Iets vragen of melden?

Waar moet ik op letten als ik een nieuw energiebedrijf kies?

Gaat u op zoek naar een ander energiebedrijf? Dan kunt u verschillende energiebedrijven met elkaar vergelijken. Hieronder leest u waar u op moet letten.

Weet wat uw jaarverbruik voor energie is

Als u energiebedrijven wilt vergelijken, moet u weten hoeveel energie u verbruikt per jaar. U kunt het beste uw energiebedrijf bellen en hiernaar vragen. Vervolgens kunt u het zichzelf makkelijk maken door twee of drie prijsvergelijkers te bezoeken. Zie hiervoor:

Wat voor soort energiecontract wilt u?

U kunt twee soorten contracten afsluiten:

  1. Contract voor onbepaalde tijd. U hebt niet afgesproken hoe lang u bij uw energiebedrijf blijft.
  2. Contract voor bepaalde tijd. U hebt wel afgesproken hoe lang u bij uw energiebedrijf blijft, bijvoorbeeld een jaar. Zegt u het contract op voor de afgesproken datum? Dan moet u waarschijnlijk een vergoeding betalen. Kijk daarvoor in uw contract en de algemene voorwaarden.

Voor het overstappen naar een ander energiebedrijf hoeft u niet op te zeggen. Dit regelt uw nieuwe energiebedrijf. Hierbij geldt een periode van maximaal 6 weken die nodig is voor de overstap. Deze 6 weken bestaat uit 14 dagen bedenktijd voor uw nieuwe contract en een opzegtermijn van 30 dagen voor het oude contract. Het nieuwe energiebedrijf kan u ook eerder laten overstappen dan deze 6 weken. Het is ook mogelijk om na de opzegtermijn van 30 dagen over te stappen. Geef dit dan door aan uw nieuwe energiebedrijf.

Wat zijn de algemene voorwaarden bij het energiecontract?

Alle energiebedrijven hebben algemene en bijzondere voorwaarden. Het kan gebeuren dat de voorwaarden bij het ene energiebedrijf beter zijn dan bij een ander energiebedrijf.

Als u de voorwaarden doorneemt, kunt u op het volgende letten:

  • krijgt u een boete als u een keer niet op tijd betaald hebt?
  • hoe kunt u betalen en wat zijn de kosten?
  • kunt u zonder kosten overstappen wanneer u wilt?
  • wat gebeurt er aan het einde van de looptijd van het contract, wordt het dan automatisch verlengd?

Wat is de prijs voor gas en elektriciteit?

Wat is de prijs van stroom of gas? Aanbiedingen kunnen heel verschillend zijn. Maar u betaalt altijd voor vaste kosten en kosten afhankelijk van de hoeveelheid energie die u verbruikt. Sommige energiebedrijven rekenen een hoog vast bedrag per maand, maar lage prijzen voor het verbruik. Dat kan voordelig zijn als u veel energie verbruikt. Maar ongunstig als u weinig energie verbruikt. Kijk dus niet alleen naar de kosten per eenheid energie, maar ook naar de vaste kosten.

Kortingen

Welke kortingen krijgt u? Vaak krijgt u korting over de leveringskosten. Maar deze korting geldt niet voor de transportkosten van de stroom of de belastingen. En sommige kortingen zijn niet in euro's maar in centen. Lees altijd goed de voorwaarden die bij de aanbieding horen. Dan komt u niet voor verrassingen te staan!

Prijsgaranties

Een prijsgarantie is hetzelfde als een contract voor bepaalde tijd met vaste prijs. Met een prijsgarantie blijft uw prijs voor de periode van het contract hetzelfde. Maar als de elektriciteit goedkoper wordt, profiteert u daar niet van. Deze contracten zijn vaak duurder dan een contract zonder prijsgarantie.

Variabele prijs

Ziet u een aanbieding met de laagste prijs? Kijk dan hoe lang de prijs geldt. Bij een contract met een variabele prijs mag het energiebedrijf deze prijs verhogen tijdens de looptijd van het contract. Bij zo'n verhoging bent u uiteindelijk duurder uit. Veel energiebedrijven wijzigen rond 1 juli en 1 januari hun tarieven. Informeer bij het energiebedrijf wat zij van de energieprijs verwachten.

Aan wie betaalt u?

U kunt het energiebedrijf vragen of u één rekening krijgt per maand. Iedere maand moet u een termijnbedrag betalen aan uw energiebedrijf. Met een termijnbedrag betaalt u alvast een deel van uw jaarlijkse energienota. U betaalt de verbruikte energie én de transportkosten samen aan het energiebedrijf.

Besparen op uw energieverbruik

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Op vrijdag 22 en maandag 25 februari zijn wij telefonisch niet bereikbaar. U kunt ons bereiken via WhatsApp.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer