Hebt u online, op straat of aan de deur iets gekocht? Dan hebt u vaak bedenktijd. U kunt dan makkelijk en snel van uw product of dienst af. En u krijgt al uw geld terug. U hebt bedenktijd tot 14 dagen nadat het product is geleverd of de dienst is afgesloten. Soms wordt uw bedenktijd zelfs met 1 jaar verlengd.
U hebt bedenktijd als u een product of dienst koopt:
De bedenktijd stopt 14 dagen nadat het product is geleverd of het contract voor een dienst is gesloten. Volgens de wet mag u tot die tijd zonder reden van de koop af.
Is uw koop wel geldig? Voor verkopen buiten een normale winkel gelden strengere regels. De verkoper moet u bijvoorbeeld bepaalde informatie geven. En soms moet u een handtekening zetten of akkoord gaan per e-mail. Dit is vaak zo bij telefonische verkoop:
Soms hebt u geen bedenktijd en moet de verkoper u dit vóór de koop vertellen. De belangrijkste situaties waarin u geen bedenktijd hebt én de verkoper verplicht is dit te zeggen zijn:
als u de verzegeling verbreekt van een digitaal product, bijvoorbeeld van cd’s of games
als u hygiënische producten uit de verpakking hebt gehaald, bijvoorbeeld een tandenborstel of een scheerapparaat
Er zijn ook situaties waarin u geen bedenktijd hebt en de verkoper hoeft dit niet te vertellen. U hebt bijvoorbeeld geen bedenktijd:
Uw bedenktijd eindigt op de 14e dag, ’s avonds om 12 uur. Valt de 14e dag in het weekend of op een feestdag? Dan eindigt uw bedenktijd op de eerstvolgende werkdag om 12 uur ‘s avonds.
Een verkoper of dienstverlener moet u goed informeren over uw bedenktijd. Dit moet hij doen vóórdat u het product of de dienst koopt:
Houdt de verkoper of dienstverlener zich niet aan deze regels? Dan krijgt u 1 jaar verlenging van de bedenktijd. Wilt u tijdens deze verlenging van de koop of dienst af? Gebruik dan onze voorbeeldbrief:
Vertelt het bedrijf tijdens de 1 jaar verlenging alsnog wat u moet weten? Dan duurt de bedenktijd vanaf dat moment nog 14 dagen.
Hebt u spijt van uw aankoop? Dan hoeft u niet te wachten tot het product wordt geleverd en de termijn van 14 dagen ingaat. U kunt de verkoper dus ook voor die tijd al laten weten dat u gebruik maakt van uw bedenktijd. Laat de verkoper dan zo snel mogelijk weten dat u het product niet meer wilt ontvangen.
Tijdens de bedenktijd mag u de verpakking openmaken. En u mag het product uitproberen of passen, net als in een normale winkel. Maar u mag niet meer doen dan nodig is om het product te kunnen beoordelen. U mag bijvoorbeeld een broek passen. Maar u mag de broek niet dagen lang dragen en weer terugsturen. Deed u dit toch? En werd het product daardoor minder waard? Dan mag de verkoper de prijs verminderen. Hij moet dit wel eerst tegen u zeggen.
Het is de bedoeling dat u de verpakking zo veel mogelijk heel laat. En als u het product terugstuurt, moet u het weer netjes inpakken. Maakt u de verpakking stuk? En was de verpakking makkelijk te openen, zonder het stuk te maken? Dan kan het redelijk zijn dat de verkoper u kosten in rekening brengt.
U mag een verzegelde verpakking niet openmaken. Doet u dit toch? Dan zit u aan de koop vast. Voorbeelden zijn:
Ook digitale inhoud zoals een app, e-book, game, film of muziek mag u uitproberen tijdens de bedenktijd. Dat betekent dat u het product 14 dagen lang kunt downloaden of online afspelen (streamen).
De verkoper mag wel met u afspreken dat u de bedenktijd verliest na downloaden of streamen. Dit moet hij volgens de regels doen:
Krijgt u geen vraag of bevestiging? Of krijgt u dit te laat? Dan hebt u wél bedenktijd. Ook als u de digitale inhoud al hebt afgespeeld of gedownload.
De dienstverlener of dienst mag beginnen tijdens de bedenktijd. U kunt dan nog steeds van het contract af. Maar het is dan niet zeker of u al uw geld terugkrijgt:
Bij spoedreparaties hebt u nooit bedenktijd. Denk aan een lekkage of een kapotte verwarming.
Wilt u het product of de dienst niet? Laat dan binnen de bedenktijd weten dat u de koop wilt ontbinden. U hoeft niet uit te leggen waarom. Ook niet als de verkoper daarom vraagt.
Het terugsturen van een product is niet genoeg. U moet de verkoper laten weten dat u van de koop af wilt.
