Tips bij vakantie boeken
Er is veel keuze bij het boeken van een vakantie. Waar moet u allemaal opletten? Gebruik onze tips.
Op deze pagina:
Vergelijk de prijzen
De prijs hoort van begin af aan duidelijk te zijn. Alle verplichte kosten moeten in de prijs zitten. U moet altijd kunnen boeken voor die prijs.
Sommige kosten staan niet vooraf vast. Ze hangen bijvoorbeeld van het aantal personen af. Ook kunt u vaak extra opties nemen zoals ontbijt of extra bagage. Al deze kosten moeten duidelijk zijn. En u moet de extra opties zelf aanvinken. Ze mogen niet vooraf aangevinkt zijn.
Bepaal eerst voor uzelf welke opties u wilt nemen. En vergelijk daarna de prijs van verschillende reisaanbieders. Zit u niet aan een vaste datum vast? Kijk dan op verschillende data en vergelijk.
Check reviews
Op internet vindt u veel reviews. Bekijk de ervaring van eerdere reizigers. En kijk hoe de reisaanbieder met klachten omgaat.
Boek pas als u het zeker weet
Bij het boeken van een reis hebt u geen bedenktijd. Wilt u later de vakantie annuleren? Dan betaalt u meestal annuleringskosten. De reisaanbieder mag zelf bepalen hoe hoog die annuleringskosten zijn. De aanbieder moet dit wel vertellen voordat u boekt.
Tijdens de boeking moet u vaak een soort stappenplan doorlopen op de website. Het moet duidelijk zijn op welk moment u het contract echt afsluit.
Controleer voordat u boekt dat u alle gegevens juist hebt ingevuld. Vaak moet u betalen als u achteraf de gegevens moet wijzigen.
Check of de aanbieder is aangesloten bij een branchevereniging
Bekijk op de website van uw reisaanbieder of in uw reispapieren of uw reisaanbieder lid is bij bijvoorbeeld RECRON of ANVR. De algemene voorwaarden van deze brancheorganisaties zijn opgesteld samen met consumentenorganisaties. De algemene voorwaarden zijn vooral belangrijk als er iets mis gaat. In de algemene voorwaarden leest u bijvoorbeeld of u de reis nog kunt wijzigen of annuleren.
Als uw aanbieder lid is bij een brancheorganisatie, dan is hij ook aangesloten bij een geschillencommissie. Leden van de ANVR zijn aangesloten bij de Geschillencommissie Reizen. Leden van de RECRON zijn aangesloten bij de Geschillencommissie Recreatie. Hebt u een klacht en komt u er niet uit met de reisaanbieder? Dan kunt u de geschillencommissie vragen wie er gelijk heeft. Dat is goedkoper en vaak sneller dan de rechter.
Check of u uw geld terugkrijgt bij faillissement
De reisaanbieder betaalt u vaak vooraf. U loopt dan het risico dat u uw geld kwijt bent als de reisaanbieder failliet gaat.
Bij pakketreizen krijgt u soms uw geld terug bij een faillissement. Bijvoorbeeld via een garantiefonds. Het garantiefonds betaalt uw geld terug als uw reisaanbieder failliet is. Maar sommige reisaanbieders hebben dit niet goed geregeld. Check daarom voordat u boekt op de website van de reisaanbieder of hij is aangesloten bij een garantiefonds.
Check of informatie compleet is
Boekt u een pakketreis? Dan hebt u als consument meer bescherming. Bijvoorbeeld als de reisaanbieder de reis annuleert, wijzigt of de prijs verhoogt. En ook als hij failliet gaat. Bij een pakketreis sluit u 1 contract af voor minimaal 2 verschillende onderdelen bij de reisaanbieder:
- Vakantieverblijf, bijvoorbeeld hotelkamer of appartement
- vervoer, bijvoorbeeld vlucht of een treinreis
- huur van een voertuig, bijvoorbeeld auto of motor
- iets anders, zoals een rondleiding, skipas of toegang tot een attractiepark
Bij een pakketreis moet u in ieder geval deze informatie vooraf krijgen:
- naam, adres en telefoonnummer van de reisaanbieder
- de totale prijs van de reis, inclusief de boekingskosten
- hoeveel geld u vooraf moet betalen
- informatie over de mogelijkheid van een annuleringsverzekering
- belangrijke informatie over de reisdocumenten die u nodig hebt
- informatie over gezondheid, bijvoorbeeld over inentingen
- binnen hoeveel tijd u klachten over de reis bij de reisaanbieder moet melden
Deze informatie moet volledig en duidelijk zijn. Hebt u niet alle informatie gekregen en bent u daardoor misleid. Dan kunt u de reis annuleren zonder kosten te betalen.
Vergelijk bagagekosten
Boekt u een vliegticket? De prijs van de bagage verschilt per vliegmaatschappij. Soms zitten deze kosten al in de prijs. Maar soms komen deze kosten er nog bij. Schat in hoeveel bagage u gaat meenemen en vergelijk dan de prijzen.
Check de bevestiging van de boeking
U moet een bevestiging krijgen van uw boeking. Meestal krijgt u deze per e-mail. Krijgt u geen bevestiging? Kijk eerst of de e-mail in uw spambox terecht is gekomen. Als u geen bevestiging krijgt, dan mag u het contract ongedaan maken. Wilt u er van af? Laat dan aan uw reisaanbieder weten dat u het contract ontbindt omdat u geen bevestiging van uw boeking hebt gekregen. Doe dit niet aan de telefoon, maar per mail of brief.