Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Netbeheerkosten: capaciteitstarief, vastrecht, aansluittarief en meettarief

Netbeheerkosten bestaan uit capaciteitstarief, vastrecht, aansluittarief en meettarief. Wat zijn deze kosten precies? Aan wie betaalt u deze kosten? En wie bepaalt hoe hoog ze zijn?


Snel naar:


Netbeheerkosten

Met de netbeheerkosten of transportkosten betaalt u voor het vervoeren van elektriciteit en gas naar uw huis. De netbeheerder betaalt hiermee bijvoorbeeld het plaatsen van nieuwe gasleidingen en elektriciteitskabels en het onderhoud.

De netbeheerder is de eigenaar van de kabels en gasleidingen. Hij is ook de eigenaar van de energiemeters in uw huis. Er is 1 netbeheerder per regio. U kunt uw netbeheerder dus niet kiezen. Wilt u weten wie uw netbeheerder is? Vul uw postcode en huisnummer in op Mijnaansluiting.nl.

U betaalt de netbeheerkosten aan uw energieleverancier omdat u een contract met uw energieleverancier hebt. Uw energieleverancier stuurt u de energierekening en hij betaalt uw netbeheerkosten aan de netbeheerder.

ACM bepaalt maximale netbeheerkosten

Elk jaar bepalen we hoe hoog de netbeheerkosten mogen zijn. Een netbeheerder mag de netbeheerkosten verhogen, maar nooit boven onze maximale tarieven. Met deze inkomsten verbetert de netbeheerder het netwerk en houdt hij dat veilig. Dit is nodig voor de toekomst. Maar u mag niet te veel betalen. We zorgen ervoor dat de tarieven voor consumenten niet te hoog zijn. We houden toezicht op de netbeheerders omdat u uw netbeheerder niet kunt kiezen.

De netbeheerkosten bestaan uit: capaciteitstarief, vastrecht, aansluittarief en meettarief.

Capaciteitstarief

Het capaciteitstarief betaalt u voor het vervoer van elektriciteit en gas. Met de inkomsten betaalt uw netbeheerder het onderhoud van het energienetwerk. Zo blijft het energienetwerk veilig en betrouwbaar.

Hoeveel u betaalt hangt af van:

  • hoe groot uw aansluiting is
  • het product: elektriciteit en/of gas
  • de netbeheerder
  • of uw standaard jaarverbruik (alleen bij gas) minder is dan 500 m3, meer is dan 4.000 m3 of daartussen ligt

Het standaard jaarverbruik (SJV) is uw verwachte verbruik in een jaar. De netbeheerder berekent uw standaard jaarverbruik. Hij houdt daarbij rekening met uw verbruik vorig jaar. En hij kijkt of vorig jaar een warm of koud jaar was. Is uw standaard jaarverbruik lager dan 500m3? Dan betaalt u het laagste capaciteitstarief. Als uw standaard jaarverbruik hoger is dan 4.000 m3 is, dan betaalt u het hoogste capaciteitstarief.

De netbeheerder berekent uw standaard jaarverbruik iedere keer opnieuw als deze situaties zich voordoen:

  • de leverancier gebruikt uw meterstand voor uw jaarfactuur of eindfactuur, en
  • de meterstanden van het laatste standaard jaarverbruik zijn minstens 300 dagen oud, en
  • januari en februari zitten in die periode van minstens 300 dagen.

U kunt ook uw netbeheerder vragen om uw standaard jaarverbruik voor gas opnieuw te berekenen. Bijvoorbeeld als u voor een lange periode minder gas verbruikt. Of als u verhuist en de oude bewoners veel meer gas gebruikten dan u. Het standaard jaarverbruik is gekoppeld aan een adres en niet aan de bewoners. Binnen 5 werkdagen beoordeelt de netbeheerder uw vraag. De netbeheerder kijkt hierbij naar de hoeveelheid gas die op uw adres is geleverd in de afgelopen 12 maanden.

Vastrecht

Het vastrecht is een vast, maandelijks bedrag voor de andere kosten van de netbeheerder. Bijvoorbeeld administratiekosten.

Aansluittarief (of periodieke aansluitvergoeding)

U betaalt dit tarief voor het beheer van uw aansluiting. Het bedrag verschilt per product (elektriciteit en gas) en per netbeheerder.

Krijgt u een nieuwe aansluiting voor elektriciteit en gas? Dan betaalt u een eenmalig bedrag rechtstreeks aan uw netbeheerder.

Meettarief

Uw netbeheerder is eigenaar van de energiemeter. Het meettarief betaalt u voor het gebruik en het beheer van uw energiemeter. Er zijn aparte meettarieven voor elektriciteit en gas.

Hoe hoog is het meettarief in 2024?

Het meettarief voor elektriciteit is maximaal 43,31 euro per jaar inclusief btw (2023: 42,04 euro). Het maakt niet uit hoe groot uw aansluiting is.

Voor het meettarief voor gas maakt het wel uit hoe groot uw aansluiting is. Op uw gasmeter en op uw energierekening ziet u welke aansluiting u hebt. De meeste huishoudens hebben een G4-aansluiting of G6-aansluiting. De maximale meettarieven zijn in 2024:

  • G6 of kleiner: 31,68 euro per jaar (2023: 30,75 euro)
  • G10 en G16: 80,76 euro per jaar (2023: 78,38 euro)

Deze tarieven zijn inclusief btw.

Het meettarief voor gewone meters en slimme meters is hetzelfde. Voor een slimme meter betaalt u dus niets extra.

Klacht over netbeheerkosten

Moet u bijvoorbeeld een hoger meettarief betalen? Of denkt u dat de netbeheerkosten niet kloppen? Neem contact op met uw energieleverancier. Hij is uw aanspreekpunt omdat hij degene is die u de rekening stuurt. Gebruik onze voorbeeldbrief:

Als u er samen niet uit komt

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook