Iets vragen of melden?

Mag de luchtvaartmaatschappij de prijs van het vliegticket wijzigen nadat ik geboekt heb?

Nee, niet zomaar. Voor het verhogen van de prijs door een luchtvaartmaatschappij gelden een aantal regels.

Let op

Hebt u een vliegticket geboekt als onderdeel van een pakketreis? Dan gelden er andere regels.

Prijswijzigingsbeding

In de algemene voorwaarden moet staan dat de luchtvaartmaatschappij in bepaalde gevallen de prijs mag wijzigen. Dit wordt ook wel een prijswijzigingsbeding genoemd. Heeft de luchtvaartmaatschappij geen prijswijzigingsbeding in de voorwaarden opgenomen? Dan mag de luchtvaartmaatschappij de prijs helemaal niet verhogen. En kunt u verlangen dat de vlucht voor de afgesproken prijs doorgaat.

Overeenkomst ontbinden

Is er wel een prijswijzigingsbeding in de voorwaarden opgenomen? En zegt de luchtvaartmaatschappij dat de prijs verhoogd wordt, binnen 3 maanden na uw boeking? Dan kunt u de overeenkomst ontbinden. Dit betekent dat u de overeenkomst ongedaan maakt. U hebt dan recht op uw geld terug en u vliegt niet meer met dat ticket.

Prijsverhoging door wettelijke regelingen

De prijs kan ook worden verhoogd door een wettelijke regeling. Bijvoorbeeld omdat de luchthavenbelasting omhoog gaat. Of het doorvoeren van een vliegtax door de overheid. Dit mag. In dit soort gevallen hebt u niet het recht om de overeenkomst te ontbinden en moet u de extra kosten betalen.

Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de prijsverhoging?

Stuur een brief naar de luchtvaartmaatschappij. Gebruik onze voorbeeldbrief:

Herbruikbaar blok: Uw recht halen en melden

Komt u er samen niet uit?

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer