Energieveiling of collectieve inkoop van energie

Wat is een energieveiling of collectieve inkoop van energie?

Een aantal mensen schrijft zich in bij een organisatie die een veiling regelt. Energiebedrijven bieden met lage energieprijzen tegen elkaar op. Het energiebedrijf dat de beste aanbieding doet voor deze groep wint de veiling. Hebt u zich ingeschreven? Dan kunt u een energiecontract met het winnende energiebedrijf aangaan. Meestal kunt u zich inschrijven voor een bepaald product. Bijvoorbeeld een contract voor gas en/of elektriciteit voor 1 jaar. U maakt pas uw definitieve keuze als het beste aanbod bekend is.

Mag iedereen zomaar een collectieve inkoop of energieveiling organiseren?

Ja, dat mag. Bekende voorbeelden van organisaties die een veiling organiseren zijn de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Vaste Lastenbond. Sinds 2011 is het organiseren van een energieveiling enorm in opkomst en zijn er veel andere organisaties die zich melden.

Wat is het voordeel van een energieveiling voor u als consument?

Een voordeel is dat bij de veiling van grote groepen consumenten een energiebedrijf een scherp bod kan doen. Dit hoeft niet altijd de goedkoopste aanbieding in de markt te zijn. Een ander voordeel kan zijn dat de organisatie van de veiling een extra service biedt bij het overstappen van energiebedrijf.

Krijgt u altijd de goedkoopste aanbieding via zo'n veiling?

Nee, u hebt meestal geen garantie dat u de goedkoopste aanbieding krijgt via een veiling. Het kan best zo zijn dat via een ander verkoopkanaal een energiebedrijf een goedkoper aanbod doet. Bijvoorbeeld via een prijsvergelijker op internet of in een wervingscampagne.

Aan welke regels moet een energieveiling voldoen?

Er is geen specifieke wet- of regelgeving voor energieveilingen. Net als bij de verkoop van andere producten moet de organisator aan u duidelijk maken wat het product is waarvoor u zich inschrijft. En onder welke voorwaarden u deelneemt aan de veiling. Het moet ook duidelijk zijn wanneer u precies een contract aangaat. Ook bij een energieveilingen geldt dat het energiebedrijf een vergunning moet hebben om u elektriciteit en/of gas te leveren.

Forward

Vraag of klacht? Bel ons!

088 - 0 70 70 70

Ma-vr 08.30u-17.30u

Tarief 088-nummer