Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Mag de reisaanbieder mijn pakketreis annuleren?

Hebt u een pakketreis geboekt? Dan mag de reisaanbieder alleen bij bijzondere omstandigheden de overeenkomst annuleren. U hebt recht op uw geld terug en soms ook op schadevergoeding van extra kosten. Bijvoorbeeld voor een visum dat u al hebt betaald.

Soms annuleert de reisaanbieder een pakketreis. Dat mag in een bijzondere situatie. Bijvoorbeeld als er te weinig aanmeldingen zijn of als de geboekte vlucht is geannuleerd en de reisaanbieder geen andere vlucht meer kan regelen. Of als het niet veilig is op de bestemming of tijdens de reis.

Is het niet uw schuld dat de reisaanbieder de overeenkomst wil annuleren? Dan hebt u recht op een andere reis van dezelfde kwaliteit. De reisaanbieder kan u dan een nieuw aanbod doen. Als u niet met dat aanbod akkoord gaat, moet uw reisaanbieder uw geld teruggeven.

Ook hebt u recht op schadevergoeding. Dat is een vergoeding voor de extra kosten die u hebt doordat de pakketreis niet doorgaat. Bijvoorbeeld als u een andere vakantie moet boeken die duurder is of kosten voor uw inentingen. U moet wel uitleggen waarom het redelijk is dat u deze kosten hebt gemaakt.

Soms hebt u wel recht op uw geld terug, maar niet op schadevergoeding:

  • Als de reis niet doorgaat omdat er te weinig aanmeldingen zijn. De reisaanbieder moet u hierover een brief sturen binnen de tijd die in de overeenkomst staat.
  • Als de reisaanbieder de reis moet annuleren door overmacht. Bijvoorbeeld door een natuurramp, oorlog of iets anders waar hij geen invloed op heeft. Is uw pakketreis overboekt? Dan is dat geen overmacht. Bij een overboeking heeft de reisaanbieder meer boekingen gemaakt dan mogelijk is.

Gaat de reis niet door omdat de vlucht van uw reis geannuleerd is door de luchtvaartmaatschappij? En hoort u dat minder dan 2 weken voor vertrek? Dan hebt u soms recht op een extra schadevergoeding voor de vlucht. Hoe hoog die vergoeding is staat vast per soort vlucht.

Zoek eerst samen naar een oplossing. Wil de reisaanbieder het probleem niet oplossen? Schrijf dan een brief of e-mail naar de reisaanbieder. Gebruik onze voorbeeldbrief:

Als u er samen niet uit komt

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook