Ik wil mijn boeking wijzigen

Annuleren van een reis naar een onveilige bestemming

U hebt een pakketreis, los vliegticket of accommodatie geboekt. Dan wordt het onveilig in het land van bestemming. Er is bijvoorbeeld een natuurramp gebeurd of er dreigt een oorlog. Mag u dan kosteloos annuleren?

Ik heb een pakketreis geboekt naar een land waar het onveilig is geworden. Kan ik kosteloos annuleren?

Volgens de wet mag u uw pakketreis dan kosteloos annuleren. U moet wel kunnen aantonen dat uw bestemming niet meer veilig is om naar toe te gaan. Dat kunt u bijvoorbeeld doen met een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken of van het Calamiteitenfonds. U krijgt het bedrag dat u voor de pakketreis betaalde terug.

Tip
Is uw reisaanbieder ANVR-lid? Bekijk de reizigersvoorwaarden van de ANVR of u nog extra rechten krijgt. De ANVR is de vereniging van reisaanbieders.
Wilt u de pakketreis opzeggen omdat uw bestemming onveilig is? En gaat de reisaanbieder daar niet mee akkoord?

Schrijf een brief of e-mail naar de reisaanbieder om te annuleren. Gebruik onze voorbeeldbrief:

Ik ben al op bestemming van mijn pakketreis. Nu is het onveilig geworden. Kan ik kosteloos mijn reis aanpassen?

U bent op vakantie en het er is onveilig geworden. Nu moet u misschien zo snel mogelijk terug naar huis. Of uw reis aanpassen naar een andere bestemming. Het hangt af van uw reisaanbieder of dit kosteloos kan. Als die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds hebt u meer bescherming.

Controleer hier of uw reisaanbieder is aangesloten bij het Calamiteitenfonds.

Reisaanbieder aangesloten bij het Calamiteitenfonds

Is uw reisaanbieder aangesloten? Dan betaalt het Calamiteitenfonds de extra kosten die nodig zijn om uw reis aan te passen door de ramp. Bijvoorbeeld een extra terugvlucht of een ander hotel. Is uw reis korter geworden doordat u eerder terug moest? Het fonds betaalt ook de kosten van die gemiste dagen terug.

Let op: Was de bestemming al onveilig? En hebt u toch de reis erheen geboekt? Dan betaalt het Calamiteitenfonds u niets terug. Ook reisverzekeringen zullen dan niks terugbetalen.

Reisaanbieder niet aangesloten bij het Calamiteitenfonds

Is uw reisaanbieder niet aangesloten bij het Calamiteitenfonds? Dan betalen zij u niets terug als u de reis moet aanpassen. Maar kan uw reisaanbieder u niet meer naar huis brengen op het afgesproken moment? En moet u daardoor extra nachten boeken? Dan moet de reisaanbieder u wel maximaal 3 overnachtingen terugbetalen.

Ik heb een losse accommodatie of los vliegticket geboekt naar een land waar het onveilig is geworden. Kan ik kosteloos annuleren?

Dat hangt af van de voorwaarden van uw luchtvaartmaatschappij of eigenaar van de accommodatie. Bij veel luchtvaartmaatschappijen kunt u in ieder geval de luchthavenbelasting terugkrijgen. Bekijk de voorwaarden om te weten waar u recht op hebt.

Kan ik een beroep doen op mijn reisverzekering of annuleringsverzekering als ik niet naar een land wil waar het onveilig is geworden?

Dat hangt af van de voorwaarden van de verzekering. Neem hiervoor contact op met uw verzekeraar. Meestal vinden verzekeraars natuurrampen of politieke onrust geen geldige reden om uw reis kosteloos te annuleren. Daarvoor moet u een extra dekking afsluiten op uw annuleringsverzekering.

Komt u er samen niet uit?

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.