Iets vragen of melden?

De reisaanbieder wil de boeking van mijn pakketreis annuleren. Mag dat?

Hebt u een pakketreis geboekt? Dan mag de reisaanbieder alleen bij bijzondere omstandigheden de overeenkomst opzeggen. Bijvoorbeeld als het geboekte hotel er niet meer is, en de reisaanbieder geen ander hotel meer kan regelen.

Wanneer hebt u recht op schadevergoeding?

Is het niet uw schuld dat de reisaanbieder de overeenkomst wil opzeggen? Dan hebt u recht op een andere reis van dezelfde of een betere kwaliteit. De reisaanbieder kan u dan een nieuw aanbod doen. U hoeft dit aanbod niet te accepteren. Gaat u niet akkoord? Dan hebt u er recht op dat u uw geld terugkrijgt, en u hebt recht op schadevergoeding.

De schadevergoeding bestaat uit de extra kosten die u hebt gemaakt. Bijvoorbeeld als u een andere vakantie hebt geboekt, en deze vakantie was duurder. Dit moeten wel redelijke kosten zijn. U kunt daarnaast ook een extra vergoeding krijgen voor misgelopen vakantiegenot. Deze vergoeding is maximaal 1 keer het bedrag dat u hebt betaald voor de reis.

Wanneer hebt u geen recht op schadevergoeding?

  • Als de reis niet doorgaat omdat er te weinig aanmeldingen zijn. De reisaanbieder moet u hierover een brief sturen binnen de tijd die in de overeenkomst staat.
  • Als de reisaanbieder de reis moet annuleren door overmacht. Bijvoorbeeld door een natuurramp of oorlog. Als een reis overboekt is, dus te veel boekingen op dezelfde reis, is dat geen overmacht.

Wat kan ik doen als de reisaanbieder een nieuw aanbod doet waarmee ik niet akkoord wil gaan?

Zoek eerst samen naar een oplossing. Wil de reisaanbieder het probleem niet oplossen? Schrijf dan een brief of e-mail naar de reisaanbieder.

Vraag in uw brief om een oplossing vóór een bepaalde datum. Geef de aanbieder een redelijke termijn. Schrijf ook welke vervolgstappen u neemt als de aanbieder geen goede oplossing biedt.

Herbruikbaar blok: Uw recht halen en melden

Komt u er samen niet uit?

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer