Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Ons toezicht op de energiemarkt

Op de energiemarkt voor elektriciteit en gas zijn energieleveranciers en netbeheerders actief. De netbeheerder is de eigenaar van de kabels, gasleidingen en aansluitingen. Bij de energieleverancier koopt u energie. Wij zorgen ervoor dat energieleveranciers en netbeheerders zich aan de wet houden. En dat u elektriciteit en gas blijft krijgen.


Snel naar:


Vergunningen energieleveranciers

Elke energieleverancier heeft een vergunning van ons nodig. Wij controleren of een bedrijf aan de vereisten voldoet om energie te leveren. Vanuit de wet mogen wij een aantal dingen controleren.

Als een bedrijf een vergunning aanvraagt, controleren wij of het bedrijf betrouwbaar is. We kijken bijvoorbeeld:

  • of het bedrijf nu en later genoeg geld heeft
  • of het bedrijf nadenkt over financiële risico’s
  • of het bedrijf op een goede manier energie inkoopt
  • of de organisatie goed is ingericht
  • of de contracten aan de wet voldoen

Een volledig overzicht van eisen staat op onze website. Voldoet een bedrijf aan alle eisen? Dan moeten wij een vergunning geven.

Ook wanneer een energieleverancier een vergunning heeft, blijven we kijken of het bedrijf aan de eisen blijft voldoen.

Controles energieleveranciers

Net voor de winter kunnen wij het beste bepalen of een energieleverancier genoeg geld heeft om de hele winter energie te kunnen leveren. In de winterperiode gebruiken we de meeste energie en verdient een energieleverancier het minste geld. Daarom is het belangrijk om op dat moment mee te kijken. Ook kijken we net na de winter naar de financiële gegevens van het bedrijf, om te zien hoe het bedrijf uit de winter is gekomen.

Wij kijken naar:

  • wat de leverancier gaat verdienen en uitgeven
  • of de leverancier genoeg geld heeft om alles te betalen
  • risico’s in de komende periode
  • hoe de leverancier daarmee omgaat
  • of de leverancier genoeg geld heeft voor later

Als het nodig is, controleren wij de financiële situatie van een energieleverancier eerder of vaker. Dat doen we als we denken dat het niet goed gaat met de leverancier. Bijvoorbeeld door meldingen van consumenten of bedrijven.

Komt een energieleverancier toch in de problemen en kan het bedrijf geen elektriciteit en gas meer leveren? Dan trekken wij de vergunning in. Klanten worden dan vanzelf overgezet naar een andere leverancier. Zo zorgen we ervoor dat niemand zonder energie komt te zitten.

Prijzen energieleveranciers

Leveranciers mogen hun eigen tarieven bepalen. De tarieven verschillen per leverancier. En bij dezelfde leverancier verschillen de tarieven soms ook per klant. Dit hangt af van wanneer de leverancier de energie voor de klant heeft ingekocht.

Energieleveranciers kopen al energie in voordat u het krijgt. Heeft uw leverancier energie ingekocht toen het heel duur was? Uw leverancier mag dan deze hoge kosten aan u doorberekenen en daarbij een redelijke winst maken. De leverancier moet u lagere tarieven geven als hij weer goedkopere energie inkoopt voor u. Dit mag alleen bij variabele contracten, niet bij vaste contracten.

Wij kunnen er niet voor zorgen dat de prijzen laag blijven. Wij kunnen er alleen voor zorgen dat bedrijven niet te veel geld vragen bovenop de prijs die zij zelf voor de energie betalen. Als de gasprijs hoog is, worden de prijzen voor consumenten ook hoger. Daar mogen en kunnen wij niets aan doen.

Toezicht op netbeheerders

De netbeheerders zijn de eigenaars van de gasnetten en elektriciteitsnetten. Alle energieleveranciers gebruiken deze netten. Hiervoor moeten zij een bedrag betalen. Dat bedrag stellen wij vast en is hetzelfde voor alle leveranciers. Ook zorgen wij ervoor dat de netbeheerder dezelfde regels heeft voor alle energieleveranciers. Zo is de energiemarkt een eerlijke markt.

Netbeheerders moeten zo goedkoop en efficiënt mogelijk werken. Tegelijk moeten zij zorgen voor een betrouwbaar net. Omdat Nederland overstapt van gas en kolen naar duurzame energie, moet er meer elektriciteit over de netten. Daarvoor moeten de netbeheerders de netten aanpassen en uitbreiden. Dat kost veel geld.

Wij bepalen elk jaar hoeveel de netbeheerders aan netbeheerkosten vragen. Daarbij zorgen we dat betaalbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid in evenwicht zijn. Uw energieleverancier rekent die prijs aan u door.

Toezicht op warmteleveranciers

Bij stadsverwarming en blokverwarming kunt u niet overstappen naar een andere leverancier. Daarom hebt u als warmteverbruiker rechten. Wij houden toezicht op de verplichtingen van warmteleveranciers en op de tarieven voor warmte.

Niet eens met wet, regels of toezicht

Bent u het niet eens met een wet of met regels waar wij toezicht op houden? Of waar wij ons aan moeten houden? De Tweede en Eerste Kamer hebben deze wetten en regels goedgekeurd. Daardoor kunnen ze niet zomaar worden aangepast. Wel kunt u uw mening laten horen bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Hebt u vragen over ons toezicht? Of denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt? Meld dit bij ons.