Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Telefonische verkoop

Telemarketing: wanneer mag een bedrijf u bellen?

Veel mensen vinden het vervelend als bedrijven of organisaties ze ongevraagd bellen. Daarom gelden er regels voor telefonische verkoop. Bedrijven mogen u alleen bellen om iets te verkopen als u toestemming hebt gegeven of klant bent (geweest). Ongewenste telefoontjes stopt u door gebruik te maken van uw recht van verzet.

Een bedrijf mag u bellen als u daarvoor toestemming gaf.

Gaf u geen toestemming? Dan mag een bedrijf u alleen bellen als:

  • u nu klant bent of maximaal 3 jaar geleden klant bent geweest van dat bedrijf en
  • het bedrijf belt over een product of dienst die lijkt op wat u eerder van het bedrijf afnam. Hebt u bijvoorbeeld een tijdschriftabonnement? Dan mag het bedrijf u niet bellen over een krantenabonnement.
  • het bedrijf u bij het vragen van uw telefoonnummer de optie gaf om aan te geven dat u geen verkooptelefoontjes wilt (opt-out). Deze eis geldt alleen als u na 1 juli 2021 klant werd van het bedrijf.
Tip
Hebt u een verkoper aan de telefoon? Geef nooit uw persoonlijke gegevens, zoals uw e-mailadres of uw bankrekeningnummer. En laat u nooit verleiden om direct op een link te klikken in een sms of e-mail.

Goede doelen of politieke partijen mogen u bellen als u:

  • geld aan ze hebt gegeven of
  • vrijwilligerswerk voor ze hebt gedaan of
  • bij een demonstratie van ze bent geweest.

Voor marktonderzoek gelden andere regels. Voor marktonderzoek kunt u altijd gebeld worden. Wilt u dit niet? Ga dan naar het Onderzoekfilter. Daar kunt u zich afmelden voor marktonderzoeken.

Krijgt u verkooptelefoontjes, bijvoorbeeld omdat u klant bent (geweest)? Of omdat u toestemming gaf? U kunt dit stoppen door gebruik te maken van uw recht van verzet. Dat betekent dat u zegt dat u niet meer gebeld wilt worden door dat bedrijf. Het bedrijf mag u daarna niet meer bellen.

Een bedrijf moet u bij elk verkooptelefoontje het recht van verzet aanbieden. Meestal doen ze dit met een bandje nadat u de verkoper sprak. U kunt daar opgeven dat u uit de bellijst van het bedrijf wilt. Maar u kunt het ook al tijdens het gesprek zeggen.

Wilt u gebruik maken van het recht van verzet? Dan zegt u bijvoorbeeld:

  • Ik wil dat u mij nooit meer belt.
  • Ik wil dat u mij nu uit de bellijst haalt.
  • Ik gebruik het recht van verzet.

Ook na het telefoongesprek kunt u gebruik maken van het recht van verzet. U kunt het bedrijf terugbellen en vertellen dat u niet meer gebeld wilt worden. Gebruik hiervoor het telefoonnummer waarmee het bedrijf u belde. Dit telefoonnummer moet zichtbaar zijn, want het bedrijf mag u niet anoniem bellen. En u moet het nummer tegen uw normale belkosten of gratis kunnen bellen.

U kunt ook een e-mail of een brief naar het bedrijf sturen. Gebruik onze voorbeeldbrief:

Tip

Geef uw telefoonnummer niet te snel aan bedrijven. Bestelt u bijvoorbeeld iets op internet? Dan is het invullen van een telefoonnummer niet altijd verplicht. Als u het niet invult, verkleint u daarmee de kans op verkooptelefoontjes. Doet u mee met een prijsvraag of enquête? Let dan op waar u mee akkoord gaat. Soms geeft u met een vinkje toestemming om u te bellen.

Hebt u al gezegd dat een bedrijf u niet meer mag bellen? Maar bellen ze u toch? Doe dan uw melding bij ACM ConsuWijzer. Wij letten goed op of bedrijven zich aan de telemarketingregels houden. En we kunnen ingrijpen als bedrijven blijven bellen, terwijl dat helemaal niet mag. Bijvoorbeeld door een boete op te leggen.

Nee, het Bel-me-niet register bestaat niet meer sinds 1 juli 2021. Voor 1 juli 2021 mochten verkopers u bellen, tenzij u was ingeschreven in het Bel-me-niet register. De regels zijn nu omgedraaid: ze mogen u alleen bellen als u toestemming hebt gegeven of klant bent (geweest). Daarom is het Bel-me-niet register niet meer nodig. U bent nu beter beschermd.

Hebt u iets gekocht aan de telefoon? Of bent u akkoord gegaan met een dienst of abonnement? Het kan zijn dat u spijt krijgt na het telefoongesprek. Meestal kunt u dan nog van de koop af.

Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt?

Meld het bij ons. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de ACM. Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook