Overstappen, vergelijken en verhuizen

Aanbod op maat: een begrijpelijk aanbod van de energieleverancier

Wilt u energieleveranciers met elkaar vergelijken? Vraag dan bij verschillende energieleveranciers om u een persoonlijk aanbod te doen. Energieleveranciers zijn verplicht om u een persoonlijk aanbod te geven. Dit noemen we een aanbod op maat.

Het aanbod op maat houdt rekening met uw eigen persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld met uw verbruik, of u groene energie wilt afnemen en of u zelf energie opwekt. Met dit aanbod kunt u op een makkelijke manier energieleveranciers vergelijken. Want alle energieleveranciers moeten u een aanbod op maat doen. Zo kunt u kiezen welk energiecontract het beste bij u past.

Vraag een aanbod op maat aan op de websites van energieleveranciers of via vergelijkingssites. U kunt dan zelf uw gegevens invullen. Denk hierbij aan uw postcode, uw huisnummer en uw energieverbruik. Uw energieverbruik vindt u op uw jaarrekening.

Let op

Krijgt u een aanbod via de telefoon of van een verkooppunt van een energieleverancier in een winkel? Ook dan moet er naar uw postcode en energieverbruik worden gevraagd.

Wat moet er in het aanbod op maat staan?

Wat u per jaar moet betalen

Om energieleveranciers zo goed mogelijk met elkaar te kunnen vergelijken moet het jaarbedrag zijn vermeld. Dit bedrag is de totale prijs voor de levering van energie. Het is inclusief alle kosten: leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen. Dit is op basis van het energieverbruik dat u hebt opgegeven. De werkelijke kosten hangen af van hoeveel energie u verbruikt in dat jaar.

Hoe het jaarbedrag is opgebouwd

Sommige kosten zijn afhankelijk van uw verbruik. En sommige kosten zijn vast, zoals de netbeheerkosten.

Is sprake van een vast of een variabel leveringstarief? Hoe lang staat het tarief vast. En heeft de energieleverancier de mogelijkheden om de tarieven te wijzigen? Dit moet een energieleverancier aangeven.

Informatie over het soort gas en/of elektriciteit dat geleverd wordt

Uw energieleverancier moet aangeven wat de opwekkingsbron is van de energie die geleverd zal worden. De looptijd/duur van het contract

Wanneer het contract kan worden beëindigd

Of er een opzegvergoeding is verschuldigd als u tussentijds het contract opzegt. En hoe hoog deze opzegvergoeding is.

De actievoorwaarden die gelden voor de betreffende aanbieding

Wordt er bijvoorbeeld een welkomstpremie beloofd? Dan moet de energieleverancier aangeven wanneer deze wordt uitbetaald.

Uit welke betalingsmogelijkheden (minimaal twee) u kunt kiezen

En welke kosten daaraan verbonden zijn.

Of u zelf energie opwekt en teruglevert

Hebt u bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan moet de energieleverancier in het aanbod ook rekening houden met wat u teruglevert.

Klantenservice en klachtenbehandeling

Bij wie u terecht kan met vragen en klachten.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.