Ik wil mijn boeking wijzigen

Annuleren van een reis naar een onveilige bestemming

U hebt een pakketreis, los vliegticket of accommodatie geboekt. Dan wordt het onveilig op uw bestemming. Er is bijvoorbeeld een natuurramp gebeurd, een virus uitgebroken of er dreigt een oorlog. Mag u dan kosteloos annuleren?

Vragen over uw reisrechten bij het coronavirus? Gebruik dan de aparte pagina over corona.

Ik heb een pakketreis geboekt. Mag ik kosteloos annuleren als de bestemming onveilig wordt?

Volgens de wet mag u uw pakketreis dan kosteloos annuleren. U moet wel kunnen aantonen dat het op de plek van uw bestemming niet meer veilig is. Dat kunt u bijvoorbeeld doen met een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken of van het Calamiteitenfonds. Het ministerie werkt met kleurcodes. Zowel bij code rood als bij code oranje raadt het ministerie vakantiereizen af. Het Calamiteitenfonds kan een situatie beoordelen als calamiteit. In al deze gevallen hebt u een goed argument om aan te tonen dat het gebied onveilig is.

Kunt u aantonen dat het te onveilig om nog op reis te gaan? Dan hebt u het recht uw pakketreis kosteloos te annuleren. U krijgt het bedrag dat u voor de pakketreis betaalde terug.

Tip
Staat er bij uw boeking dat de ANVR reizigersvoorwaarden gelden? Dan kan mag u ook volgens die voorwaarden kosteloos annuleren als het te onveilig is. De ANVR is de vereniging van reisaanbieders. Bekijk in uw boeking en de ANVR reizigersvoorwaarden welke mogelijkheden de ANVR u geeft.
Wilt u de pakketreis opzeggen omdat uw bestemming onveilig is? En gaat de reisaanbieder daar niet mee akkoord?

Schrijf een brief of e-mail naar de reisaanbieder om te annuleren. Gebruik onze voorbeeldbrief:

Geen negatief reisadvies of calamiteit, maar u wilt toch niet meer op reis? U krijgt u meestal nog een deel van uw kosten terug als u op tijd annuleert.

Ik ben al op reis. Mag ik kosteloos mijn reis aanpassen als het onveilig wordt?

U wilt misschien zo snel mogelijk terug naar huis. Of u wilt uw reis aanpassen, bijvoorbeeld naar een andere bestemming. Het hangt af van uw reisaanbieder of dit kosteloos kan. Als die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds hebt u meer bescherming.

Reisaanbieder is aangesloten bij het Calamiteitenfonds

Is uw reisaanbieder aangesloten bij het Calamiteitenfonds? En vindt het Calamiteitenfonds de onveilige situatie een 'calamiteit'? Dat betekent dat ze het een noodsituatie vinden waar ze reizigers voor willen beschermen. Dan mag u uw reis kosteloos afbreken of aanpassen. Het Calamiteitenfonds betaalt de kosten daarvoor. Bijvoorbeeld een extra terugvlucht of een ander hotel. Is uw reis korter geworden doordat u eerder terug moest? Dan betalen ze ook de kosten van die gemiste dagen terug.

Let op
Was de bestemming al onveilig? En hebt u toch de reis erheen geboekt? Dan betaalt het Calamiteitenfonds u niets terug. Ook reisverzekeringen zullen dan niks terugbetalen.

Reisaanbieder is niet aangesloten bij het Calamiteitenfonds

Is uw reisaanbieder niet aangesloten bij het Calamiteitenfonds? Dan betalen zij u niets terug als u de reis moet aanpassen. Maar moet u langer op uw bestemming blijven, omdat uw reisaanbieder u niet naar huis kan brengen op het afgesproken moment? Dan moet de reisaanbieder u wel maximaal 3 overnachtingen terugbetalen, als uw reis een pakketreis is.

Ik heb een losse accommodatie of los vliegticket geboekt. Mag ik kosteloos annuleren als de bestemming onveilig wordt?

Dat hangt af van de voorwaarden van uw luchtvaartmaatschappij of eigenaar van de accommodatie. Bij veel luchtvaartmaatschappijen kunt u in ieder geval de luchthavenbelasting terugkrijgen. Bekijk de voorwaarden om te weten waar u recht op hebt.

Tip
Staat er bij uw boeking dat de ANVR reizigersvoorwaarden gelden? Dan krijgt u misschien extra rechten van de ANVR. De ANVR is de vereniging van reisaanbieders. Zoek dit op in uw boeking en in de ANVR reizigersvoorwaarden.

Kan ik een beroep doen op mijn reisverzekering of annuleringsverzekering als ik niet naar een onveilig land wil?

Dat hangt af van de voorwaarden van de verzekering. Neem hiervoor contact op met uw verzekeraar. Meestal vinden verzekeraars natuurrampen, besmettingsgevaar of politieke onrust geen geldige reden om uw reis kosteloos te annuleren. Daarvoor moet u een extra dekking afsluiten op uw annuleringsverzekering.

Komt u er samen niet uit?

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.