Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Tips bij een energieleverancier kiezen

Zoekt u een nieuwe energieleverancier? Er is veel om op te letten tijdens het vergelijken. Zoals soort energiecontract, eventuele opzegvergoeding en contractduur. En wat u zelf belangrijk vindt. Bijvoorbeeld of de leverancier goedkoop is of dat de energie groen is. Gebruik deze checks om een energieleverancier te vinden die past bij uw situatie en wensen.

Als u energieleveranciers wilt vergelijken, moet u eerst weten hoeveel energie u verbruikt per jaar. En wat u nu per jaar betaalt. Als u uw verbruik en kosten weet kunt u pas goed zien welke leverancier goedkoper is voor u. Pak uw laatste jaarafrekening erbij.

Tip: Sluit geen energiecontract af tijdens een verkoopgesprek aan de telefoon. Denk goed na en vergelijk. Vaak vindt u een beter aanbod. En u kunt altijd zelf de klantenservice bellen als u toch klant wilt worden.

Een vergelijkingssite of prijsvergelijker is een handig hulpmiddel om snel een vergelijking te zien tussen de verwachte jaarkosten van energie bij verschillende leveranciers. U vult uw postcode in en uw energieverbruik. U kunt ook andere wensen aangeven, bijvoorbeeld groene energie. Kunt u veel van uw persoonlijke situatie invullen? Dan kan de vergelijkingssite gericht voor u zoeken. Na het invullen kunt u zien welk aanbod het beste bij u past. Wij geven geen advies over welke leverancier of welke vergelijkingssite het beste voor u is.

Hoe houdt de ACM toezicht op de energiemarkt?

Tip

Bekijk meer dan 1 prijsvergelijker voor de beste aanbieding. De aanbiedingen verschillen per prijsvergelijker. En ziet u nu geen goede aanbieding? Probeer het op een later moment nog eens. Aanbiedingen verschillen meestal van dag tot dag.

Stel de volgende vragen bij het invullen van een vergelijkingssite:

 • kunt u uw persoonlijke situatie voldoende aangeven?
 • hoe komt de vergelijking tot stand?
 • hoe volledig is de vergelijking?
 • hoe duidelijk is het aanbod zelf?
 • krijg ik als eerste betaalde aanbiedingen te zien?

Zo veel mogelijk besparen door uw overstap? Houd dan de volgende punten in de gaten bij het vergelijken van prijzen:

1 Vaste kosten en kosten voor mijn verbruik

U betaalt altijd voor vaste kosten en kosten afhankelijk van de hoeveelheid energie die u verbruikt. Sommige energieleveranciers rekenen een hoog vast bedrag per maand, maar lage prijzen voor het verbruik. Dat kan voordelig zijn als u veel energie verbruikt. Maar ongunstig als u weinig energie verbruikt. Kijk dus niet alleen naar de kosten per eenheid energie, maar ook naar de vaste kosten.

2 Kortingen

Welke kortingen krijgt u? Vaak krijgt u korting over de leveringskosten. Maar deze korting geldt niet voor de transportkosten van de stroom of de belastingen. En sommige kortingen zijn niet in euro's maar in centen. Let goed op de voorwaarden van de korting!

3 Prijsgaranties

Met een vast tarief staat uw prijs voor de duur van het hele contract vast. Zo weet u zeker wat u betaalt voor uw energie. Maar als de elektriciteit goedkoper wordt, profiteert u daar niet van. Deze contracten zijn vaak duurder dan een contract zonder vast tarief.

4 Variabele prijs

Bij een contract met een variabele prijs mag de energieleverancier deze prijs verhogen tijdens de looptijd van het contract. Veel energiebedrijven wijzigen rond 1 juli en 1 januari hun tarieven. Informeer bij de energieleverancier wat zij van de energieprijs verwachten. En let dus op! Ziet u een aanbieding met de laagste prijs? Kijk dan hoe lang die prijs geldt.

Denkt u aan een energiecontract met een dynamisch of flexibel leveringstarief, waarbij uw energieprijs per dag verandert? Dat kan voordelig zijn, maar u kunt ook meer gaan betalen. Vraag om een aanbod op maat en onderzoek de risico's goed. En weet dat uw leverancier niet kan inschatten wat u per jaar gaat betalen.

Tip

Stap niet over in de winter of aan het einde van de winter. Want dan moet u op de eindafrekening misschien bijbetalen. Dit komt omdat u de meeste energie in de winter verbruikt. En de energiekosten worden verdeeld in maandelijkse voorschotten over het gehele jaar. De kosten voor het hogere gebruik in de winter moet u nu waarschijnlijk op de eindafrekening bijbetalen.

