Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Wat moet ik weten over het boeken van een vliegticket?

U kunt op verschillende manieren een vliegticket boeken. Bijvoorbeeld via een reisbureau of via internet. Soms boekt u alleen een vliegticket, en soms een pakketreis. Een pakketreis is bijvoorbeeld een vliegreis inclusief overnachting in een hotel of appartement.

Boekt u alleen een vliegticket? Dan gelden de algemene voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. In de algemene voorwaarden staat bijvoorbeeld of u uw vertrekdatum nog kunt veranderen. Algemene voorwaarden mogen niet onredelijk zijn.

Voor pakketreizen staan er extra regels in de wet. Daardoor hebt u vaak meer mogelijkheden en bescherming dan wanneer u alleen een vliegticket boekt.

Bij een lijnvlucht kiest u zelf de luchtvaartmaatschappij en de dag en tijdstip van uw vlucht. Deze heeft het vliegtuig zelf in eigendom en biedt vluchten aan volgens hun eigen rooster.

Een chartervlucht boekt u via een reisorganisatie. Deze huurt het vliegtuig voor een georganiseerde vakantievlucht. U kiest alleen de vertrekdata van uw vlucht en ontvangt later het precieze tijdstip.

U moet zelf uitzoeken of u een visum nodig hebt voor een bepaald land. Hebt u geen visum en mag u het land niet in, dan is dat uw eigen risico. De luchtvaartmaatschappij is daar niet verantwoordelijk voor.

Dat is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Vraag dit daarom na bij uw luchtvaartmaatschappij.

U moet altijd meewerken aan controles van uw bagage.

U moet kunnen boeken voor de aanbiedingsprijs. Bij een vliegticket moet de aanbieder dus de prijs noemen inclusief passagierstarieven of luchttarieven, alle belastingen, heffingen en toeslagen. Er mogen niet zomaar verplichte kosten bijkomen terwijl u boekt. De aanbieder moet ook uitleggen waar de prijs uit bestaat. Zodat u kunt zien wat u precies betaalt en waarvoor.

Soms kunt u extra opties kiezen, zoals extra bagage of beenruimte. Deze zijn niet verplicht, maar kunt u erbij nemen. De kosten voor extra's moeten van begin af aan duidelijk zijn. Zodat u weet wat er bij de prijs van het ticket komt als u zo'n extra neemt. Ook moet u het zelf aanvinken als u een extra wenst. De aanbieder mag dit niet al voor u doen.

Bent u een vliegticket aan het boeken? Controleer dan voordat u de boeking bevestigt goed of alle gegevens juist zijn ingevuld. Vaak kost het u geld als u achteraf uw gegevens moet wijzigen. Wilt u weten wat het kost als u toch uw gegevens wilt wijzigen? Kijk in de algemene voorwaarden of op de website van de luchtvaartmaatschappij.

Ja, wel als het een site van een aanbieder uit de EU is. Want die mogen geen klanten weigeren die vanuit een andere EU-lidstaat een vlucht willen boeken. Soms ziet u een vlucht voor een lagere prijs op een buitenlandse boekingssite. Dan mag u dus vanuit Nederland bij bijvoorbeeld een Spaanse aanbieder boeken. De Spaanse aanbieder mag dat niet weigeren. U moet dezelfde vlucht voor dezelfde prijs kunnen boeken als een Spaanse passagier.

Zie ook