reisaanbieder. De reisaanbieder is verantwoordelijk voor de uitvoering van de reis.

Reisbureau of boekingswebsite

Een reisbureau of boekingswebsite geeft u informatie en adviezen over reizen. Ook kunnen ze voor u een reis bij een reisaanbieder boeken. Het reisbureau of de boekingswebsite bemiddelt dan tussen u en de aanbieder van de reis. 

U sluit via de bemiddelaar een reisovereenkomst met de reisaanbieder. De reisaanbieder is verantwoordelijk voor de uitvoering van de reis. Het kan gaan om pakketreizen, accommodaties, vliegreizen en andere diensten die te maken hebben met reizen.

Zie ook