Iets vragen of melden?

Overstapcoach energie

Steeds meer mensen stappen over naar een andere energieleverancier. De Overstapcoach energie helpt u in vier stappen om een overstap te maken. We leggen u daarbij de belangrijkste posten van de energierekening uit. En helpen u om een vergelijking van de aanbiedingen te maken. Ook geven we u een aantal tips om de aanbieding te vinden die het beste bij u past.

Wat betaalt u nu per jaar voor energie?

En hoeveel verbruikt u per jaar? Pak uw laatste jaarafrekening erbij. Komt u er niet uit? Gebruik dan de tips van ConsuWijzer.

Hoeveel kunt u besparen op uw energienota?

Bekijk een prijsvergelijker. Dit is een handig hulpmiddel om snel te komen tot een vergelijking te zien van verwachte jaarkosten van energie. U hoeft alleen uw postcode in te vullen en uw verbruik. Dat staat op uw energierekening. Voor elektriciteit is dit in kWh en voor gas in m3. Of maak gebruik van andere actieaanbiedingen van energiebedrijven, of een overstapservice zoals een energieveiling. Vergelijk dit met wat u nu betaalt.

Wanneer kunt u kosteloos overstappen naar een andere aanbieder van energie?

Bij een contract voor onbepaalde tijd, dus zonder einddatum, kunt u kosteloos overstappen.

Hebt u een contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1 jaar, waarvan de looptijd nog niet is verstreken? Overstappen kan, maar het energiebedrijf mag u om een vergoeding vragen. Kijk het na in de voorwaarden bij uw contract.

Weet u niet wat voor contract u hebt? Vraag het uw energiebedrijf.

Eindafrekening van uw oude energiebedrijf tijdens de winter

U krijgt een eindafrekening van uw oude energiebedrijf wanneer u overstapt. Op uw eindafrekening staat uw energieverbruik en wat het kost. Het energieverbruik wordt verrekend met wat u aan maandelijkse voorschotten hebt betaald. Stapt u in de winter over, of aan het einde van de winter? En is het minder dan een jaar geleden dat u uw laatste jaarafrekening hebt gekregen? Dan moet u op de eindafrekening waarschijnlijk bijbetalen. Dit komt omdat u de meeste energie in de winter verbruikt. Maar u betaalt hier niet voor in de winter. De energiekosten worden namelijk verdeeld in maandelijkse voorschotten over het gehele jaar.

Overstappen in de winter of niet?

Overstappen is vaak een goede beslissing. U bespaart daarmee energiekosten. Hebt u liever geen eindafrekening waarop u moet bijbetalen? Dan kunt u overwegen om niet net na de wintermaanden over te stappen.

Stap over naar een ander energiebedrijf

Het enige wat u hoeft te doen is u aan te melden bij het nieuwe energiebedrijf. Zij regelen uw overstap. Dit kan vaak ook via een prijsvergelijker. Geef wel tijdig uw meterstanden door wanneer het energiebedrijf daar om vraagt.

Tips voor het vergelijken van energiebedrijven

  • Bekijk meer dan één prijsvergelijker voor de beste aanbieding. De aanbiedingen verschillen per prijsvergelijker.
  • Ziet u nu geen aantrekkelijke aanbieding? Probeer het op een later moment nog eens. De aanbiedingen verschillen van dag tot dag.
  • Nooit gewisseld van energiebedrijf? Dan is overstappen helemaal de moeite waard. De besparingsmogelijkheden zijn dan het grootst: namelijk tot wel 450 euro.
  • Wilt u zeker weten wat u betaalt voor uw energie? Dan is een contract met een vast tarief voor een vaste termijn wellicht een goed idee.
  • Tips over besparen op uw energieverbruik? Kijk op de website van Milieu Centraal

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Op vrijdag 22 en maandag 25 februari zijn wij telefonisch niet bereikbaar. U kunt ons bereiken via WhatsApp.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer