Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Wat moet ik betalen als de ondernemer meer werk of minder werk uitvoert?

Huurt u een ondernemer in, bijvoorbeeld een aannemer of schilder? Dan kan uw opdracht meer werk zijn dan verwacht. Of juist minder. Als u een vaste prijs afspreekt, betaalt u meestal niets extra.

Wat u moet betalen hangt ook af van uw afspraak over de prijs. Meestal betaalt u:

  • een uurprijs, plus de kosten voor materialen
  • een vaste prijs voor al het werk en de materialen (of het werk nou korter of langer duurt)
  • een richtprijs, dit is een schatting van al het werk en de materialen

Sluit u een overeenkomst? En verandert u daarna de opdracht? Dan kan het ineens meer werk zijn. U wilt bijvoorbeeld een speciaal tegelpatroon in uw nieuwe badkamer. De ondernemer moet u dan op tijd waarschuwen voor de hogere kosten.

Waarschuwt de ondernemer u niet voor de extra kosten? Of deed hij dit te laat? Dan hoeft u het meerwerk niet te betalen.

U moet wel betalen:

  • als de ondernemer u niet waarschuwt, maar u zelf had kunnen begrijpen dat uw nieuwe wensen meer geld kosten
  • als u een nieuwe overeenkomst afsluit voor het extra werk

Geeft u verkeerde informatie aan de ondernemer over de opdracht? Of geeft u te weinig informatie? Geeft u bijvoorbeeld de verkeerde maten door? Dan kan de opdracht meer werk zijn. Hier kunt u niet altijd iets aan doen. De ondernemer is de deskundige. Bij twijfel moet hij zelf uw informatie controleren.

Klopte uw informatie niet? En had de ondernemer uw informatie moeten controleren? Dan hoeft u het meerwerk niet te betalen.

U moet wel betalen als het logisch is dat de ondernemer dit soort informatie niet controleert.

Soms loopt een opdracht niet helemaal volgens plan. De materiaalprijzen gaan bijvoorbeeld omhoog. Of uw opdracht blijkt moeilijker dan gedacht.

Sprak u een vaste prijs af? Dan hoeft u het meerwerk niet te betalen. De ondernemer moet het werk uitvoeren, ook als het tegenvalt.

Sprak u een richtprijs af? En waarschuwde de ondernemer u op tijd voor het extra werk? Dan moet u het meerwerk betalen.

Let op

Sprak u een richtprijs af? En waarschuwt de ondernemer niet op tijd dat het extra werk wordt? Dan mag hij maximaal 10% meerwerk op de rekening zetten.

Sprak u een vaste prijs af met de ondernemer? En vallen de kosten lager uit dan de afgesproken prijs? Dan hoeft de ondernemer zijn prijs niet te verlagen. U kunt hier natuurlijk wel om vragen. Maar de ondernemer hoeft niet akkoord te gaan.

Sprak u een richtprijs af? Dan hebt u recht op verlaging van de prijs. U betaalt dan alleen de werkelijk gemaakte uren en materiaalkosten.

Staat er onterecht meerwerk op uw rekening? En komt u met de ondernemer niet tot een oplossing? Schrijf dan een brief of e-mail naar de ondernemer.

Gebruik deze voorbeeldbrief als u een vaste prijs had afgesproken:

Gebruik deze voorbeeldbrief als u géén vaste prijs had afgesproken:

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ACM ConsuWijzer is een onderdeel van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Los het nu op!

Zie ook