Wat betaal ik voor mijn energie?

Vaste en variabele leveringskosten

Uw energieleverancier levert u elektriciteit en gas. De prijs die u hiervoor betaalt, noemen we de leveringskosten. U betaalt variabele en vaste leveringskosten.

Uw energieleverancier bepaalt zelf de hoogte van de leveringskosten. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert deze tarieven. En of energieleveranciers goede informatie geven over leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen.

Variabele leveringskosten

Een bedrag dat u betaalt per kilowattuur elektriciteit of kubieke meter gas. Gebruikt u meer energie? Dan betaalt u ook meer. U kunt kiezen voor een contract met een vast tarief, een variabel tarief of een dynamisch tarief. 

Vast tarief

Maakt u een afspraak over de energieprijs? Dan hebt u een vast tarief en betaalt u dezelfde prijs voor stroom of gas zolang uw contract loopt. Bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Met een vast tarief hebt u geen voordeel van tussentijdse prijsdalingen, maar ook geen risico als de prijzen stijgen.

Let op

Een vaste prijs geldt alleen voor het tarief per kWh of m3. Andere onderdelen van uw energierekening kunnen tijdens deze periode wel veranderen. Bijvoorbeeld de belastingen of de netbeheerkosten. Is uw contract afgelopen? Dan verandert uw vaste leveringstarief in een variabel leveringstarief.

Variabel tarief

Maakt u geen afspraak over de energieprijs met een vaste looptijd en vast tarief? Dan kan de prijs van uw stroom of gas 2 keer per jaar wijzigen. Dat kan op 1 januari en 1 juli. De energieprijs kan dan hoger of lager worden.

Let op

Door de hoge gasprijzen hebben sommige leveranciers het variabele tarief al op een eerder moment verhoogd. Bijvoorbeeld per 1 november. Dat mag alleen als het heel duidelijk in de algemene voorwaarden staat.

Dynamisch tarief

Behalve een vaste of variabele energieprijs kunt u steeds vaker kiezen voor een dynamisch tarief. Daarbij baseert uw leverancier de energieprijs op de inkoopprijs van energie op de beurs. Uw tarief voor elektriciteit of gas kan dus per dag verschillen. Daarom hebt u een slimme meter nodig.

Een dynamisch (of flexibel) tarief kan aantrekkelijk zijn. U kunt bijvoorbeeld uw elektrische auto voordelig opladen wanneer het tarief die dag laag is. Soms kan het ook duurder zijn.

Uw energieleverancier moet van tevoren aangeven wat de risico’s zijn. En u moet weten dat voor dit soort tarief een aanbod op maat geen precies idee van de kosten geeft.

Vaste leveringskosten

Dit is een vast bedrag dat u per maand betaalt voor de andere kosten van uw energieleverancier. Dus ook als u al een afspraak hebt over een vast leveringstarief. Administratiekosten vallen altijd onder de vaste leveringskosten. Dit bedrag verschilt per energieleverancier.

Ik betaal een variabel tarief, maar nu wordt dat hoger. Mag dat?

Hebt u met uw energieleverancier een contract voor de levering van energie tegen een variabele prijs? Dan mag de energieleverancier deze prijs tussendoor verhogen. In de algemene voorwaarden bij uw contract staat dat de prijzen door de energieleverancier aangepast kunnen worden. Dit betekent ook dat ze lager kunnen worden.

Meestal stijgen de prijzen omdat de olieprijzen veranderen. De prijs voor gas is gekoppeld aan de olieprijs. Stijgt de olieprijs, dan stijgt de gasprijs ook. En omdat elektriciteit vaak gemaakt wordt uit gas, wordt ook uw elektriciteit duurder.

Vindt u dat de prijs teveel stijgt? U kunt overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Ook kunt u kiezen voor een vaste prijs als u meer zekerheid wilt.

Let op

Uw energieleverancier mag een opzegvergoeding in rekening brengen als u het contract opzegt voor de einddatum.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.