Als u een abonnement opzegt, hebt u een aantal rechten. U mag bijvoorbeeld online opzeggen als u het abonnement online afsloot. En voor bijna alle abonnementen geldt maximaal 1 maand opzegtermijn.
Volgens de wet moet u kunnen opzeggen op dezelfde manier als waarop u het abonnement afsloot. Sloot u het abonnement online af? Dan moet u ook online kunnen opzeggen, bijvoorbeeld via de website of door het sturen van een e-mail. De ondernemer mag in dat geval niet van u eisen dat u langskomt om uw abonnement op te zeggen.
Dan kunt u het beste kiezen voor een manier waarbij u achteraf kunt bewijzen dat u hebt opgezegd. Stuur bijvoorbeeld een aangetekende brief met ontvangstbevestiging of een e-mail met leesbevestiging.
Bij het opzeggen van een abonnement moet u vaak rekening houden met een opzegtermijn. Uw abonnement loopt dan nog even door vanaf het moment dat u opzegt. Een bedrijf mag niet meer vragen dan de maximale opzegtermijn. Meestal is dit 1 maand.
Uw maximale opzegtermijn is:
Staat er geen opzegtermijn in de algemene voorwaarden? Dan stopt uw abonnement op de dag dat u opzegt. Stel u zegt op 1 maart op. Dan stopt uw abonnement op 1 maart.
Hebt u een abonnement voor een vaste periode, bijvoorbeeld 6 maanden of 1 jaar? Dan zit u daaraan vast. U kunt het bedrijf vragen of u eerder mag stoppen. Maar u hebt hier geen recht op.
U hebt een internetabonnement van 12 maanden. Na 8 maanden zegt u op. Dan mag de internetaanbieder u laten betalen voor de resterende 4 maanden.
Het bedrijf kan ook om een opzegvergoeding vragen. U betaalt het bedrijf dan een boete om eerder te kunnen stoppen.
Voor abonnementen voor elektriciteit of gas geldt een maximale opzegvergoeding:
Is de vaste periode van uw abonnement afgelopen? En doet u niets? Dan mag het bedrijf uw abonnement automatisch verlengen. Dit heet stilzwijgende verlenging. Tijdens de automatische verlenging mag u elk moment opzeggen. U kunt wel een opzegtermijn hebben. Maar die mag niet meer zijn dan 1 maand.
Een nieuwe aanbieding is niet hetzelfde als automatische verlenging. Stel uw sportschool biedt aan om uw sportschoolabonnement te verlengen met 1 jaar. Gaat u akkoord? Dan zit u weer 1 jaar vast aan het abonnement.
Kranten en tijdschriften mogen automatisch verlengen met 3 maanden. Tijdens de verlenging is uw opzegtermijn maximaal 1 maand.
Hebt u een proefabonnement op een krant of tijdschrift? Dan is automatisch verlengen verboden. Uw proefabonnement moet vanzelf stoppen.
Alle andere abonnementen dan kranten of tijdschriften mogen automatisch verlengd worden voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat uw abonnement doorgaat, totdat u zelf opzegt. Uw opzegtermijn is maximaal 1 maand.
Hebt u een proefabonnement? Dan mag automatisch verlengen alleen als dit vooraf duidelijk voor u was. Was dit niet duidelijk? Dan hebt u misschien te maken met ongevraagde toezendingen door agressieve verkoop.
De wettelijke regels voor abonnementen en lidmaatschappen bij verenigingen zijn niet hetzelfde. Voor abonnementen geldt de zogenaamde Wet van Dam. Voor lidmaatschappen gelden de regels van het verenigingsrecht.
Voor vragen over wat uw rechten zijn als lid van een vereniging kunt u niet terecht bij ACM ConsuWijzer. Neem contact op met het Juridisch Loket.