Energieleveranciers met een vergunning
Energieleveranciers moeten een vergunning hebben. Daarvoor moeten ze zich aan bepaalde regels houden. De ACM bepaalt de regels en zorgt voor vergunningen.
Energieleveranciers krijgen een vergunning als ze voldoen aan de volgende eisen:
- een goede administratie
- niet failliet en geen uitstel van betaling aangevraagd
- duidelijke offertes en overeenkomsten met de hoogte van de tarieven
- een duidelijke en redelijke manier van betalen
- een duidelijke en redelijke regeling voor het stoppen van het contract
- klachten op een goede manier behandelen
Ook leveranciers van stadsverwarming of blokverwarming hebben vaak een vergunning nodig. Ook daarvoor gelden eisen. Wij gaan vóór de winter 2022 strengere eisen stellen aan energieleveranciers. Eerst moeten wij deze strengere eisen precies vaststellen. Dat gaan we snel regelen zodat de eisen klaar zijn vóórdat de winter 2022 begint. In de winter zijn de kosten voor levering energie het hoogst, en de kans op geldproblemen ook.
Wat is het verschil tussen een wederverkoper en een energieleverancier?
U kunt een energiecontract rechtstreeks met een energieleverancier afsluiten. Maar u kunt ook een contract afsluiten via een wederverkoper. Dat is zelf geen energieleverancier, maar werkt daar wel mee samen en verkoopt energiecontracten. Dit mag van de wet. U sluit het contract af via de wederverkoper, maar u hebt dan een contract met de energieleverancier. De naam van die leverancier staat ook op uw contract. De energieleverancier heeft een vergunning, de wederverkoper niet.
Energie via een wederverkoper kan gunstig zijn. Soms zijn bijvoorbeeld de vaste kosten lager omdat een wederverkoper minder kosten hoeft te maken dan een energieleverancier. Maakt u afspraken met uw wederverkoper over bijvoorbeeld welkomstcadeaus of geld dat u te goed hebt bij de jaarafrekening? Check of dit duidelijk in uw overeenkomst staat.
Meer informatie?
Ga voor meer informatie over vergunningen naar de website van de ACM (Autoriteit Consument & Markt):