Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Wat betaal ik voor mijn energie?

Netbeheerkosten: capaciteitstarief, vastrecht, aansluittarief en meettarief

Netbeheerkosten bestaan uit capaciteitstarief, vastrecht, aansluittarief en meettarief. Wat zijn deze kosten precies? Aan wie betaalt u deze kosten? En wie bepaalt hoe hoog ze zijn?

Met de netbeheerkosten of transportkosten betaalt u voor het vervoeren van elektriciteit en gas naar uw huis. De netbeheerder betaalt hiermee bijvoorbeeld het plaatsen van nieuwe gasleidingen en elektriciteitskabels en het onderhoud.

Deze netbeheerkosten betaalt u aan uw energieleverancier. Omdat u een contract met uw energieleverancier hebt. Hij stuurt u de energierekening. Uw energieleverancier betaalt uw netbeheerkosten aan de netbeheerder.

De netbeheerder is de eigenaar van de kabels en gasleidingen. Hij is ook de eigenaar van de energiemeters in uw huis.

Er is 1 netbeheerder per regio. U kunt uw netbeheerder dus niet kiezen. Wilt u weten wie uw netbeheerder is? Vul uw postcode en huisnummer in op Mijnaansluiting.nl.

Op uw energierekening ziet u hoeveel netbeheerkosten u betaalt. De netbeheerkosten bestaan uit:

1 Capaciteitstarief en vastrecht

Het capaciteitstarief betaalt u voor het vervoer van elektriciteit en gas. Hoeveel u betaalt hangt af van:

  • hoe groot uw aansluiting is
  • het product: elektriciteit en/of gas
  • de netbeheerder

Het capaciteitstarief hangt dus niet van uw verbruik af.

Met de inkomsten betaalt uw netbeheerder het onderhoud van het energienetwerk. Zo blijft het energienetwerk veilig en betrouwbaar.

Het vastrecht is een vast, maandelijks bedrag voor de andere kosten van de netbeheerder. Bijvoorbeeld administratiekosten.

2 Aansluittarief (of periodieke aansluitvergoeding)

U betaalt dit tarief voor het beheer van uw aansluiting. Het bedrag verschilt per product (elektriciteit en gas) en per netbeheerder. Het aansluittarief noemen we ook periodieke aansluitvergoeding.

Krijgt u een nieuwe aansluiting voor elektriciteit en gas? Dan betaalt u een eenmalig bedrag rechtstreeks aan uw netbeheerder.

3 Meettarief

Uw netbeheerder is eigenaar van de energiemeter. Het meettarief betaalt u voor het gebruik en het beheer van uw energiemeter. Er zijn aparte meettarieven voor elektriciteit en gas.

Hoe hoog is het meettarief?

Het meettarief voor elektriciteit is 34,74 euro per jaar (31,03 euro in 2022). Het maakt niet uit hoe groot uw aansluiting is.

Voor het meettarief voor gas maakt het wel uit hoe groot uw aansluiting is. Op uw gasmeter en op uw energierekening ziet u welke aansluiting u hebt. De meeste huishoudens hebben een G4-aansluiting of G6-aansluiting. De meettarieven zijn in 2023:

  • G6 of kleiner: 25,41 euro per jaar (22,70 euro in 2022)
  • G10 en G16: 64,78 euro per jaar ( 57,86 euro in 2022)

De tarieven zijn exclusief btw.

Betaal ik een hoger meettarief voor de slimme meter?

Nee, het meettarief voor gewone meters en slimme meters is hetzelfde. Voor een slimme meter betaalt u dus niets extra.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt elk jaar de maximale hoogte van de netbeheerkosten. De ACM houdt toezicht op de netbeheerders omdat u niet kunt overstappen. In iedere regio is er maar 1 netbeheerder. Zo bent u beschermd tegen hoge kosten.

Een netbeheerder mag de netbeheerkosten verhogen maar nooit boven de maximale tarieven. Hij verhoogt de tarieven om bijvoorbeeld het netwerk veilig te houden. Of om duurzame energie aan te sluiten en te vervoeren. Of om delen van het netwerk te vervangen. Die investeringen zijn nodig voor de toekomst. Maar u mag niet te veel betalen. De ACM zorgt ervoor dat de tarieven voor consumenten niet te hoog zijn. Wilt u meer weten over hoe de ACM de netbeheerkosten vastlegt? Ga dan naar:

Moet u bijvoorbeeld een hoger meettarief betalen? Of denkt u dat de netbeheerkosten niet kloppen? Neem contact op met uw energieleverancier. Hij is uw aanspreekpunt omdat hij degene is die u de rekening stuurt. Gebruik onze voorbeeldbrief:

Komt u er samen niet uit?

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ACM ConsuWijzer is een onderdeel van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook