Reizen algemeen

Algemene informatie over reisovereenkomsten

Hieronder leggen we een aantal begrippen uit die u kunt tegenkomen als u een reis boekt.

Wat is een pakketreis?

Een pakketreis is een gecombineerde reis die u bij een reisorganisatie boekt. Gecombineerd betekent dat de pakketreis bestaat uit minimaal één overnachting én vervoer of een andere toeristische dienst. U kunt bijvoorbeeld denken aan een excursie. De reisorganisator biedt deze onderdelen als een pakket aan en is verantwoordelijk voor de complete uitvoering van de pakketreis.

Wat is een gekoppeld reisarrangement?

Een gekoppeld reisarrangement is een gecombineerde reis die u zelf samenstelt via een handelaar, bijvoorbeeld een boekingswebsite. Deze reis bestaat uit minimaal één overnachting én vervoer of een andere toeristische dienst zoals een excursie. De handelaar biedt het gekoppeld reisarrangement niet als standaard pakket of arrangement aan. U sluit afzonderlijke overeenkomsten met verschillende aanbieders, maar wel via één handelaar.

Bij een pakketreis sluit u dus een overeenkomst met één handelaar. Bij een gekoppeld reisarrangement sluit u afzonderlijke overeenkomsten met verschillende aanbieders, maar wel via één handelaar.

Wat is een accommodatie?

U kunt ook alleen een accommodatie boeken. Dat is een plaats waar u tegen betaling kunt overnachten. Bijvoorbeeld een hotel. Maar ook een kampeerplaats of een bungalow. Veel recreatieparken en campings zijn aangesloten bij de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland (RECRON).

Wat is een vliegreis?

Bij een vliegreis boekt u alleen de reis met het vliegtuig. U kunt een lijnvlucht boeken. Dan kiest u zelf de vliegmaatschappij. U kunt ook een charterticket via een reisorganisatie boeken. Dan vliegt u mee met een georganiseerde vakantievlucht. Bij deze vluchten wordt niet volgens een vaste dienstregeling gevlogen. Bij een lijnvlucht juist wel.

Wat doet een reisorganisatie?

Een reisorganisatie organiseert en verkoopt reizen. Soms kunt u een reis rechtstreeks bij een reisorganisatie boeken. En soms kunt u dat alleen doen via een reisbureau.

Wat doet een reisbureau?

Een reisbureau geeft u informatie en adviezen over reizen. Ook kunnen ze voor u een reis bij een reisorganisatie boeken. Het kan gaan om pakketreizen, accommodaties, vliegreizen en andere diensten die te maken hebben met reizen.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.