U kunt hiervoor het ‘modelformulier voor ontbinding’ gebruiken, dat kreeg u vóór de koop van de ondernemer. Maar u mag ook een andere manier kiezen, bijvoorbeeld mailen, bellen of een brief schrijven. Zolang maar duidelijk is dat u de koop of het contract ongedaan wilt maken. Bij sommige websites of apps kunt u dit ook online regelen, nadat u hebt ingelogd op uw account. Kiest u toch liever voor een e-mail of brief? Gebruik onze voorbeeldbrieven:
De verkoper moet u duidelijk laten weten welk postadres, e-mailadres of telefoonnummer u hiervoor kunt gebruiken. Kan het via de website of app? Dan moet u meteen een ontvangstbevestiging krijgen.
Het maakt niet uit of de ondernemer uw bericht pas na afloop van de bedenktijd leest of uw voicemail afluistert. Stuurde u uw bericht binnen de bedenktijd? Dan bent u nog op tijd.
U hebt 14 dagen om uw aankoop terug te sturen. Die dagen gaan in op de dag nadat u het contract ongedaan maakt. Dus niet op de dag nadat u het product kreeg!
Maakt u de koop ongedaan op 10 maart? Dan moet u het product terugsturen vóór 25 maart.
Het product kan pas na afloop van de bedenktijd bij de ondernemer terechtkomen. Dat maakt niet uit want het gaat om de verzenddatum. Stuurde u het product binnen de bedenktijd terug? Dan bent u op tijd.
Wilt u iets terugsturen omdat het niet goed werkt of kapot is? Dat mag ook ná de bedenktijd. Maar dan gelden er andere regels:
Ik heb iets gekocht, maar nu is het kapot. Wat zijn mijn rechten?
Hebt u een abonnement op een maaltijdbox, groentepakket, bloemen of andere producten die snel bederven of verouderen? Dan kunt u de producten houden die u kreeg tijdens de 14 dagen bedenktijd. Dit soort producten hoeft u niet terug te sturen. Maar de verkoper mag u wel voor deze producten laten betalen.
Stuurt u het product zelf terug via een postbedrijf of koeriersdienst? Dan ligt het risico bij het terugsturen bij u. Dit betekent dat u verantwoordelijk bent als het product tijdens het terugsturen kwijt of beschadigd raakt. In sommige gevallen kunt u het postbedrijf of de koeriersdienst aansprakelijk stellen. Maar dat kan alleen als u het product onder bepaalde voorwaarden hebt teruggestuurd. Bijvoorbeeld aangetekend of verzekerd. Heeft uw product veel waarde? Vraag bij het postkantoor of de koeriersdienst na welke mogelijkheden u hebt om waardevolle producten terug te sturen. En hoe het zit met de aansprakelijkheid als een pakket kwijtraakt of beschadigd. U kunt dit ook zelf uitzoeken door de algemene voorwaarden van het postbedrijf of de koeriersdienst te lezen.
Schakelt de verkoper een koeriersdienst in om het product bij u op te halen? Dan ligt het risico bij de verkoper zodra u het product aan de koeriersdienst afgeeft. Het voordeel hiervan is dat u niet verantwoordelijk bent als het product dan tijdens het vervoer kwijt of beschadigd raakt.
Wilt u achteraf kunnen bewijzen dat de verkoper het product heeft ontvangen? Vraag het postbedrijf of de koeriersdienst dan hoe u uw product het beste kunt terugsturen. Bijvoorbeeld door het aangetekend te versturen.
Heeft de verkoper u vooraf laten weten dat u de kosten voor het terugsturen zelf moet betalen? Dan zijn de kosten voor u. De verkoper hoeft u deze kosten niet terug te geven.
Heeft de verkoper u vooraf niet laten weten dat de kosten voor het terugsturen voor u zijn? Dan moet de verkoper deze kosten betalen. U kunt u deze kosten dan achteraf terugvragen.
De verkoper moet u het aankoopbedrag en de bezorgkosten terugbetalen. Bezorgkosten zijn de kosten die u hebt betaald om het product thuis af te laten leveren. Stuurt u een deel van uw bestelling terug? Dan hoeft de verkoper de bezorgkosten niet terug te betalen. Bijvoorbeeld: u hebt twee broeken gekocht en u stuurt er één terug.
De verkoper moet u terugbetalen op dezelfde manier als u hem betaalde. Betaalde u bijvoorbeeld met een boekenbon? Dan krijgt u weer een boekenbon terug. Een andere manier mag ook, als u dit ook goed vindt.
De ondernemer moet u terugbetalen binnen 14 dagen nadat u het contract ongedaan maakt. Hij mag wachten met terugbetalen totdat hij het product terug heeft, of totdat hij bewijs heeft dat u het product terugstuurde.
Krijgt u uw geld niet terug? Schrijf dan een brief of e-mail naar de ondernemer. Gebruik onze voorbeeldbrief:
Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.