Een koopovereenkomst is een afspraak over het kopen van een product. Denk aan een bestelformulier met uw handtekening, een e-mail of een mondelinge afspraak. Als u akkoord gaat, dan zit u er meestal aan vast.
Hebt u afspraken op papier over de koop van een product? Dan hebt u een schriftelijke koopovereenkomst. U zit dan vast aan de koop. Het maakt niet uit of u al betaald hebt.
U kunt een handtekening zetten onder een schriftelijke koopovereenkomst. Maar dit is meestal niet verplicht. Ook zonder handtekening kunt u eraan vastzitten. Alleen heeft de verkoper dan minder bewijs.
Iedereen mag zelf bepalen hoe een koopovereenkomst eruit ziet. Hier zijn geen regels voor. Maar hoe duidelijker de afspraken zijn, hoe meer bewijs er is. Het is verstandig als in elk geval op de overeenkomst staat:
Spreekt u met een verkoper per e-mail af dat u zijn product koopt? Dan hebt u een koopovereenkomst per e-mail. U zit dan vast aan de koop. Het maakt niet uit of u al betaald hebt.
‘Mondeling’ betekent dat u met de verkoper praat, bijvoorbeeld in een winkel, op straat, aan de deur of aan de telefoon. Zegt u tegen de verkoper dat u zijn product wilt kopen? En gaat u allebei meteen akkoord? Dan zit u aan de koopovereenkomst vast. Het maakt niet uit of er al betaald is.
In sommige situaties kan uw koopovereenkomst ongeldig zijn. Bekijk de belangrijkste voorbeelden:
Ging u niet akkoord met de aankoop? Maar zegt de verkoper van wel? Dan moet de verkoper bewijzen dat u een koopovereenkomst sloot.
Bij speciale koopovereenkomsten is volgens de wet uw handtekening nodig, bijvoorbeeld bij:
Hebt u in deze gevallen geen handtekening gezet? Dan zit u niet aan de koop vast.
U hebt meer rechten als u iets koopt:
De verkoper is dan verplicht om u bepaalde informatie te geven vóór de aankoop:
Krijgt u deze informatie niet? Dan kunt u soms van de overeenkomst af.
Verkopers geven u soms verkeerde informatie. Of zij zetten u onder druk om iets te kopen, dat u anders niet had gekocht. Als dit te ver gaat, heet dit misleiding of agressieve verkoop:
Bij misleiding en agressieve verkoop is de overeenkomst automatisch ongeldig, of u kunt de overeenkomst ongeldig maken.
Sommige overeenkomsten mag u niet sluiten als u jonger bent dan 18 jaar. De ouders of voogd kunnen de overeenkomst dan ongeldig maken.
Hebt u een koopovereenkomst? En bent u de koper? Dan: