Reizen algemeen

Algemene informatie over reisovereenkomsten

Hieronder leggen we een aantal begrippen uit die u kunt tegenkomen als u een reis boekt.

Wat is een pakketreis?

Een pakketreis is een reis met verschillende onderdelen die u samen bij één reisorganisatie boekt. De pakketreis bestaat uit minimaal 2 verschillende onderdelen. Onderdelen zijn bijvoorbeeld een accommodatie, vervoer of een excursie. De reisorganisator biedt deze onderdelen als één pakket aan en is verantwoordelijk voor de uitvoering van het hele pakket.

Wat is een gekoppeld reisarrangement?

Een gekoppeld reisarrangement is een reis met verschillende onderdelen die u per onderdeel apart boekt. De reis bestaat uit minimaal 2 verschillende onderdelen. Onderdelen zijn bijvoorbeeld een accommodatie, vervoer of een excursie. U stelt de onderdelen van de reis zelf samen via een handelaar, bijvoorbeeld een boekingswebsite. Maar de handelaar biedt deze onderdelen niet als één pakket aan. U hebt een aparte overeenkomst met de verschillende aanbieders van de onderdelen van de reis.

Wat is een accommodatie?

U kunt ook alleen een accommodatie boeken. Dat is een plaats waar u tegen betaling kunt overnachten. Bijvoorbeeld een hotel. Maar ook een kampeerplaats of een bungalow. Veel recreatieparken en campings zijn aangesloten bij de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland (RECRON).

Wat is een vliegreis?

Bij een vliegreis boekt u alleen de reis met het vliegtuig. U kunt een lijnvlucht boeken. Dan kiest u zelf de vliegmaatschappij. U kunt ook een charterticket via een reisorganisatie boeken. Dan vliegt u mee met een georganiseerde vakantievlucht. Bij deze vluchten wordt niet volgens een vaste dienstregeling gevlogen. Bij een lijnvlucht juist wel.

Wat doet een reisorganisatie?

Een reisorganisatie organiseert en verkoopt reizen. Soms kunt u een reis rechtstreeks bij een reisorganisatie boeken. En soms kunt u dat alleen doen via een reisbureau.

Wat doet een reisbureau?

Een reisbureau geeft u informatie en adviezen over reizen. Ook kunnen ze voor u een reis bij een reisorganisatie boeken. Het kan gaan om pakketreizen, accommodaties, vliegreizen en andere diensten die te maken hebben met reizen.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.