Iets vragen of melden?

Algemene informatie over reisovereenkomsten

Hieronder leggen we een aantal begrippen uit die u kunt tegenkomen als u een reis boekt.

Wat is een pakketreis en gekoppeld reisarrangement?

Zowel bij pakketreizen als gekoppelde reisarrangementen moet het gaan om ten minste 2 reisdiensten die worden geboekt voor dezelfde vakantie. Met reisdiensten bedoelen wij:

  • vervoer: bijvoorbeeld een vlucht of treinreis
  • een vervoersmiddel dat u huurt: bijvoorbeeld een huurauto of ander voertuig
  • verblijf: bijvoorbeeld een appartement of hotelkamer
  • een andere toeristische dienst: bijvoorbeeld een bezoek aan een sportwedstrijd of attractiepark. De waarde van deze reisdienst moet minstens 25% van het totale bedrag zijn van de prijs van de pakketreis. 

Afhankelijk van de manier waarop u boekt is er sprake van een pakketreis of gekoppeld reisarrangement.

Wat is een accommodatie?

U kunt ook alleen een accommodatie boeken. Dat is een plaats waar u tegen betaling kunt overnachten. Bijvoorbeeld een hotel. Maar ook een kampeerplaats of een bungalow. Veel recreatieparken en campings zijn aangesloten bij de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland (RECRON).

Wat is een vliegreis?

Bij een vliegreis boekt u alleen de reis met het vliegtuig. U kunt een lijnvlucht boeken. Dan kiest u zelf de vliegmaatschappij. U kunt ook een charterticket via een reisorganisatie boeken. Dan vliegt u mee met een georganiseerde vakantievlucht. Bij deze vluchten wordt niet volgens een vaste dienstregeling gevlogen. Bij een lijnvlucht juist wel.

Wat doet een reisorganisatie?

Een reisorganisatie organiseert en verkoopt reizen. Soms kunt u een reis rechtstreeks bij een reisorganisatie boeken. En soms kunt u dat alleen doen via een reisbureau.

Wat doet een reisbureau?

Een reisbureau geeft u informatie en adviezen over reizen. Ook kunnen ze voor u een reis bij een reisorganisatie boeken. Het kan gaan om pakketreizen, accommodaties, vliegreizen en andere diensten die te maken hebben met reizen.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer