ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Wie is wie op de energiemarkt?

Hoe houdt de ACM toezicht op de energiemarkt?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet ervoor zorgen dat u altijd elektriciteit en gas blijft ontvangen. De energiemarkt voor elektriciteit en gas bestaat uit energieleveranciers en netbeheerders. De netbeheerder is de eigenaar van de kabels, gasleidingen en aansluitingen. Bij de energieleverancier koopt u energie in. Wij letten erop dat energieleveranciers en netbeheerders zich aan de wet houden.

Zo houden wij toezicht op energieleveranciers:

  • Elke energieleverancier heeft een vergunning van ons nodig.
  • Wij controleren alle energieleveranciers ieder jaar vóór de winter.
  • Wij doen extra controles als wij denken dat dat nodig is.

Wij geven een vergunning aan energieleveranciers

Energieleveranciers hebben een vergunning van ons nodig. Wij controleren eerst of een bedrijf aan de vereisten voldoet om energie te leveren. Vanuit de wet mogen wij een aantal dingen controleren.

Als een bedrijf een vergunning aanvraagt, controleren wij bijvoorbeeld:

  • Of het bedrijf geen financiële problemen heeft
  • Of het bedrijf de organisatie goed heeft ingericht
  • Of de contracten voor consumenten aan de wet voldoen
  • Of de inkoop van energie geregeld is

Een volledig overzicht van eisen staat op onze website. Voldoet een bedrijf hieraan? Dan moeten wij een vergunning geven. Wij gaan vóór de winter 2022 strengere eisen stellen aan energieleveranciers. Eerst moeten wij deze strengere eisen precies vaststellen. Dat gaan we snel regelen zodat de eisen klaar zijn vóórdat de winter begint. In de winter zijn de kosten voor levering energie het hoogst, en de kans op geldproblemen ook.

Een lijst van alle leveranciers met een vergunning vindt u op Vergunninghouders elektriciteit en gas | ACM.nl .

Ieder jaar voor de winter, controleren wij alle energieleveranciers

Net voor de winter kunnen wij het beste bepalen of een energieleverancier genoeg geld heeft om de hele winter energie te kunnen leveren. In de winterperiode gebruiken we het meeste energie en verdient een energieleverancier het minste geld. Daarom is het belangrijk om op dat moment mee te kijken. Wij kijken dan naar de financiële gegevens van het bedrijf:

  • Wat zijn de verwachte inkomsten en uitgaven in de komende periode?
  • Heeft de energieleverancier voldoende geld om alle verwachte uitgaven te betalen?

Komt een energiebedrijf toch in de problemen en kan het bedrijf de levering van elektriciteit en gas niet meer garanderen? Dan trekken wij de vergunning in. Klanten worden dan vanzelf overgezet naar een andere leverancier.

Wij voeren soms extra controles uit

Als het nodig is, controleren wij de financiële situatie van een energieleverancier eerder of vaker. Dat doen we als we redenen hebben om te denken dat de leverancier er niet goed voor staat. Bijvoorbeeld door meldingen van consumenten of bedrijven.

In 2022 doen wij extra controles op alle energieleveranciers

In 2022 doen wij extra controle bij alle energieleveranciers. We doen dit omdat de prijzen zo hoog zijn. Wij willen weten of de energieleveranciers genoeg geld hebben om energie voor consumenten in te kopen. We zien dan eerder mogelijke risico's. Staat een energieleverancier er slecht voor? Dan gaan wij die strenger controleren.

Enkele energieleveranciers zijn in 2021 failliet gegaan. Andere leveranciers hebben toen de klanten van deze energieleveranciers in 1 keer overgenomen. Bij deze leveranciers houden wij extra toezicht in 2022. Zo weten wij zeker dat deze energieleveranciers ook in de komende tijd genoeg geld hebben om energie voor de consumenten in te kopen.

Kunnen jullie voorkomen dat bedrijven failliet gaan?

Wij kunnen niet voorkomen dat energiebedrijven failliet gaan. Wij moeten ervoor zorgen dat niemand zonder energie komt te zitten. In het verleden heeft Nederland voor een vrije energiemarkt gekozen. Dat wil zeggen dat alle bedrijven een vergunning kunnen krijgen als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. In een vrije markt kunnen bedrijven failliet gaan.

Kunnen jullie ervoor zorgen dat de prijzen laag blijven?

Wij kunnen er niet voor zorgen dat de prijzen laag blijven. Wij mogen er alleen voor zorgen dat bedrijven niet te veel geld vragen bovenop de prijs die zij zelf voor de energie betalen. Als de gasprijs hoog is, worden de prijzen voor consumenten ook hoger. Daar mogen en kunnen wij niets aan doen.

Nieuwe energiewet en strenger toezicht

Wij controleren of een bedrijf aan de eisen van de wet voldoet om energie te kunnen leveren. De vrije energiemarkt heeft de afgelopen jaren goed gewerkt, klanten hadden veel keuze en betaalden scherpe prijzen voor hun energie. Nu zijn de prijzen voor energie heel snel en veel gestegen. Hierdoor moeten leveranciers meer geld betalen voor de energie die zij inkopen. Sommige leveranciers zijn daarom in de problemen gekomen en kunnen failliet gaan. Na een faillissement blijven alle klanten energie krijgen. Maar ze kunnen toch grote financiële gevolgen hebben. Daarom kijkt de wetgever of wij strenger mogen zijn bij het afgeven van een vergunning. En of wij strenger kunnen controleren en optreden bij partijen die al een vergunning hebben. Daarvoor moet de wetgever de wet veranderen.

Toen in 2021 een aantal leveranciers failliet ging, wilden we consumenten graag beter kunnen beschermen. Daarom hebben wij een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren. We hebben het onderzoeksbureau gevraagd of we meer kunnen doen om consumenten te beschermen bij faillissementen. Sommige adviezen van het onderzoeksbureau gaan we meteen opvolgen. Voor andere adviezen moet worden onderzocht of het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de wet moet wijzigen.

De netbeheerders zijn de eigenaars van het gasnet en het elektriciteitsnet. Alle energieleveranciers gebruiken het gasnet en elektriciteitsnet van de netbeheerder. Hiervoor moeten zij een bedrag betalen. Dat bedrag stellen wij vast en is hetzelfde voor alle leveranciers. Ook zorgen wij ervoor dat de netbeheerder dezelfde regels heeft voor alle energieleveranciers. Zo is de energiemarkt een eerlijke markt.

Wij willen dat netbeheerders zo goedkoop en efficiënt mogelijk werken. Tegelijk moeten netbeheerders zorgen dat het net betrouwbaar is. Daarom bepalen wij elk jaar hoeveel de netbeheerders aan netbeheerkosten mogen vragen. Uw energieleverancier rekent die prijs aan u door.

Gebruikt u stadsverwarming of blokverwarming? En wilt u weten hoe de ACM hierop toezicht houdt? Ga naar Hoe stelt de ACM de warmtetarieven vast? | ACM ConsuWijzer

Bent u het niet eens met de wet of de regels?

Bent u het niet eens met een wet of met regels waar wij toezicht op houden? Of waar wij ons aan moeten houden? De Tweede en Eerste Kamer hebben deze wetten en regels goedgekeurd. Daardoor kunnen ze niet zomaar worden aangepast. Wel kunt u uw mening laten horen bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.