Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Dropshipping: Check goed waar je bestelt

Sommige webshops hebben zelf geen producten. Zij bestellen de producten bij een andere webshop en laten ze naar de klant sturen. Dit heet ´dropshipping´. Dropshipping is niet verboden. Maar weet wat nadelen kunnen zijn. Soms betaalt u meer en wacht u langer op uw bestelling. Let ook op of het duidelijk is wie u kunt aanspreken bij problemen.

  1. U plaatst een bestelling bij een webshop en betaalt hiervoor aan de webshop.
  2. Daarna plaatst de webshop voor u een bestelling bij een webshop in het buitenland. Vaak is dat buiten de Europese Unie, bijvoorbeeld in China.
  3. De buitenlandse webshop stuurt de producten rechtstreeks naar u toe. Dus niet via de webshop waar u iets bestelde. Die webshop heeft uw producten dus niet zelf op voorraad gehad.

De webshop waarbij u het product bestelde, noemen we in dit geval een dropshipper.

Het lijkt vaak of u een bestelling doet bij een Nederlandse webshop, maar de producten komen uit het buitenland. Bijvoorbeeld uit China. De webshop moet u hier duidelijk over informeren. Dropshippers doen dit soms niet. De nadelen hiervan kunnen zijn:

Lange levertijd

Omdat het product uit het buitenland komt, duurt het vaak weken voordat u uw bestelling ontvangt.

Kosten voor invoer

Komt het product uit het buitenland, bijvoorbeeld uit China, dan kunnen er kosten voor invoer in rekening worden gebracht. Als de webshop u dit vooraf heeft laten weten, moet u de kosten zelf betalen. Bekijk vooraf wat de kosten zijn als u iets buiten Nederland koopt.

Hoge retourkosten

Zit de webshop waar u bestelde niet in Nederland? Dan moet u soms de bestelling naar het buitenland terugsturen. Bijvoorbeeld naar China. Als de webshop u dit vooraf heeft laten weten, moet u de kosten zelf betalen.

Onduidelijk wie u kunt aanspreken bij problemen

Soms doet de webshop alsof u met problemen bij de buitenlandse verzender moet zijn, terwijl dat niet klopt.De webshop waar u iets kocht is uw aanspreekpunt. Dus die moet u helpen als er problemen zijn met uw bestelling. Maar dropshippers zijn vaak moeilijk te bereiken.

Producten kunnen onveilig of van slechte kwaliteit zijn

Soms kunnen de producten onveilig zijn of van slechte kwaliteit. Bijvoorbeeld omdat producten in China niet aan dezelfde eisen hoeven te voldoen als in de Europese Unie.

Producten kunnen duurder zijn

Vaak rekent de dropshipper hogere kosten dan het buitenlandse bedrijf waar het product vandaan komt. Als u het product zelf daar bestelt, is dat meestal veel goedkoper. Maar let altijd op als u iets buiten Nederland koopt.

Het kan lastig zijn om te zien of een webshop aan dropshipping doet. Als u dropshippers kunt herkennen, kunt u mogelijk problemen voorkomen. Dit kunt u doen:

  • Bekijk reviews voordat u iets bestelt. Vaak leest u bij dropshipping dat mensen lang moesten wachten op hun bestelling. En dat de pakketjes rechtstreeks uit het buitenland kwamen. Met de naam van een ander bedrijf erop. Of dat de webshop klanten met een probleem niet helpt. Maar ze doorstuurt naar de buitenlandse webshop.

Tip: kijk voor reviews op meerdere, onafhankelijke beoordelingswebsites. En pas op voor nepreviews.

  • Kijk of u hetzelfde product op een andere website kunt vinden. En wat het product daar kost.
  • Kijk wat er op de website staat over de levertijden. Dropshippers zijn vaak onduidelijk over de levertijden. Of er staat een lange levertijd, omdat de bestelling uit het buitenland moet komen.
  • Kijk wat er op de website staat over het terugsturen van bestellingen. Soms staat er dat u de bestelling naar het buitenland moet terugsturen. En dat u hier zelf voor moet betalen.
  • Veel dropshippers gebruiken dezelfde algemene voorwaarden. Zij noemen die vaak 'bemiddelingsvoorwaarden'. In de voorwaarden staat bijvoorbeeld dat niet de webshop maar een ander bedrijf de producten verkoopt.
  • Gaat u iets bestellen? Betaal dan achteraf of verzekerd. Dan voorkomt u problemen als u niets ontvangt. Of als de producten van slechte kwaliteit zijn.

Koopt u iets bij een dropshipper, maar gaat er iets mis? U hebt dezelfde rechten als wanneer u iets bij een normale webshop koopt. Bijvoorbeeld:

Bij dropshipping komen 2 andere problemen vaak voor:

De webshop verwijst mij door naar een leverancier in het buitenland

Dit mag niet. De verkoper is uw aanspreekpunt en moet u helpen als er problemen zijn met uw bestelling.

De webshop zegt dat ik de retourkosten zelf moet betalen

U moet zelf de retourkosten betalen als de verkoper dat duidelijk meldde voordat u bestelde. En als hij daarbij ook duidelijk aangaf dat het retouradres in het buitenland zit. U wist dan vooraf dat retourkosten naar het buitenland voor uw rekening zijn.

Meldde de verkoper dit niet? Dan moet de verkoper de retourkosten betalen.

Het retouradres is onbekend

Staat er geen retouradres op de webshop? Bel of mail de verkoper om dit te achterhalen. Als hij nu pas meldt dat u naar het buitenland moet retourneren, zijn de retourkosten voor de verkoper.

Krijgt u geen contact met de webshop en kunt u het product daardoor niet terugsturen? Dan wordt het lastig om uw recht te halen. Meld het bij ons als een webshop zich niet aan de regels houdt.

Tip: Hebt u met creditcard of via een betaaldienst achteraf betaald? Neem dan contact op met creditcardmaatschappij of de betaaldienst. En vraag naar de mogelijkheden om uw geld terug te eisen of te storneren.

Meld het bij ons. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de ACM. Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook