Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Energieleveranciers met een vergunning

Energieleveranciers moeten een vergunning hebben. Daarvoor moeten ze zich aan bepaalde regels houden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt de regels en zorgt voor vergunningen.

Energieleveranciers krijgen een vergunning als ze voldoen aan de volgende eisen:

  • een goede administratie
  • niet failliet en geen uitstel van betaling aangevraagd
  • duidelijke offertes en overeenkomsten met de hoogte van de tarieven
  • een duidelijke en redelijke manier van betalen
  • een duidelijke en redelijke regeling voor het stoppen van het contract
  • klachten op een goede manier behandelen

Op de website van ACM vindt u een lijst van alle leveranciers met een vergunning

Ook leveranciers van stadsverwarming of blokverwarming hebben vaak een vergunning nodig. Ook daarvoor gelden eisen.

Wat is het verschil tussen een wederverkoper en een energieleverancier?

U kunt een energiecontract rechtstreeks met een energieleverancier afsluiten. Maar u kunt ook een contract afsluiten via een wederverkoper. Dat is zelf geen energieleverancier, maar werkt daar wel mee samen en verkoopt energiecontracten. Dit mag van de wet. U sluit het contract af via de wederverkoper, maar u hebt dan een contract met de energieleverancier. De naam van die leverancier staat ook op uw contract. De energieleverancier heeft een vergunning, de wederverkoper niet.

Energie via een wederverkoper kan gunstig zijn. Soms zijn bijvoorbeeld de vaste kosten lager omdat een wederverkoper minder kosten hoeft te maken dan een energieleverancier. Maakt u afspraken met uw wederverkoper over bijvoorbeeld welkomstcadeaus of geld dat u te goed hebt bij de jaarafrekening? Check of dit duidelijk in uw overeenkomst staat.

Zie ook