Overstappen, vergelijken en verhuizen

Aanbod op maat: een begrijpelijk aanbod van de energieleverancier

Wilt u verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken? Elke energieleverancier moet u een persoonlijk aanbod geven. Dat heet een aanbod op maat.

Het aanbod op maat houdt rekening met uw persoonlijke situatie. U geeft zelf aan wat het energiegebruik op uw laatste jaarafrekening was, en hoe u woont. Bijvoorbeeld: met hoeveel personen, en in wat voor huis. U kunt ook aangeven of u groene energie wilt en of u zelf energie opwekt. Dat vult u in via de website van de energieleverancier of een vergelijkingssite. Het kan ook via de telefoon of in een winkel.

Omdat alle energieleveranciers u een aanbod op maat moeten geven, kunt u makkelijk vergelijken. En kiezen welk energiecontract het beste bij u past.

Wat staat er in het aanbod op maat?

Wat u betaalt

Om energieleveranciers zo goed mogelijk met elkaar te kunnen vergelijken moet het jaarbedrag zijn vermeld. Dit is op basis van het energieverbruik dat u hebt opgegeven. De werkelijke kosten hangen af van hoeveel energie u gebruikt in dat jaar.

Het bedrag is de totale prijs voor de levering van energie. En het is inclusief alle kosten: leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen.
Let op: kiest u voor een energiecontract met een dynamisch of flexibel leveringstarief, waarbij uw energieprijs per dag verandert? Ook dan krijgt u een aanbod op maat. Maar dan zonder een precieze inschatting van uw jaarbedrag. Uw leverancier moet uitleggen waarom dat zo is. 

Waarvoor u betaalt

Sommige kosten zijn afhankelijk van uw gebruik. En sommige kosten zijn vast, zoals de netbeheerkosten.

Gaat u een vast of een variabel leveringstarief betalen? Hoe lang staat het tarief vast? En kan de energieleverancier de tarieven wijzigen? Dit moet in het aanbod staan.

Hoe u betaalt

U moet kunnen kiezen uit minimaal twee betalingsmogelijkheden. De leverancier moet aangeven wat dat kost.

Het soort energie

Uw energieleverancier moet aangeven wat de bron is van de energie die hij levert.

Wanneer het contract afloopt

Uw energieleverancier moet aangeven wanneer het contract begint en eindigt. En wat de opzegvergoeding is als u het contract eerder opzegt.

Actievoorwaarden en aanbiedingen

Belooft uw energieleverancier een welkomstpremie? Dan moet hij aangeven wanneer deze wordt uitbetaald.

Of u zelf energie opwekt en teruglevert

Hebt u zonnepanelen? Dan moet de energieleverancier in het aanbod ook rekening houden met wat u teruglevert.

Klantenservice en klachtenbehandeling

De energieleverancier moet aangeven waar en hoe u terecht kunt met vragen en klachten.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.