Overstappen, vergelijken en verhuizen

Hoe herken ik een goede vergelijkingssite voor energie?

Veel consumenten die energie vergelijken, maken gebruik van vergelijkingssites. Een vergelijkingssite is een handige manier om snel verschillende aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Op basis van uw wensen kunt u dan zien welk aanbod het beste bij u past.

Er zijn veel verschillen tussen vergelijkingssites. Gebruik daarom meerdere websites. Zodat u kunt bepalen welke u het prettigste vindt. Of welke het beste aanbod voor u heeft. Wij geven u 5 tips voor het herkennen van een goede vergelijkingssite:

Kunt u uw persoonlijke situatie voldoende aangeven?

Het is belangrijk dat u een aanbod krijgt dat zoveel mogelijk is aangesloten op uw persoonlijke situatie. U moet aangeven wat uw verbruik is en uw postcode. Maar misschien vindt u het belangrijk om te kiezen voor een aanbod met een bepaalde looptijd. Of wilt u alleen groene stroom. Kunt u veel van uw persoonlijke situatie invullen? Dan kan de vergelijkingssite gericht voor u zoeken.

Tip

Kies niet zomaar voor het aanbod dat bovenaan een vergelijkingssite staat. Check ook zelf of het aanbod bij uw wensen past.

Hoe komt de vergelijking tot stand?

Kunt u op de site duidelijke informatie vinden over hoe de vergelijking wordt gemaakt? Dan kunt u bepalen of dat voor u een goede vergelijking is. Worden bijvoorbeeld alle kosten wel meegenomen in de vergelijking? Vindt u een vergelijkingssite niet duidelijk over hoe de vergelijking wordt gemaakt? Vraagt u zich dan af of u via die website wel uw keuze wilt maken.

Hoe volledig is de vergelijking?

Niet iedere vergelijkingssite neemt alle energieleveranciers en energieproducten mee in de zoekresultaten. Dat hoeft niet te betekenen dat u daar geen goed aanbod kunt vinden. Maar het moet wel duidelijk voor u zijn wat er vergeleken wordt. Hoe meer energieleveranciers, hoe vollediger de vergelijking.

Hoe duidelijk is het aanbod zelf?

Sommige aanbiedingen hebben actiekortingen, of geven geld terug (cash-back actie). Meestal zijn hier bepaalde voorwaarden aan verbonden. Bijvoorbeeld dat u pas na de volledige looptijd de korting krijgt verrekend. Deze voorwaarden moet u kunnen vinden. En ze moeten begrijpelijk zijn.

Tip

Veel aanbiedingen op een vergelijkingssite zijn uniek. En zijn dus niet terug te vinden op de website van een energieleverancier. Daarom loont het om ook te kijken op een andere vergelijkingssite.

Waar verdient de vergelijkingssite aan?

Sommige vergelijkingssites verdienen geld als u via hen een energiecontract afsluit. Dat kan een vast bedrag per contract zijn. Het kan ook zijn dat de vergelijkingssite meer geld krijgt van een bepaalde energieleverancier. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat de site u dan geen goed aanbod kan doen. Maar het is wel belangrijk dat het voor u duidelijk is waaraan de vergelijkingssite verdient. Zodat u zelf kunt bepalen wat u daarvan vindt. Kunt u die informatie duidelijk op de website vinden?

Let op

Sommige vergelijkingssites laten eerst een geadverteerde top 3 zien, die niet op uw persoonlijke situatie van toepassing is. Soms moet u doorklikken, of verder naar beneden scrollen, om de resultaten te zien die wel bij uw situatie horen.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.