Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Ik wil iets opzeggen, stoppen of annuleren

Hoe kan ik mijn abonnement opzeggen?

Als u een abonnement opzegt, hebt u een aantal rechten. U mag bijvoorbeeld online opzeggen als u het abonnement online afsloot. En voor bijna alle abonnementen geldt maximaal 1 maand opzegtermijn.

Volgens de wet moet u kunnen opzeggen op dezelfde manier als waarop u het abonnement afsloot. Sloot u het abonnement online af? Dan moet u ook online kunnen opzeggen, bijvoorbeeld via de website of door het sturen van een e-mail. De ondernemer mag in dat geval niet van u eisen dat u langskomt om uw abonnement op te zeggen.

Weet u niet meer hoe u uw abonnement hebt afgesloten?

Dan kunt u het beste kiezen voor een manier waarbij u achteraf kunt bewijzen dat u hebt opgezegd. Stuur bijvoorbeeld een aangetekende brief met ontvangstbevestiging of een e-mail met leesbevestiging.

Tips
 • Gaat u bij de ondernemer langs om op te zeggen? Of zegt u telefonisch op? Vraag dan om een bevestiging van uw opzegging op papier of via e-mail. Dan hebt u bewijs dat u hebt opgezegd.
 • Vindt u het lastig om een opzegbrief te schrijven? Gebruik onze voorbeeldbrief:

Bij het opzeggen van een abonnement moet u vaak rekening houden met een opzegtermijn. Uw abonnement loopt dan nog even door vanaf het moment dat u opzegt. Een bedrijf mag niet meer vragen dan de maximale opzegtermijn. Meestal is dit 1 maand.

Maximale opzegtermijn

Uw maximale opzegtermijn is:

 • 3 maanden voor kranten of tijdschriften die minder vaak verschijnen dan 1 keer per maand.
 • 1 maand voor alle andere abonnementen, zoals een dagblad, weekblad, sportabonnement, energiecontract, maandabonnement voor de bus, een abonnement op een zwembad of een onderhoudscontract voor een cv-ketel.

Voorbeelden

 • U bent abonnee van een tijdschrift dat 4 keer per jaar verschijnt. Dan is uw maximale opzegtermijn 3 maanden. Stel u zegt op 1 maart op. Dan stopt uw abonnement op zijn laatst op 1 juni.
 • Uw zwembadabonnement heeft een opzegtermijn van 2 maanden. Dit mag niet. Uw maximale opzegtermijn is 1 maand. Stel u zegt op 1 maart op. Dan moet uw abonnement op zijn laatst stoppen op 1 april.
 • Uw zwembadabonnement heeft een opzegtermijn van 14 dagen. Het zwembad moet zich dan houden aan deze kortere opzegtermijn. Stel u zegt op 1 maart op. Dan stopt uw abonnement op zijn laatst op 15 maart.

Geen opzegtermijn

Staat er geen opzegtermijn in de algemene voorwaarden? Dan stopt uw abonnement op de dag dat u opzegt. Stel u zegt op 1 maart op. Dan stopt uw abonnement op 1 maart.

Sluit u een nieuw abonnement af? Dan zit u vaak een periode eraan vast, bijvoorbeeld 1 jaar. Bij sommige abonnementen zit u langer dan 1 jaar eraan vast. Dit mag alleen als u daarbij een voordeel krijgt, bijvoorbeeld een korting of een cadeau. Hoe langer uw abonnement duurt, hoe meer voordeel u moet krijgen.

Hebt u een abonnement voor een vaste periode, bijvoorbeeld 6 maanden of 1 jaar? Dan zit u daaraan vast. U kunt het bedrijf vragen of u eerder mag stoppen. Maar u hebt hier geen recht op.

Voorbeeld

U hebt een internetabonnement van 12 maanden. Na 8 maanden zegt u op. Dan mag de internetaanbieder u laten betalen voor de resterende 4 maanden.

