Mijn reisaanbieder is failliet

Mijn reisaanbieder is failliet. Wat zijn mijn rechten?

Boekt u een pakketreis of een gekoppeld reisarrangement? Dan is de reisaanbieder verplicht om maatregelen te nemen voor het geval zij failliet gaat. Dit heet de garantieregeling.

Let op

Dit geldt alleen voor pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen en niet voor losse tickets of accommodaties.

 

Bij een pakketreis moet de reisaanbieder garantiemaatregelen nemen voor alle onderdelen van de pakketreis die hij verkoopt. Bij een gekoppeld reisarrangement hebt u 2 overeenkomsten met 2 verschillende reisaanbieders. Alleen de 1e reisaanbieder is verplicht om garantiemaatregelen te treffen. En dan alleen voor het deel van de reis dat hij zelf verkoopt.

Wat zijn mijn rechten als mijn reisaanbieder failliet gaat?

Bent u nog niet op reis? En hebt u al (een deel van) uw reissom betaald? Dan moet de reisaanbieder ervoor zorgen dat u uw geld terugkrijgt. Of een andere reisaanbieder neemt uw reis over, zodat uw reis gewoon door kan gaan.

Bent u al op reis als uw reisaanbieder failliet gaat? En was het vervoer naar uw vakantieadres ook onderdeel van de pakketreis of het gekoppeld reisarrangement? Dan moet de reisaanbieder ervoor zorgen dat u terug kunt komen.

Veel reisaanbieders zijn aangesloten bij een garantiefonds zoals:

Als uw reisaanbieder failliet is kunt u in de voorwaarden van de garantiemaatregelen vinden wat u moet doen. Heeft de reisaanbieder geen garantiemaatregelen getroffen? Meld het bij ACM ConsuWijzer.

Tip

Check altijd voor u boekt welke maatregelen uw reisaanbieder heeft genomen. Het kan lastig zijn om te bepalen of de maatregelen u voldoende zekerheid geven bij een faillissement. Vraag dit daarom altijd goed na! Zo loopt u niet het risico dat u bij een faillissement uw geld niet terugkrijgt. Of dat uw terugreis niet geregeld is.

Hoe kan ik controleren of mijn reisaanbieder een garantieregeling heeft?

Ga na of uw reisaanbieder is aangesloten bij een garantiefonds

Als uw reisaanbieder is aangesloten, kunt u dit terugvinden op de website, in de reisgids of in een folder van uw reisaanbieder.

Doe navraag bij uw reisaanbieder

Ziet u nergens een logo van een garantiefonds? Of kunt u op de website geen informatie over een garantiefonds vinden? Vraag dan aan de reisaanbieder zelf wat hij heeft geregeld. De reisaanbieder moet duidelijk bekend maken welke maatregelen er zijn om u te beschermen.

Check de website van het garantiefonds op de dag dat u gaat boeken

Bekijk altijd zelf, op de dag dat u boekt, of de reisaanbieder (nog) is aangesloten bij het garantiefonds. Kijk hiervoor op de website van het garantiefonds. Of bel het garantiefonds op. Het komt namelijk wel eens voor dat een reisaanbieder toch (tijdelijk) niet is aangesloten. U gaat u er dan vanuit dat alles goed is geregeld, terwijl dat niet zo is.

De reisaanbieder heeft geen goede maatregelen genomen. Wat kan ik doen?

Neem contact op met de curator als de reisaanbieder failliet is. Vraag of uw reis nog doorgaat. Soms kan de reis toch doorgaan omdat de reisaanbieder het geld voor uw reis al heeft betaald aan het hotel en de luchtvaartmaatschappij. Gaat de reis niet door? Vraag dan aan de curator uw geld terug.

Hoe weet ik wie de curator is?

Door het faillissement mag de reisaanbieder zelf niet meer beslissen over het geld en de reizen die zij uitvoert. De rechtbank benoemt iemand die daarover mag beslissen. Dat is de curator. De curator gaat proberen zoveel mogelijk schulden te betalen. Of u nog iets terug krijgt hangt af van hoeveel schulden de reisaanbieder had. Op Rechtspraak.nl staat het centraal insolventieregister. Daar kunt u zien wie de curator is. En wat zijn contactgegevens zijn.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.