Iets vragen of melden?

Wat is dienstverlening?

Dienstverlening betekent dat iemand werk doet voor u. Schilders en advocaten zijn bijvoorbeeld dienstverleners. Zij doen iets voor u, maar u bent niet hun werkgever. U maakt afspraken met een dienstverlener over het werk dat hij voor u gaat doen. En hoeveel u daarvoor betaalt.

Resultaatverplichting

Soms betaalt u een dienstverlener voor een resultaat. Een voorbeeld van zo'n dienstverlener is een schilder. Een schilder moet zorgen voor een goed resultaat. Dat is een resultaatsverplichting.

Vindt u bijvoorbeeld dat de schilder uw huis niet goed heeft geverfd? Dan mag u dat tegen de schilder zeggen. En u mag zeggen dat de schilder zich moet houden aan de afspraak die u met hem hebt gemaakt.

Inspanningsverplichting

Soms betaalt u een dienstverlener niet voor een resultaat, maar voor de moeite die hij doet. Een voorbeeld van zo'n dienstverlener is een advocaat. Een advocaat moet zijn werk zo goed mogelijk doen. Dat is een inspanningsverplichting.

Verliest uw advocaat de rechtszaak? En heeft hij zijn werk duidelijk niet goed gedaan? Dan hebt u misschien recht op een schadevergoeding. Maar een advocaat kan ook heel erg zijn best doen en toch uw rechtszaak verliezen. U hebt daarom niet altijd recht op een schadevergoeding.

Heeft uw dienstverlener een inspanningsverplichting? Dan hebt u soms ook recht op bepaalde resultaten. Bijvoorbeeld bij een advocaat. Stel u verliest de rechtszaak. U kunt uw advocaat dan vragen in beroep te gaan tegen de uitspraak. Doet hij dat niet? Of doet hij dat te laat? Dan mag u de advocaat aanspreken op zijn slechte werk. Bijvoorbeeld door (een deel van) de rekening niet te betalen. Of hem aansprakelijk te stellen voor de schade die u hebt vanwege zijn slechte werk. U moet hem dit wel schriftelijk laten weten.

Duidelijke afspraken

Wilt u een dienstverlener vragen om werk voor u te doen? Maak dan vooraf duidelijke afspraken met de dienstverlener. U kunt dat het beste schriftelijk doen. Zo kunt u achteraf controleren of de dienstverlener zich hield aan de afspraken. Schrijf bijvoorbeeld op welke documenten een advocaat voor u gaat maken. En wat een schilder precies gaat verven. U kunt ook vragen of de dienstverlener bepaalde resultaten kan beloven.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer