ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Online winkelen

Checklist veilig online winkelen

Wilt u iets bestellen via een website of via social media? En kent u de aanbieder niet? Check het bedrijf voordat u uw gegevens invult of betaalt! Winkel veilig online. Gebruik de checklist.

1 Wees kritisch

Bedrijven kunnen trucjes op hun website gebruiken om u te verleiden iets te kopen. Let daarom bijvoorbeeld op:

  • De volgorde van de zoekresultaten. Kunt u zelf sorteren? Staan er advertenties tussen?
  • Opvallende knoppen of dikgedrukte tekst. Staat daar wel echt de optie die u wilt kiezen?
  • Vooraf ingevulde vinkjes. Loop alle opties goed na. Wilt u de aangevinkte opties wel echt hebben?

2 Check reviews

Google de naam van het bedrijf samen met het woord 'klacht'. Google ook samen met het woord 'review'. Een bedrijf kan de reviews ook zelf schrijven. Bekijk daarom verschillende reviews en beoordelingswebsites.

3 Check KvK en politie

Controleer of het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een bedrijf moet zijn KvK-nummer op zijn bedrijfspagina vermelden. Zoek in het handelsregister op het KvK-nummer of de bedrijfsnaam. Kunt u het bedrijf daar niet vinden? Dit kan een teken zijn dat het om een nepshop gaat.

Kijk ook op de website van de politie of er aangifte tegen het bedrijf is gedaan. U kunt daar zoeken op url, rekeningnummer, e-mailadres of telefoonnummer.

4 Check contactinfo

Vermeldt het bedrijf een telefoonnummer, e-mailadres of fysiek adres? Kijk of het bedrijf reageert op een telefoontje, e-mail of chatbericht. En gebruik een routeplanner om te kijken of het adres echt bestaat.

Bewaar de contactgegevens. Dan kunt u deze terugvinden als er iets mis is met uw bestelling. Bestelt u iets via social media? Maak ook een screenshot van de advertentie en de pagina van de verkoper.

5 Betaal achteraf of verzekerd

Bedrijven bieden verschillende betaalmogelijkheden. Kent u het bedrijf niet goed? Betaal dan achteraf. Kunt u alleen vooruit betalen? Wees dan extra voorzichtig. Check alle voorgaande punten goed om te bepalen of u dit bedrijf vertrouwt. Betaal bij voorkeur verzekerd. Bijvoorbeeld met creditcard. Dan kun u uw geld terug krijgen als het bedrijf uw bestelling niet levert. Of als u iets anders in huis krijgt dan u hebt besteld.

Los het nu op!

Zie ook