Ik wil iets opzeggen, stoppen of annuleren

Hoe kan ik mijn abonnement opzeggen?

Als u een abonnement opzegt, hebt u een aantal rechten. U mag bijvoorbeeld online opzeggen als u het abonnement online afsloot. En voor bijna alle abonnementen geldt maximaal 1 maand opzegtermijn.

Opzeggen mag op dezelfde manier als afsluiten

Volgens de wet moet u kunnen opzeggen op dezelfde manier als waarop u het abonnement afsloot. Sloot u het abonnement online af? Dan moet u ook online kunnen opzeggen, bijvoorbeeld via de website of door het sturen van een e-mail.

Tips

 • Vraag bij uw opzegging om een bevestiging per brief of e-mail. Dan hebt u bewijs dat u hebt opgezegd.
 • Krijgt u geen bevestiging? Vraag dan na of uw opzegging is verwerkt. En schrijf de naam op van de medewerker die u dit vertelde.

Vindt u het lastig om een opzegbrief te schrijven? Gebruik onze voorbeeldbrief:

De maximale opzegtermijn is meestal 1 maand

Bij het opzeggen van een abonnement moet u vaak rekening houden met een opzegtermijn. Uw abonnement loopt dan nog even door vanaf het moment dat u opzegt. Een bedrijf mag niet meer vragen dan de maximale opzegtermijn. Meestal is dit 1 maand.

Maximale opzegtermijn

Uw maximale opzegtermijn is:

 • 3 maanden voor kranten of tijdschriften die minder vaak verschijnen dan 1 keer per maand.
 • 1 maand voor alle andere abonnementen, zoals een dagblad, weekblad, sportabonnement, energiecontract, maandabonnement voor de bus, een abonnement op een zwembad of een onderhoudscontract voor een cv-ketel.

Voorbeelden

 • U bent abonnee van een tijdschrift dat 4 keer per jaar verschijnt. Dan is uw maximale opzegtermijn 3 maanden. Stel u zegt op 1 maart op. Dan stopt uw abonnement op zijn laatst op 1 juni.
 • Uw zwembadabonnement heeft een opzegtermijn van 2 maanden. Dit mag niet. Uw maximale opzegtermijn is 1 maand. Stel u zegt op 1 maart op. Dan moet uw abonnement op zijn laatst stoppen op 1 april.
 • Uw zwembadabonnement heeft een opzegtermijn van 14 dagen. Het zwembad moet zich dan houden aan deze kortere opzegtermijn. Stel u zegt op 1 maart op. Dan stopt uw abonnement op zijn laatst op 15 maart.

Geen opzegtermijn

Staat er geen opzegtermijn in de algemene voorwaarden? Dan stopt uw abonnement op de dag dat u opzegt. Stel u zegt op 1 maart op. Dan stopt uw abonnement op 1 maart.

Opzeggen tijdens de vaste abonnementsperiode mag meestal niet

Hebt u een abonnement voor een vaste periode, bijvoorbeeld 6 maanden of 1 jaar? Dan zit u daaraan vast. U kunt het bedrijf vragen of u eerder mag stoppen. Maar u hebt hier geen recht op.

Voorbeeld

U hebt een internetabonnement van 12 maanden. Na 8 maanden zegt u op. Dan mag de internetaanbieder u laten betalen voor de resterende 4 maanden.

Opzegvergoeding

Het bedrijf kan ook om een opzegvergoeding vragen. U betaalt het bedrijf dan een boete om eerder te kunnen stoppen.

Voor abonnementen voor elektriciteit of gas geldt een maximale opzegvergoeding:

Na automatische verlenging mag u elk moment opzeggen

Is de vaste periode van uw abonnement afgelopen? En doet u niets? Dan mag het bedrijf uw abonnement automatisch verlengen. Dit heet stilzwijgende verlenging. Tijdens de automatische verlenging mag u elk moment opzeggen. U kunt wel een opzegtermijn hebben. Maar die mag niet meer zijn dan 1 maand.

Let op

Een nieuwe aanbieding is niet hetzelfde als automatische verlenging. Stel uw sportschool biedt aan om uw sportschoolabonnement te verlengen met 1 jaar. Gaat u akkoord? Dan zit u weer 1 jaar vast aan het abonnement.

Kranten en tijdschriften

Kranten en tijdschriften mogen automatisch verlengen met 3 maanden. Tijdens de verlenging is uw opzegtermijn maximaal 1 maand.

Hebt u een proefabonnement op een krant of tijdschrift? Dan is automatisch verlengen verboden. Uw proefabonnement moet vanzelf stoppen.

Voorbeelden

 • U neemt een krantenabonnement tot 1 juli. U vergeet op te zeggen en de krant verlengt automatisch tot 1 oktober. U moet dan opzeggen vóór 1 september. Anders verlengt de krant nog een keer met 3 maanden.
 • U neemt een proefabonnement op een krant van 4 weken. U hoeft niet op te zeggen. Uw abonnement stopt vanzelf na 4 weken.

Andere abonnementen

Alle andere abonnementen dan kranten of tijdschriften mogen automatisch verlengd worden voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat uw abonnement doorgaat, totdat u zelf opzegt. Uw opzegtermijn is maximaal 1 maand.

Hebt u een proefabonnement? Dan mag automatisch verlengen alleen als dit vooraf duidelijk voor u was. Was dit niet duidelijk? Dan hebt u misschien te maken met ongevraagde toezendingen door agressieve verkoop.

Voorbeelden

 • U sluit een onderhoudscontract af voor uw cv-ketel tot 1 maart. Op 1 mei zegt u op. Uw abonnement stopt op zijn laatst op 1 juni.
 • U hebt een abonnement op een datingsite tot 1 september. Op 15 september zegt u op. De datingsite zegt dat uw abonnement automatisch verlengd is met 6 maanden. Dit mag niet, uw maximale opzegtermijn is 1 maand. Uw abonnement stopt op zijn laatst op 15 oktober.