Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Groene stroom

Bij veel energieleveranciers kunt u kiezen uit 2 soorten elektriciteit: grijze stroom en groene stroom.De Nederlandse elektriciteitswet bepaalt wanneer opgewekte energie groen of grijs is. Het hangt af van de bron die de elektriciteit opwekt.


Op deze pagina:


Groen, grijs en milieu

Elektriciteit van groene en grijze bronnen wordt tegelijk op het net gezet. U weet dus niet of er groene of grijze stroom uit uw stopcontact komt. Uw energieleverancier vertelt u welke stroom u krijgt. U kunt dat zien op het stroometiket. Dit krijgt u ieder jaar van uw energieleverancier.

De meeste energieleveranciers leveren:

  • groene stroom
  • grijze stroom
  • CO2 gecompenseerd gas, fossiel gas of (soms) groen gas

Groene stroom is elektriciteit die op een milieuvriendelijke manier opgewekt wordt. Want groene stroom wordt gemaakt uit duurzame energiebronnen. Dat is energie uit natuurlijke bronnen die steeds wordt aangevuld. Bijvoorbeeld zon, wind en water. In Nederland kun je het als apart product kopen.

Grijze stroom is minder milieuvriendelijk. Het wordt gemaakt uit fossiele bronnen die kunnen opraken. Bijvoorbeeld met centrales op aardgas en steenkool. Als je hier elektriciteit van maakt ontstaan ook broeikasgassen zoals CO2. Deze gassen zijn slecht voor het milieu.

Groen gas

Groen gas wordt gemaakt uit hernieuwbare energiebronnen. Bijvoorbeeld gas dat ontstaat als biomassa gist. Of bij het zuiveren van rioolwater.

Er zijn nog maar weinig leveranciers die groen gas verkopen. Wel bieden veel leveranciers CO2-compensatie aan voor aardgas. Uw leverancier laat dan bijvoorbeeld bomen planten voor het gas dat u afneemt. En zorgt er zo voor dat weer evenveel CO2 wordt opgenomen als er is uitgestoten door aardgas.

Stroometiket

Uw energieleverancier stuurt u informatie over de soort elektriciteit die u het afgelopen jaar kreeg. Deze informatie staat in het zogenaamde stroometiket. Uw leverancier moet ieder jaar uiterlijk op 1 mei het stroometiket van het voorafgaande jaar op zijn website plaatsen. Ook zit het bij uw jaarafrekening.

Op het stroometiket op uw jaarafrekening staat waar uw stroom het vorige jaar vandaan kwam. Dat staat ook op de website van uw leverancier. U kunt dus zien of uw energieleverancier de door u gekochte groene stroom leverde.

Uw leverancier moet ook laten zien wat de bronnen waren van alle energie die het bedrijf opwekte of inkocht. Dit kunnen groene en grijze bronnen zijn. Zo weet u hoe 'groen' het hele bedrijf is. Steeds meer leveranciers leveren alleen groene stroom.

Garanties van Oorsprong

Elke megawatt aan elektriciteit uit groene bronnen (wind, water, zon) is goed voor 1 Garantie van Oorsprong (GvO). Dit document bewijst dat de stroom echt groen is. En waar het vandaan komt. Bijvoorbeeld wanneer een leverancier windstroom uit Nederland aanbiedt. VertiCer geeft deze garanties uit.

Alleen met GvO's mag een leverancier groene stroom leveren. En voor de groene stroom die u krijgt, mag uw leverancier de GvO's 1 keer gebruiken. Wij controleren of uw energieleverancier de juiste soort en hoeveelheid GvO's gebruikt bij alle groene stroom die hij levert.

Niet alle groene stroom komt uit Nederland zelf. De vraag is in Nederland groter dan wat we opwekken. Veel energieleveranciers kopen daarom GvO's in het buitenland. Bijvoorbeeld van stroom uit waterkracht uit Frankrijk. Zo kunnen energieleveranciers toch groene stroom aanbieden.

Vindt u het belangrijk dat uw groene stroom in Nederland is opgewekt? Kies dan voor een leverancier met groene stroom uit Nederland.

Er zijn ook GvO's voor gas. Ook zijn er sinds 2020 Certificaten van Oorsprong (CvO). Daarin staat waar elektriciteit uit fossiele brandstoffen vandaan komt. Bijvoorbeeld: aardgas en steenkool. Energieleveranciers moeten vertellen waar alle geleverde energie vandaan komt.

De prijs van groene stroom

Groene stroom is meestal duurder dan grijze stroom. Zeker als de stroom in Nederland opgewekt is. Omdat de vraag naar Nederlandse stroom toeneemt, stijgt de prijs van Nederlandse Garanties van Oorsprong.

Groene stroom uit andere EU-landen is vaak goedkoper. Het is soms niet eens duurder dan grijze stroom. Omdat leveranciers moeten aangeven waar stroom vandaan komt, ziet u dit ook vaak op vergelijkingssites.

U betaalt niet minder energiebelasting als u groene stroom verbruikt.

Vraag of klacht over groene stroom

Hebt u een vraag of een klacht over groene stroom? Denkt u bijvoorbeeld dat u geen of te weinig groene stroom hebt gekregen? Meld het bij ons. En leg ons uit waarom u denkt dat uw energieleverancier zich niet aan de regels houdt.

Zie ook