ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Wat betaal ik voor mijn energie?

Vaste en variabele leveringskosten

Uw energieleverancier levert u elektriciteit en gas. De prijs die u hiervoor betaalt, noemen we de leveringskosten. U betaalt variabele en vaste leveringskosten. Wat is het verschil? En mag de energieleverancier de prijzen wijzigen?

Uw energieleverancier bepaalt zelf de hoogte van de leveringskosten. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert deze tarieven. En of energieleveranciers goede informatie geven over leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen.

Variabele leveringskosten

Een bedrag dat u betaalt per kilowattuur elektriciteit of kubieke meter gas. Gebruikt u meer energie? Dan betaalt u ook meer. U kunt kiezen voor een contract met een vast tarief, een variabel tarief of een dynamisch tarief.

Vast tarief

Maakt u een afspraak over de energieprijs? Dan hebt u een vast tarief en betaalt u dezelfde prijs voor stroom of gas zolang uw contract loopt. Bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Met een vast tarief hebt u geen voordeel van tussentijdse prijsdalingen, maar ook geen risico als de prijzen stijgen.

Let op

Een vaste prijs geldt alleen voor het tarief per kWh of m3. Andere onderdelen van uw energierekening kunnen tijdens deze periode wel veranderen. Bijvoorbeeld de belastingen of de netbeheerkosten. Is uw contract afgelopen? Dan verandert uw vaste leveringstarief in een variabel leveringstarief.

Uw energieleverancier mag een opzegvergoeding in rekening brengen als u het contract opzegt voor de einddatum.

Variabel tarief

Maakt u geen afspraak over de energieprijs met een vaste looptijd en vast tarief? Dan mogen de tarieven veranderen. Dit staat in de algemene voorwaarden bij uw contract. Vaak gebeurt dit 2 keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli.

Alle energieleveranciers moeten u altijd een contract met variabel tarief aanbieden, wij noemen dit een modelcontract. Een modelcontract ziet er altijd hetzelfde uit, heeft variabele tarieven en een onbepaalde tijd. Daardoor kunt u de tarieven en voorwaarden van verschillende leveranciers makkelijk en snel vergelijken. De tarieven en voorwaarden van het modelcontract vindt u op de website van de leverancier.

Dynamisch tarief

Behalve een vaste of variabele energieprijs kunt u steeds vaker kiezen voor een dynamisch tarief. Daarbij baseert uw leverancier de energieprijs op de inkoopprijs van energie op de beurs. Uw tarief voor elektriciteit kan per uur geschillen. En voor gas per dag. Daarom hebt u een slimme meter nodig.

Een dynamisch (of flexibel) tarief kan aantrekkelijk zijn. U kunt bijvoorbeeld uw elektrische auto voordelig opladen wanneer het tarief een paar uur laag is. Soms kan het ook duurder zijn.

Uw energieleverancier moet van tevoren aangeven wat de risico's zijn. En u moet weten dat voor dit soort tarief een aanbod op maat geen precies idee van de kosten geeft.

Vaste leveringskosten

Dit is een vast bedrag dat u per maand aan uw energieleverancier betaalt voor de andere kosten die uw leverancier maakt. Dus ook als u al een afspraak hebt over een vast leveringstarief. Administratiekosten vallen altijd onder de vaste leveringskosten. Dit bedrag verschilt per energieleverancier.

Ik betaal een variabel tarief, maar nu wordt dat hoger. Mag dat?

Hebt u met uw energieleverancier een contract voor de levering van energie tegen een variabele prijs? Dan mag de energieleverancier deze prijs tussendoor wijzigen. Dit staat in de algemene voorwaarden van uw contract. De prijzen kunnen hoger of lager worden. Meestal gebeurt dit op 1 januari en op 1 juli.

Mag het op een ander moment? Of vaker dan 2 keer per jaar? Ja, maar alleen als het in de algemene voorwaarden staat. Kijk daarom goed naar de algemene voorwaarden van uw contract. De leverancier maakt de nieuwe tarieven van tevoren bekend. Dit moet hij tijdig en persoonlijk doen. Dan kunt u opzeggen en overstappen. U moet altijd kunnen opzeggen voordat de nieuwe tarieven ingaan. Gaat u overstappen? Dan kunt u kiezen voor een vaste prijs als u meer zekerheid over de prijs wilt.

Zie ook