Mijn reisaanbieder is failliet

Ik heb een vliegticket vooruitbetaald. Krijg ik mijn geld terug als de luchtvaartmaatschappij failliet gaat?

Dat hangt ervan af of u een los ticket voor een lijndienst hebt geboekt, of een ticket voor een chartervlucht hebt geboekt bij een reisorganisator.

Hebt u een los ticket voor een lijnvlucht geboekt?

Een los ticket voor een lijndienst boekt u direct bij de luchtvaartmaatschappij of via een reisbureau of boekingssite. Is de luchtvaartmaatschappij failliet? Dan wordt er een curator aangesteld. De curator handelt het faillissement af. U kunt de curator een brief schrijven en uw geld terug vragen. Gebruik onze voorbeeldbrief:

De kans dat u uw geld terugkrijgt is meestal niet zo groot. Voor losse lijndiensttickets bestaat er geen verplichte garantieregeling zoals dit voor pakketreizen wel bestaat.

Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden u vóór het boeken de mogelijkheid om u hiervoor te verzekeren. Hebt u zo’n verzekering afgesloten? Neem dan contact op met uw verzekeraar.

Hebt u een ticket voor een chartervlucht geboekt bij een reisaanbieder?

Boekt u een chartervlucht bij een reisaanbieder? En gaat de luchtvaartmaatschappij failliet? Dan moet de reisaanbieder een andere vlucht voor u regelen. Lukt dat niet? Dan moet de reisaanbieder u het geld voor uw ticket terugbetalen.

Herbruikbaar blok: Uw recht halen en melden

Komt u er samen niet uit?

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.