ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Reizen algemeen

Prijzen van reizen en vakanties

Een reis, vliegticket, hotel of vakantiehuisje moet u kunnen boeken voor de aanbiedingsprijs. Daar mogen niet zomaar allerlei kosten bijkomen terwijl u boekt.

U boekt online een vliegticket, reis, hotel of vakantiehuisje. Terwijl u verder klikt, wordt de prijs hoger: er komen telkens kosten bij. Bijvoorbeeld reserveringskosten. Of een verplichte eindschoonmaak. U kunt alleen boeken als u méér betaalt dan de aanbiedingsprijs waarmee u begon.

Mag dat zomaar? Nee. Er gelden 3 regels:

Zijn er kosten die elke reiziger moet betalen? En staat vooraf vast hoe hoog ze zijn? Zulke kosten moeten in de aanbiedingsprijs zitten. Voorbeelden zijn vaste administratiekosten, boekingskosten, toeristenbelasting of een verplicht lakenpakket.

Sommige kosten komen altijd bij een boeking. Maar hoe hoog ze zijn, staat vooraf niet vast. Dat kan ervan afhangen voor hoeveel personen u boekt. Of welke keuzes u zelf nog maakt. Toch moet de aanbieder u meteen bij de prijs laten zien welke kosten erbij komen. Naast de prijs mag maximaal 1 los bedrag aan verplichte bijkomende kosten staan. Zodat u niet zelf een berekening hoeft te maken. Hebt u uw keuzes nog niet ingevuld? Dan mag de aanbieder voor het bedrag aan bijkomende kosten een voorbeeld gebruiken. Wel moet het voorbeeld voor het aantal personen logisch zijn voor de grootte van het huisje.

Voorbeeld:

Bij een vakantiehuisje komen boekingskosten. Het huisje kost 450 euro per week. Maar de boekingskosten zijn 10 euro per persoon. Het linnengoed moet u verplicht afnemen en is ook 10 euro per persoon. De aanbieder weet vooraf niet voor hoeveel personen u boekt en op welke datum. Maar het huisje is voor 4 personen. Hij mag dan zeggen '€ 450 euro + € 80 euro aan bijkomende kosten voor 4 personen van 1 t/m 8 april '.

Let op

Zijn de boekingskosten niet per persoon, maar per vakantiehuisje? Dan zijn ze vooraf bekend en moeten ze dus wél in de aanbiedingsprijs zitten.

Een boeking kan duurder worden door extra's die niet verplicht zijn. Bijvoorbeeld een reisverzekering of annuleringsverzekering, een lakenpakket, ontbijt of diner, of kosten voor het meenemen van bagage. Kunt u zelf kiezen of u zulke extra's neemt? Dan geldt:

  • Voordat u gaat boeken, moet u duidelijk kunnen zien wat u te kiezen hebt. De aanbieder kan de kosten voor extra's niet in de aanbiedingsprijs verwerken. Maar hij moet u wel duidelijk vertellen wat u daarvoor moet betalen, vóórdat u gaat boeken. Zo kunt u vooraf uitrekenen wat u méér betaalt als u voor bepaalde extra's kiest.
  • Extra's waarvoor u meer betaalt, mogen niet vooraf aangevinkt zijn. De aanbieder moet zorgen dat u zelf actief kunt kiezen om iets wel of niet te nemen. In plaats van iets te moeten uitvinken als u het niet wilt.

De regels voor verplichte kosten bij aanbiedingsprijzen gelden voor alle producten en diensten.

Zie ook