Bedenk hoe lang u wil dat het contract duurt. U kunt 2 soorten contracten afsluiten:

 1. Contract voor onbepaalde tijd. U spreekt niet af hoe lang u bij uw energieleverancier blijft.
 2. Contract voor bepaalde tijd. U spreekt wel af hoe lang u bij uw energieleverancier blijft, bijvoorbeeld 1 jaar. Zegt u het contract op voor de afgesproken datum? Dan moet u waarschijnlijk een opzegvergoeding betalen.

U kiest hoe de energie is opgewekt: milieuvriendelijk of niet. De energieleverancier moet aangeven wat de opwekkingsbron is van de energie.

Hebt u zonnepanelen? Dan moet de energieleverancier in het aanbod ook rekening houden met wat u teruglevert. Vergelijk dus zowel het leveringstarief als de terugleververgoeding van energieleveranciers.

Gas en elektriciteit hoeft u niet van dezelfde leverancier te kopen. Veel leveranciers hebben aanbiedingen waarin ze elektriciteit en gas samen verkopen. Maar er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in alleen elektriciteit of gas. U kunt zelf beslissen wat u prettig vindt: elektriciteit en gas samen, of juist apart.

Hebt u zonnepanelen, en levert u elektriciteit terug? Het kan gunstig zijn om aparte leveranciers te kiezen voor levering en teruglevering.

U kunt een energiecontract rechtstreeks met een energieleverancier afsluiten. Maar u kunt ook een contract afsluiten via een wederverkoper. Dat is zelf geen energieleverancier, maar werkt daar wel mee samen en verkoopt energiecontracten. Dit mag van de wet. U sluit het contract af via de wederverkoper, maar u hebt dan een contract met de energieleverancier die wel een leveringsvergunning heeft. De naam van die leverancier staat ook op uw contract.

Energie via een wederverkoper kan gunstig zijn. Soms zijn bijvoorbeeld de vaste kosten lager omdat een wederverkoper minder kosten hoeft te maken dan een energieleverancier. Maakt u afspraken met uw wederverkoper over bijvoorbeeld welkomstcadeaus of geld dat u te goed hebt bij de jaarafrekening? Check of dit duidelijk in uw overeenkomst staat.

Alle energiebedrijven hebben algemene en bijzondere voorwaarden, zoals actievoorwaarden. Het kan gebeuren dat de voorwaarden bij de ene energieleverancier beter zijn dan bij de ander. Neem daarom de voorwaarden door. Let daarbij op het volgende:

 • krijgt u een boete als u een keer niet op tijd betaald hebt?
 • hoe kunt u betalen en wat zijn de kosten?
 • kunt u zonder kosten overstappen wanneer u wilt?
 • wat gebeurt er aan het einde van de looptijd van het contract? Wordt het dan automatisch verlengd?
 • belooft de leverancier een welkomstpremie of welkomstcadeau? Wanneer krijgt u deze?

U kunt er voor kiezen om mee te doen aan een energieveiling of met collectieve inkoop. Daarvoor schrijft u zich in bij een organisatie die een energieveiling regelt. Bijvoorbeeld de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Vaste Lastenbond. De organisatie moet u duidelijk maken wat het product is waarvoor u zich inschrijft. En onder welke voorwaarden. Het moet ook duidelijk zijn wanneer u precies een contract aangaat.

Tijdens de veiling bieden energieleveranciers tegen elkaar op. De energieleverancier die de beste aanbieding doet wint de veiling. Hebt u zich ingeschreven? Dan kunt u kiezen voor een energiecontract met de winnende energieleverancier.

Let op

De beste aanbieding van de veiling hoeft niet altijd de goedkoopste aanbieding in de markt te zijn. Vergelijk deze dus nog met andere aanbiedingen.

Wij kunnen niet zeggen hoe stabiel een energieleverancier is. Energieleveranciers moeten duidelijke informatie geven over wie ze zijn. En wat ze aanbieden. Met die informatie kunt u kiezen welke leverancier voor u goed is.

Wij kijken ieder jaar voor de winter of een energieleverancier genoeg geld heeft. En wij doen soms extra controles. Soms krijgt een energiebedrijf daarna financiële problemen. Dan kan de energieleverancier failliet gaan. Wij trekken de vergunning dan in. Lees meer over hoe wij toezicht houden.

Energieleveranciers hebben een vergunning nodig van de ACM. Leveranciers krijgen een vergunning wanneer ze aan bepaalde regels voldoen. Een energieleverancier kan ook een vergunning hebben onder een andere naam. Of samenwerken met een wederverkoper.

Verder zijn de meeste energieleveranciers aangesloten bij de Gedragscode Consument en Leverancier van brancheorganisatie Energie Nederland. Hierin staan afspraken over hoe leveranciers nieuwe klanten mogen werven, maar ook over de informatie die ze moeten geven. Wij kijken of energieleveranciers zich aan de afspraken houden.

U hoeft zich alleen nog aan te melden bij uw nieuwe energieleverancier. Deze regelt uw overstap. Dit kan vaak ook via een prijsvergelijker.

Zie ook