ACM ConsuWijzer doet geen uitspraken over de betrouwbaarheid van leveranciers. Of welke het beste is. Energieleveranciers moeten duidelijke informatie geven over wie ze zijn. En wat ze aanbieden. Met die informatie kunt u kiezen welke leverancier het beste bij u past.
Energieleveranciers moeten op een betrouwbare wijze en tegen redelijke tarieven en voorwaarden energie leveren aan consumenten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt daar toezicht op. Energieleveranciers hebben een vergunning nodig van de ACM. Energieleveranciers krijgen een vergunning wanneer ze aan bepaalde regels voldoen:
Ook als een energieleverancier al een vergunning heeft, controleert de ACM of de leverancier zijn taken nog goed uitvoert en energie kan blijven leveren. Toch kunnen leveranciers in financiële problemen komen. Wanneer een leverancier daardoor geen energie meer kan leveren, kan de ACM de vergunning intrekken.
Zonder vergunning mag een leverancier geen energie leveren aan consumenten. Op de website van de ACM staat een overzicht van alle energieleveranciers met een vergunning.
De meeste energieleveranciers hebben zich aangesloten bij de Gedragscode van brancheorganisatie Energie Nederland. Hierin hebben zij afspraken gemaakt over werving en klantenbehoud. Er staat bijvoorbeeld in hoe de leveranciers reclame mogen maken om nieuwe klanten werven. Met deze code willen leveranciers duidelijk maken dat zij:
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt in de gaten of de energieleveranciers zich aan de Gedragscode houden. Als energieleveranciers de code of de wetgeving overtreden, kan de ACM daartegen optreden.
Dan kan het zijn dat de energieleverancier gebruik maakt van een andere handelsnaam. Of dat het bedrijf een tussenpersoon is.
Een energieleverancier kan meerdere merken gebruiken. Zo’n merk noemen we een handelsnaam.
Een tussenpersoon werkt samen met een energieleverancier die een vergunning heeft. De tussenpersoon wordt ook wel eens wederverkoper genoemd. Een tussenpersoon bemiddelt tussen u en een energieleverancier. Hij mag op naam van de energieleverancier een contract met u afsluiten. Uit het contract moet duidelijk blijken dat u een contract aangaat met de energieleverancier. En niet met de tussenpersoon. De energieleverancier levert u de energie. Een tussenpersoon mag het contract niet onder zijn eigen naam afsluiten.
Een tussenpersoon kan u wel besparingsadviezen geven. Of de tussenpersoon ondersteunt duurzame energieprojecten.
Bent u benaderd door een onbekende energieleverancier? En hebt u dit bedrijf niet in de lijst van energieleveranciers met een vergunning kunnen vinden? Vraag dan aan de energieleverancier onder welke vergunning hij levert. Of kijk op de website van het bedrijf.
Kan de energieleverancier u niet vertellen onder welke vergunning hij levert? Of staat op de website van een tussenpersoon niet vermeld welke energieleverancier u energie gaat leveren? Of is uw contract niet duidelijk? Meld dit dan bij ACM ConsuWijzer.