Over deze site

De website van ConsuWijzer bestaat sinds oktober 2006. Op deze site leest u wat uw rechten zijn als consument. Als u weet waar u recht op hebt, dan staat u een stuk sterker. Het advies dat wij u geven op deze website is gratis.

Van wie is ConsuWijzer?

ConsuWijzer is het informatieloket van de overheid voor consumenten. Achter het loket zit een toezichthouder van het ministerie van Economische Zaken: ACM (Autoriteit Consument & Markt). Als u een vraag hebt of een klacht indient bij ConsuWijzer, dan komt deze melding ook bij de toezichthouder terecht. De toezichthouder kijkt dan wat ze met uw melding doet.

Voor wie is ConsuWijzer?

Deze site is voor iedereen die een vraag heeft over zijn rechten als consument. Bijvoorbeeld: Ik heb een klacht, maar is dat eigenlijk wel terecht? Bij welke instantie kan ik het beste mijn klacht melden? En wat moet ik doen om een probleem met een bedrijf op te lossen?

De site is ook voor consumenten die een klacht over een bedrijf willen sturen aan ACM, de toezichthouder achter ConsuWijzer. Bijvoorbeeld als u denkt dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt.

Hoe kunt u informatie vinden op ConsuWijzer.nl?

U kunt op twee manieren informatie vinden:

  • Op de homepage ziet u de tekst 'ik wil advies over'. Hier kunt u een categorie kiezen.
  • U kunt ook een woord intypen in de zoekfunctie.

Hieronder leggen we deze twee mogelijkheden uit.

Ik wil advies over...

Bij 'ik wil advies over' vindt u in drie stappen het antwoord op uw vraag:

  • Klik met de muis op een categorie. U krijgt dan een overzicht van de verschillende onderwerpen in deze categorie.
  • Hebt u een onderwerp gekozen? Dan krijgt u een overzicht van de algemene informatie en de veelgestelde vragen die bij dit onderwerp horen.
  • Klik op één van deze links om de informatie te bekijken.

Beantwoordt de informatie uw vraag niet of niet helemaal? Dan kunt u aan de rechterkant van de website meer informatie vinden onder 'Lees meer'.

De zoekfunctie

Met de zoekfunctie kunt u makkelijk de informatie vinden die u zoekt. Als uw zoekwoord niet gevonden is, laten we een overzicht zien van informatie die op uw zoekwoord lijkt. De zoekfunctie staat op de homepage onder de categorieën. Het is een wit veld. Bent u op een andere pagina? Dan staat het zoekveld rechts bovenin.

Los het nu op!

Op de homepage vindt u de rubriek 'Los het nu op!'. Hierin vindt u onze voorbeeldbrieven en infobladen.

Voorbeeldbrieven

Met de voorbeeldbrieven kunt u eenvoudig uw klacht aan een bedrijf sturen. Er zijn voorbeeldbrieven over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld wanneer u een klacht hebt over uw telefoonrekening. De brieven staan allemaal in een lijst. Klik de brief aan die u nodig hebt.

Downloads

Bij de downloads vindt u hulpmiddelen als checklists en infobladen. Op de checklists en infobladen staat belangrijke informatie over een bepaald onderwerp bij elkaar. Bijvoorbeeld over mobiel bellen in het buitenland. De onderwerpen staan in een lijst. Klik het document aan dat u nodig hebt. De checklists en infobladen zijn pdf-bestanden. U kunt de checklists en infobladen opslaan op uw eigen computer of printen.

Lukt het u niet om pdf-bestanden te openen? Dan raden wij u aan om Adobe Reader, Foxit Reader of Sumatra PDF te downloaden.

Hoe dien ik een klacht in bij ConsuWijzer?

Op de homepage vindt u een link naar 'hoe dien ik een klacht in?'. Hier staat hoe u een klacht over een bedrijf kunt indienen bij ConsuWijzer. Ook vindt u er een link naar een klachtenformulier.

Op het klachtenformulier vult u uw gegevens en uw klacht in. De velden met een sterretje moet u in ieder geval invullen. Klik dan op verzenden. ConsuWijzer registreert uw klacht, en u krijgt van ons een bevestiging dat we uw mail hebben ontvangen.

Consumententhema's

Consumententhema's geven u uitgebreide informatie over uw rechten op bepaalde gebieden. Het zijn vaak onderwerpen waar ConsuWijzer veel vragen over krijgt. Of onderwerpen die actueel zijn. In ieder consumententhema vindt u praktische tips. Zo kunt u makkelijk een probleem met een bedrijf voorkomen of oplossen.

Zes consumententhema's kunt u vanaf de homepage direct aanklikken. Wilt u meer onderwerpen zien? Klik dan op 'meer consumententhema's'. U komt dan bij een overzicht.

Consumentennieuws

Op de homepage vindt u de functie Consumentennieuws. Hier vindt u onder andere actuele nieuwsberichten van acties van ConsuWijzer en toezichthouder ACM.

RSS-feed Consumentennieuws

Van het consumentennieuws op ConsuWijzer is een RSS-feed beschikbaar waarmee u altijd op de hoogte kunt blijven van het laatste nieuws van ConsuWijzer.

Twitter

Het nieuws van ConsuWijzer is ook via Twitter te volgen.

Facebook

ConsuWijzer heeft ook een profiel op Facebook. Ook hier houden wij u op de hoogte van het laatste consumentennieuws.

Over ons

Hier vindt u uitgebreide informatie over ConsuWijzer en toezichthouder ACM. Ook leggen wij u uit wat ConsuWijzer met uw klacht of vraag doet. En hoe u daarmee de toezichthouder helpt om iets te doen tegen bedrijven die zich niet aan de regels houden.

Contact

Bij 'Contact' leest u hoe u contact kunt opnemen met ConsuWijzer. U vindt de link op de homepage. Ook leggen wij hier uit met wat voor vragen u bij ons terecht kunt.

Sitemap

De sitemap is ook te benaderen via de homepage. U vindt er een lijst met alle pagina's op ConsuWijzer. Zo kunt u snel doorklikken naar een bepaalde pagina.

Tips en ideeën voor ConsuWijzer

ConsuWijzer is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om consumenten beter te helpen. Heeft u een tip of een idee voor ConsuWijzer? Laat het ons dan via onderstaande link weten.

Forward

Vraag of klacht? Bel ons!

088 - 0 70 70 70

Ma-vr 08.30u-17.30u

Tarief 088-nummer