Een verkoper kan u onder druk zetten of een betaling uitlokken. Als dit te ver gaat, heet dit agressieve verkoop. U kunt dan uw geld terugvragen.
Bij agressieve verkoop zet de verkoper u onder druk om iets te kopen. Hij geeft u bijvoorbeeld geen tijd om na te denken. Of hij is zo opdringerig dat u geen 'nee' durft te zeggen. De verkoper kan ook trucs gebruiken om u iets te verkopen. Zo hebt u niet door dat u iets koopt. U krijgt bijvoorbeeld iemand aan de deur die u overhaalt om uw handtekening te zetten onder een offerte. Later blijkt de offerte een overeenkomst te zijn.
Een verkoper mag niet op een te agressieve manier proberen u iets te verkopen. En hij mag u niet misleiden. Dat staat in de Wet oneerlijke handelspraktijken. U hebt in elk geval te maken met een agressieve handelspraktijk:
Niet elke verkooptruc is verboden. Let zelf goed op waar u ja tegen zegt, of waar u uw handtekening onder zet.
Misschien hebt u bedenktijd. U kunt dan binnen 14 dagen zonder reden van de overeenkomst af. U kunt alleen bedenktijd hebben als u iets kocht via een website, per telefoon, aan de deur of op straat:
Gebruik maken van de bedenktijd is vaak het minste ‘gedoe’. U kunt snel van de koop af. En u hoeft niet uit te leggen waarom.
Moet u het product terugsturen? Dan mag de verkoper u de verzendkosten laten betalen. Dit moet dan wel in de algemene voorwaarden staan. Anders zijn de verzendkosten voor de verkoper.
Kocht u door een agressieve verkooptruc iets waar u niet op zit te wachten? Dan kunt u de koop ongedaan maken. Dit heet: de overeenkomst vernietigen. U draait de koop dan helemaal terug, alsof het nooit is gebeurd. De verkoper moet u alles terugbetalen, ook de verzendkosten.
Bespreek uw probleem eerst met de verkoper. Probeer samen een oplossing te vinden. Wil de verkoper het probleem niet oplossen? Schrijf dan een e-mail of brief en vraag hierin uw geld terug. Gebruik onze voorbeeldbrief:
De Reclame Code Commissie controleert of het bedrijf zich houdt aan de regels van de Nederlandse Reclame Code. Zo zijn er regels voor:
De Reclame Code Commissie kan het bedrijf adviseren om de reclame niet meer te gebruiken. Het bedrijf moet zich aan dit advies houden.
Doet het bedrijf niets met het advies? Dan kan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het bedrijf een straf geven, of andere maatregelen nemen.
Agressieve verkoop kan voelen als oplichting. Maar in de wet zijn dit verschillende situaties. Bij oplichting krijgt u vaak helemaal geen product of dienst. En de verkoper is er vandoor. Als u bent opgelicht is het erg lastig om uw geld of spullen terug te krijgen. Soms is er bij oplichting ook sprake van agressieve verkoop. Of andersom.
Bent u opgelicht? Doe dan aangifte bij de politie:
Twijfelt u of het om oplichting gaat of om agressieve verkoop? Neem dan contact op met ons:
Niet iedere verkooptruc is verboden. Let daarom goed op. Want als u eenmaal iets koopt, zit u er vaak aan vast. Zo voorkomt u dat u per ongeluk een koopovereenkomst sluit: