Als u iets koopt of een dienst afneemt, gelden vaak algemene voorwaarden. Deze horen bij de overeenkomst die u met de ondernemer sluit. Ondernemers mogen zelf hun algemene voorwaarden bepalen. Maar staat er een voorwaarde in die volgens de wet niet klopt? Dan kunt u die ongeldig maken.
Algemene voorwaarden zijn de ‘kleine lettertjes’ bij een aankoop of dienst. Hierin staat welke rechten en plichten u en de ondernemer hebben. Er kan bijvoorbeeld in staan wanneer u uiterlijk moet betalen of hoelang u garantie hebt. En wat de ondernemer moet doen als u klachten hebt.
De belangrijkste informatie over de aankoop of dienst zelf mag niet in de algemene voorwaarden staan. Deze informatie moet in de overeenkomst staan. Of u moet de informatie mondeling krijgen als u het product koopt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de prijs, de kleur van het product of de hoeveelheid.
Voor ‘algemene voorwaarden’ worden ook vaak andere namen gebruikt, bijvoorbeeld: betalingsvoorwaarden, garantiebepalingen, bezorgregeling, servicevoorwaarden of leveringsvoorwaarden. Voor de wet zijn dit allemaal ‘algemene voorwaarden’.
Gebruikt een ondernemer algemene voorwaarden? Dan moet hij dat aan u vertellen voordat u zijn product koopt of voordat u een overeenkomst met hem sluit. Ook moet hij u vooraf de kans geven om de voorwaarden te lezen. Alleen dan zijn de voorwaarden geldig.
Om ervoor te zorgen dat u de algemene voorwaarden vooraf kunt lezen, kan de ondernemer verschillende dingen doen:
In al deze gevallen hebt u voldoende kans om de algemene voorwaarden vooraf te lezen. Daarom zijn de voorwaarden geldig. Het is daarom verstandig om de voorwaarden ook echt te lezen.
Hebt u een product gekocht of hebt u een overeenkomst voor een dienst gesloten? En heeft de ondernemer u vooraf verteld dat hij algemene voorwaarden gebruikt? Dan zit u meestal aan die algemene voorwaarden vast en moet u zich eraan houden.
Bent u het niet eens met 1 of meer voorwaarden? Maar hebt u het product al wel gekocht of de overeenkomst gesloten? Dan kunt u de voorwaarden soms ongeldig maken. Maar dat kan alleen in de volgende 2 gevallen:
Of een voorwaarde ‘onredelijk’ is, bepaalt de wet. In de wet staan voorbeelden van onredelijke voorwaarden. Daarbij gaat het om:
Ook voorwaarden die niet op de zwarte of grijze lijst staan, kunnen onredelijk zijn. Alle onredelijke voorwaarden kunt u ongeldig maken. Wilt u weten of een voorwaarde onredelijk is, vraag dan advies aan een juridisch adviseur of aan het Juridisch Loket.
Is een voorwaarde onduidelijk? Of zo opgeschreven dat meer dan 1 uitleg mogelijk is? Dan geldt de uitleg die voor u als consument het gunstigst is.
Het is in ieder geval onredelijk als in de algemene voorwaarden staat dat:
Het kán onredelijk zijn als in de algemene voorwaarden staat dat:
Hebt u een abonnement afgesloten voor bijvoorbeeld een sportschool, een tijdschrift of de levering van producten? Soms mag de ondernemer tussentijds de algemene voorwaarden veranderen. Dat mag als de ondernemer aan 3 voorwaarden voldoet:
Voldoet de ondernemer niet aan voorwaarde 1? Dan mag hij de algemene voorwaarden niet veranderen. U kunt dan van de ondernemer eisen dat de oude voorwaarden blijven gelden.
Voldoet de ondernemer niet aan voorwaarde 2 of 3? Dan hoeft u de veranderde algemene voorwaarden ook niet te accepteren. U kunt deze dan ongeldig maken. De oude voorwaarden blijven dan bestaan.
Als u algemene voorwaarden ongeldig wilt maken, moet u ze ‘vernietigen’. Dat doet u door een brief
of e-mail te sturen naar de ondernemer.
Hebt u de algemene voorwaarden niet kunnen bekijken voordat u het product kocht of de overeenkomst sloot? Of heeft de ondernemer de voorwaarden gewijzigd, maar hebt u de gewijzigde voorwaarden niet kunnen bekijken voordat ze ingingen? Dan kunt u de voorwaarden in hun geheel vernietigen. Gebruik onze voorbeeldbrief:
Zijn een of meer algemene voorwaarden onredelijk? Dan kunt u die onredelijke voorwaarden vernietigen. Gebruik onze voorbeeldbrief:
Nadat u de voorwaarden hebt vernietigd, gelden ze niet meer. De koop of de overeenkomst blijft wel bestaan. En ook de andere afspraken en de voorwaarden die u niet vernietigd hebt, blijven gelden.