Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Checklist veilig online winkelen

Veel mensen bestellen online een product en gaan pas achteraf checken of de webshop wel betrouwbaar is. Bijvoorbeeld als het wel heel lang duurt voordat het pakketje komt. Of als ze iets totaal anders krijgen dan ze hadden besteld. Voorkom problemen door de webshop éérst goed te checken en dán pas te bestellen. Maar wat checkt u dan precies?

Checklist

1 Check reviews

Google de naam van het bedrijf samen met het woord 'klacht' of 'review'. Let op: een bedrijf kan de reviews ook zelf schrijven. Bekijk meerdere reviews en meerdere review-sites. Kijk hoeveel reviews er zijn. Hoe meer reviews, hoe betrouwbaarder de gemiddelde score. Een positieve score is niet betrouwbaar als er maar weinig reviews bij staan.

2 Check of u achteraf of verzekerd kunt betalen

Check op welke manieren u kunt betalen. Kent u het bedrijf niet goed? Wees dan extra voorzichtig. Kies voor achteraf of verzekerd betalen. Een voorbeeld van verzekerd betalen is betaling via creditcard. Maar er zijn ook andere betaaldiensten die dit aanbieden. Bij verzekerd betalen kunt u achteraf meestal uw geld terugkrijgen als er een probleem is.

3 Check contactinfo

Kijk of het telefoonnummer, e-mailadres en fysieke adres op de website staan. Gebruik deze contactinformatie om te kijken of het bedrijf reageert op een telefoontje, e-mail of chatbericht. En gebruik een routeplanner om te kijken of het fysieke adres echt bestaat.

Bewaar de contactgegevens. Dan kunt u deze terugvinden als er iets mis is met uw bestelling. Bestelt u iets via social media? Maak ook een screenshot van de advertentie en de pagina van de verkoper.

4 Check KvK en politie

Controleer of het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Een bedrijf moet zijn KvK-nummer op zijn bedrijfspagina vermelden. Zoek in het handelsregister op het KvK-nummer of de bedrijfsnaam. Kunt u het bedrijf daar niet vinden? Dit kan een teken zijn dat het om een onbetrouwbare webshop gaat.

Kijk ook op de website van de politie of er aangifte tegen het bedrijf is gedaan. U kunt daar zoeken op url, rekeningnummer, e-mailadres of telefoonnummer.

Ziet u het logo van Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk op de website? Controleer dan eerst of de webshop ook echt is aangesloten.

Het voordeel van een aangesloten webshop is dat u bij klachten naar de Geschillencommissie Thuiswinkel kunt.