Ik wil mijn boeking wijzigen

Ik heb een pakketreis of accommodatie geboekt maar ik wil er van af. Wat nu?

U hebt een pakketreis of accommodatie geboekt, maar u kunt of wilt niet meer gaan. Bijvoorbeeld omdat u ziek bent geworden of door familieomstandigheden. Bekijk wat de mogelijkheden zijn als u wilt annuleren.

Vragen over uw reisrechten bij het coronavirus? Gebruik dan de aparte pagina over corona.

Wilt u niet meer op reis gaan omdat uw bestemming onveilig is? Lees wat u kunt doen bij een negatief reisadvies.

Ik wil mijn pakketreis annuleren

U mag de pakketreis altijd opzeggen. De reisaanbieder moet daaraan meewerken, maar hij mag wel kosten in rekening brengen. Hoe later u annuleert, hoe hoger de kosten. Deze kosten noemen we annuleringskosten.

Waarom betaal ik annuleringskosten?

De reisaanbieder heeft vaak kosten moeten maken als u bij hem een pakketreis boekt. Denk bijvoorbeeld aan het reserveren van het hotel en het inhuren van personeel. De reisaanbieder mag daarom een vergoeding vragen.

Let op

Moet u de reis opzeggen door overmacht? Bijvoorbeeld door een natuurramp of oorlog? Dan hoeft u geen annuleringskosten te betalen. De reisaanbieder moet u dan terugbetalen.

Hoe hoog zijn de annuleringskosten?

De hoogte van de annuleringskosten is afhankelijk van wat de reisaanbieder in de algemene voorwaarden heeft geregeld. Het mag nooit meer zijn dan éénmaal de totale reissom. Vaak hangt de hoogte van de kosten af van het moment dat u annuleert. Hoe later u annuleert, hoe hoger de kosten. Kunt u aantonen dat de werkelijke kosten minder zijn? Dan moet de reisaanbieder de hoogte van de annuleringskosten aanpassen. Wilt u weten hoeveel annuleringskosten u moet betalen? Kijk dan in de algemene voorwaarden die u hebt gekregen bij de boeking van uw pakketreis.

Let op

Vraagt u om uitleg over de hoogte van de annuleringskosten? Dan is de reisaanbieder verplicht u die te geven.

Ik heb de reisovereenkomst geannuleerd. Wanneer moet de reisaanbieder mij terugbetalen?

De reisaanbieder moet u uiterlijk binnen 14 dagen het bedrag exclusief de annuleringskosten terugbetalen.

Ik wil annuleringskosten voorkomen. Wat kan ik doen?

U hebt de volgende mogelijkheden:

Sluit een annuleringsverzekering af

Hebt u bij het boeken van de reis een annuleringsverzekering afgesloten? Of hebt u al eerder een doorlopende annuleringsverzekering afgesloten? Dan vergoedt de verzekering vaak de annuleringskosten. Ga bij uw verzekeringsmaatschappij na welke situaties er binnen de verzekering vallen. Of lees de voorwaarden van de verzekering.

Laat iemand anders in uw plaats gaan

Kunt of wilt u zelf niet meer mee met de reis? Maar is er iemand anders die dat wel wil? Dan hebt u volgens de wet de mogelijkheid om iemand anders in uw plaats met de reis mee te laten gaan. Dit noemen we ’indeplaatsstelling’. Dit kan tot 7 dagen voor vertrek. Hier moet de reisaanbieder aan meewerken. Behalve als de plaatsvervanger niet voldoet aan de voorwaarden voor de reis.

Voorbeeld

Hebt u een jongerenreis geboekt? Dan kunt u de reis niet overdragen aan uw opa.

De reisaanbieder mag voor de wijziging wel administratiekosten in rekening brengen. Heeft de reisaanbieder nog meer kosten moeten maken vanwege de indeplaatsstelling? Bijvoorbeeld hoge kosten vanwege het wijzigen van een vliegticket? Dan mag de reisaanbieder deze kosten ook bij u in rekening brengen.

Ik wil mijn accommodatie annuleren

U hebt bijvoorbeeld een hotel of vakantiehuisje geboekt, maar u wilt deze annuleren. Wat zijn uw mogelijkheden?

Moet ik annuleringskosten betalen?

Veel ondernemers hebben algemene voorwaarden. In de algemene voorwaarden staat wanneer u kunt annuleren. En hoeveel u dan moet betalen.

Krijg ik geld terug via mijn annuleringsverzekering?

Hebt u een annuleringsverzekering afgesloten? Dan krijgt u in bepaalde gevallen de kosten van de annulering vergoed door uw verzekering. Kijk daarvoor in de voorwaarden van de verzekering.

Kan iemand anders voor mij in de plaats gaan?

Kunt u ervoor zorgen dat iemand anders een deel van de periode of de hele periode gebruik maakt van de accommodatie? Dan kunt u dat aan de ondernemer voorleggen. De ondernemer is niet verplicht hieraan mee te werken. Hij kan hiervoor kosten in rekening brengen. Bijvoorbeeld administratiekosten.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.