Reizen algemeen

Aanbetalen van een pakketreis, gekoppeld reisarrangement, accommodatie of vliegticket

Vaak wil een reisaanbieder dat u een deel van het bedrag vooraf betaalt. Soms vraagt hij u alles vooruit te betalen. Dat heet aanbetalen. Een aanbieder mag van u vragen om een aanbetaling te doen. Bij het boeken van een reis is dit gebruikelijk.

Vragen over aanbetalen tijdens de coronacrisis? Gebruik dan de aparte pagina over corona.

Ben ik verplicht om aan te betalen?

U bent niet verplicht om de reis aan te betalen. Maar u moet dit wel afspreken voordat u iets boekt. Wilt u niet aanbetalen? Dan kan de aanbieder beslissen dat hij geen zaken met u doet. U kunt dan een andere aanbieder zoeken waarbij u niet hoeft aan te betalen.

Wat is het risico als ik aanbetaal?

Gaat de aanbieder failliet voordat u op reis gaat of wanneer u op de plaats van bestemming bent? Dan kan dit een probleem opleveren. Bekijk per soort boeking wat het risico kan zijn:

Aanbetaling bij een pakketreis of gekoppeld reisarrangement

Boekt u een pakketreis of gekoppeld reisarrangement? Dan heeft de reisorganisator de wettelijke verplichting om maatregelen te nemen voor het geval hij failliet zou gaan. Gaat uw reisorganisatie failliet? Dan zorgt de garantieregeling ervoor dat uw reis door kan gaan. Of dat u uw geld terug krijgt.

Aanbetaling bij een losse vlucht of accommodatie

Boekt u een los vliegticket? Of een overnachting in een accommodatie, bijvoorbeeld een campingplaats of hotel? En gaat de aanbieder failliet? Dan kan het gevolg zijn dat uw reis niet door gaat en u uw aanbetaling kwijt bent. Een luchtvaartmaatschappij of een ondernemer die alleen een accommodatie aanbiedt, is namelijk niet wettelijk verplicht om maatregelen te nemen voor als hij failliet gaat.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.