Reizen algemeen

Prijzen van reizen en vakanties

Een reis, vliegticket, hotel of vakantiehuisje moet u kunnen boeken voor de aanbiedingsprijs. Daar mogen niet zomaar allerlei kosten bijkomen terwijl u boekt.

U boekt online een vliegticket, reis, hotel of vakantiehuisje. Terwijl u verder klikt, wordt de prijs hoger: er komen telkens kosten bij. Bijvoorbeeld reserveringskosten. Of een verplichte eindschoonmaak. U kunt alleen boeken als u méér betaalt dan de aanbiedingsprijs waarmee u begon.

Mag dat zomaar? Nee. Er gelden 3 regels:

1. Alle verplichte kosten moeten in de aanbiedingsprijs zitten

Zijn er kosten die elke reiziger moet betalen? En staat vooraf vast hoe hoog ze zijn? Zulke kosten moeten in de aanbiedingsprijs zitten. Voorbeelden zijn vaste administratiekosten, boekingskosten, toeristenbelasting of een verplicht lakenpakket.

2. Kunnen de verplichte kosten wisselen? Dan moeten ze bij de prijs staan

Sommige kosten komen altijd bij een boeking. Maar hoe hoog ze zijn, staat vooraf niet vast. Dat kan ervan afhangen voor hoeveel personen u boekt. Of welke keuzes u zelf nog maakt. Dan moet u bij de prijs meteen kunnen zien dat deze kosten erbij komen, en hoe de aanbieder ze berekent.

Voorbeeld:

Bij een vakantiehuisje komen boekingskosten. Het huisje kost 149 euro per week. Maar de boekingskosten zijn 10 euro per persoon. De aanbieder weet vooraf niet voor hoeveel personen u boekt. Hij moet dan duidelijk bij de aanbiedingsprijs zetten dat er 10 euro boekingskosten per persoon bijkomen.

Let op

Zijn de boekingskosten niet per persoon, maar per vakantiehuisje? Dan zijn ze vooraf bekend en moeten ze dus wél in de aanbiedingsprijs zitten.

3. Kunt u extra’s kiezen? Dan moeten de kosten daarvan duidelijk zijn.

Een boeking kan duurder worden door extra’s die niet verplicht zijn. Bijvoorbeeld een reisverzekering of annuleringsverzekering, een lakenpakket, ontbijt of diner, of kosten voor het meenemen van bagage. Kunt u zelf kiezen of u zulke extra’s neemt? Dan geldt:

  • Voordat u gaat boeken, moet u duidelijk kunnen zien wat u te kiezen hebt. De aanbieder kan de kosten voor extra’s niet in de aanbiedingsprijs verwerken. Maar hij moet u wel duidelijk vertellen wat u daarvoor moet betalen, vóórdat u gaat boeken. Zo kunt u vooraf uitrekenen wat u méér betaalt als u voor bepaalde extra’s kiest.
  • Extra’s waarvoor u meer betaalt, mogen niet vooraf aangevinkt zijn. De aanbieder moet zorgen dat u zelf actief kunt kiezen om iets wel of niet te nemen. In plaats van iets te moeten uitvinken als u het niet wilt.

 

De regels voor verplichte kosten bij aanbiedingsprijzen gelden voor alle producten en diensten.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.