Opzegvergoeding

Het bedrijf kan ook om een opzegvergoeding vragen. U betaalt het bedrijf dan een boete om eerder te kunnen stoppen.

Voor abonnementen voor elektriciteit of gas geldt een maximale opzegvergoeding:

Is de vaste periode van uw abonnement afgelopen? En doet u niets? Dan mag het bedrijf uw abonnement automatisch verlengen. Dit heet stilzwijgende verlenging. Tijdens de automatische verlenging mag u elk moment opzeggen. U kunt wel een opzegtermijn hebben. Maar die mag niet meer zijn dan 1 maand.

Let op

Een nieuwe aanbieding is niet hetzelfde als automatische verlenging. Stel uw sportschool biedt aan om uw sportschoolabonnement te verlengen met 1 jaar. Gaat u akkoord? Dan zit u weer 1 jaar vast aan het abonnement.

Kranten en tijdschriften

Kranten en tijdschriften mogen automatisch verlengen met 3 maanden. Tijdens de verlenging is uw opzegtermijn maximaal 1 maand.

Hebt u een proefabonnement op een krant of tijdschrift? Dan is automatisch verlengen verboden. Uw proefabonnement moet vanzelf stoppen.

Voorbeelden

 • U neemt een krantenabonnement tot 1 juli. U vergeet op te zeggen en de krant verlengt automatisch tot 1 oktober. U moet dan opzeggen vóór 1 september. Anders verlengt de krant nog een keer met 3 maanden.
 • U neemt een proefabonnement op een krant van 4 weken. U hoeft niet op te zeggen. Uw abonnement stopt vanzelf na 4 weken.

Andere abonnementen

Alle andere abonnementen dan kranten of tijdschriften mogen automatisch verlengd worden voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat uw abonnement doorgaat, totdat u zelf opzegt. Uw opzegtermijn is maximaal 1 maand.

Hebt u een proefabonnement? Dan mag automatisch verlengen alleen als dit vooraf duidelijk voor u was. Was dit niet duidelijk? Dan hebt u misschien te maken met ongevraagde toezendingen door agressieve verkoop.

Voorbeelden

 • U sluit een onderhoudscontract af voor uw cv-ketel tot 1 maart. Op 1 mei zegt u op. Uw abonnement stopt op zijn laatst op 1 juni.
 • U hebt een abonnement op een datingsite tot 1 september. Op 15 september zegt u op. De datingsite zegt dat uw abonnement automatisch verlengd is met 6 maanden. Dit mag niet, uw maximale opzegtermijn is 1 maand. Uw abonnement stopt op zijn laatst op 15 oktober.

De wettelijke regels voor abonnementen en lidmaatschappen bij verenigingen zijn niet hetzelfde. Voor abonnementen geldt de zogenaamde Wet van Dam. Voor lidmaatschappen gelden de regels van het verenigingsrecht.

Voorbeelden van abonnementen:

 • Abonnement op tijdschriften, dagbladen of kranten
 • Abonnement bij cd- of boekenclub
 • Abonnement bij een sportschool of fitnesscentrum (zolang het geen vereniging is)
 • Serviceabonnement of -contract bij een CV ketel
 • Abonnement op een domeinnaam
 • Energiecontracten
 • Telecomabonnementen, bijvoorbeeld voor (mobiele) telefonie, televisie of internet

Voorbeelden van lidmaatschappen bij een vereniging:

 • Lidmaatschap voetbalvereniging
 • Lidmaatschap hockeyvereniging
 • Lidmaatschap muziekvereniging
 • Lidmaatschap pechhulp of wegenservice
 • Lidmaatschap bond of belangenorganisatie

Voor vragen over wat uw rechten zijn als lid van een vereniging kunt u niet terecht bij ACM ConsuWijzer. Neem contact op met het Juridisch Loket.

Los het nu op!

Zie ook