Netbeheerkosten worden soms ook wel transportkosten genoemd. U betaalt deze kosten voor het transport van energie naar uw huis. U betaalt de netbeheerkosten aan uw energieleverancier. Daarom staan ze meestal opgeteld als ‘netbeheerkosten’ op uw energierekening.
De netbeheerkosten bestaan uit:
Het capaciteitstarief betaalt u voor het transport van elektriciteit en gas. Hoeveel u betaalt hangt af van hoeveel elektriciteit of gas uw aansluiting kan verwerken.
Het capaciteitstarief is een vast bedrag. Het verschilt per product (elektriciteit en gas) en per netbeheerder. Met de opbrengsten betaalt uw netbeheerder het onderhoud van het energienetwerk. Zo blijft het energienet veilig en betrouwbaar.
Het vastrecht is een vast, maandelijks bedrag voor de andere kosten van de netbeheerder. Bijvoorbeeld administratiekosten.
Hebt u meer elektriciteit of gas nodig dan uw aansluiting aan kan? U kunt uw aansluiting laten vergroten. Dit kost geld en misschien gaat u ook maandelijks meer betalen.
Het aansluittarief wordt ook wel periodieke aansluitvergoeding genoemd. U betaalt dit tarief voor het beheer van uw aansluiting. Het is een vast bedrag. Het verschilt per product (elektriciteit en gas) en per netbeheerder.
Voor de aanleg van een nieuwe aansluiting voor elektriciteit en gas betaalt u een eenmalig bedrag aan uw netbeheerder.
Uw netbeheerder is eigenaar van de energiemeter. Het meettarief betaalt u voor het gebruik en het beheer van uw energiemeter. En bij een slimme meter: voor het geven van toegang tot meetgegevens. Uw netbeheerder leest de meterstanden uit en geeft deze door aan uw energieleverancier. Hiermee maakt uw energieleverancier uw energierekening. Er zijn aparte meettarieven voor elektriciteit en gas.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt elk jaar het meettarief vast.
Het meettarief voor elektriciteit is 30,31 euro per jaar (2021). Het maakt niet uit hoe groot uw aansluiting is.
Voor gas maakt het wel uit hoe groot uw aansluiting is. De meettarieven per type zijn:
De tarieven zijn exclusief btw.
Vindt u uw meettarief voor gas te hoog? Bekijk of u kunt besparen met een kleinere gasaansluiting.
Het meettarief voor gewone meters en slimme meters is hetzelfde. Voor een slimme meter betaalt u dus niets extra.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt elk jaar de maximale hoogte van de netbeheerkosten. Per regio is er 1 netbeheerder. U kunt dus niet overstappen. Omdat er geen concurrentie is, houdt de ACM toezicht op netbeheerders.
Een netbeheerder mag de netbeheerkosten verhogen. Bijvoorbeeld om het netwerk veilig te kunnen houden. Of door de stijgende kosten van duurzame energie. Of om delen van het netwerk te kunnen vervangen. Die investeringen zijn nodig voor de toekomst.
Tegelijk mag u niet teveel betalen. De ACM zorgt ervoor dat de tarieven voor consumenten niet te hoog zijn. Hoe dat gebeurt leest u op de website van de ACM.
Uw netbeheerder zorgt voor het aanleggen en onderhouden van de gasleidingen en elektriciteitskabels naar uw woning. Wilt u weten wie uw netbeheerder is? Vul uw postcode en huisnummer in op Mijnaansluiting.nl.