Wat betaal ik voor mijn energie?

Vaste en variabele leveringskosten

Uw energieleverancier levert u elektriciteit en gas. De prijs die u hiervoor betaalt, noemen we de leveringskosten. U betaalt variabele en vaste leveringskosten.

Uw energieleverancier bepaalt zelf de hoogte van de leveringskosten. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert deze tarieven. En of energieleveranciers goede informatie geven over leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen.

Variabele leveringskosten

Een bedrag dat u betaalt per kilowattuur elektriciteit of kubieke meter gas. Gebruikt u meer energie? Dan betaalt u ook meer. U kunt voor deze variabele leveringskosten prijsafspraken maken met uw energieleverancier.

Doet u dit niet? Dan kunnen de variabele leveringskosten 2 keer per jaar wijzigen. Dat kan op 1 januari en 1 juli. De prijzen kunnen dan hoger of lager worden.

Maakt u wel een afspraak over de prijs van uw variabele leveringskosten? Dan hebt u een vast tarief en betaalt u dezelfde prijs voor  stroom of gas zolang uw contract loopt. Bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Met een vast tarief hebt u geen voordeel van tussentijdse prijsdalingen.

Let op

Deze vaste prijs geldt alleen voor het tarief per kWh of m3. Andere onderdelen van uw energierekening kunnen tijdens deze periode wel veranderen. Bijvoorbeeld de belastingen of de netbeheerkosten. Is uw contract afgelopen? Dan verandert uw vaste leveringstarief in een variabel leveringstarief.

Vaste leveringskosten

Dit is een vast bedrag dat u per maand betaalt voor de andere kosten van uw energieleverancier. Dus ook als u al een afspraak hebt over een vast leveringstarief. Administratiekosten vallen altijd onder de vaste leveringskosten. Dit bedrag verschilt per energieleverancier.

Ik betaal een variabel tarief, maar nu wordt dat hoger. Mag dat?

Hebt u met uw energieleverancier een contract voor de levering van energie tegen een variabele prijs? Dan mag de energieleverancier deze prijs tussendoor verhogen. In de algemene voorwaarden bij uw contract staat dat de prijzen door de energieleverancier aangepast kunnen worden. Dit betekent ook dat ze lager kunnen worden.

Meestal stijgen de prijzen omdat de olieprijzen veranderen. De prijs voor gas is gekoppeld aan de olieprijs. Stijgt de olieprijs, dan stijgt de gasprijs ook. En omdat elektriciteit vaak gemaakt wordt uit gas, wordt ook uw elektriciteit duurder.

Vindt u dat de prijs teveel stijgt? U kunt overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Ook kunt u kiezen voor een vaste prijs als u meer zekerheid wilt.

Let op

Uw energieleverancier mag een opzegvergoeding in rekening brengen als u het contract opzegt voor de einddatum.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.