Iets vragen of melden?

Apps zijn niet gratis: u betaalt met uw gegevens

U installeert een gratis app op uw mobiel of tablet. Gratis? Niet helemaal. U betaalt met uw gegevens. Bijvoorbeeld met uw locatie, contactpersonen of foto’s.

Adverteerders zijn geïnteresseerd in deze informatie. En app-aanbieders verdienen geld hieraan. Dit is niet verboden. Maar de app-aanbieder moet u wel duidelijk uitleggen waarvoor hij de gegevens gebruikt. En u moet hiervoor toestemming geven. ConsuWijzer raadt u aan om bewust te kiezen welke apps u installeert. En waarvoor u toestemming geeft.

Met welke gegevens betaalt u?

U "betaalt" bij apps vaak met deze gegevens:

  • met uw locatiegegevens: de app-aanbieder weet elke keer waar u precies bent.
  • met uw foto’s, video’s en audiobestanden.
  • met uw persoonlijke berichten zoals e-mails, sms'jes en chatberichten.
  • met welk wifi-netwerk u verbinding maakt. Het netwerk waarmee u het meest ’s avonds en ’s nachts verbonden bent is waarschijnlijk uw thuisnetwerk. Zo ziet een app-aanbieder waar u ongeveer woont.
  • met uw contacten: als u een app toegang geeft tot uw contacten, dan deelt u alle contactgegevens van uw vrienden.
  • met informatie over uw internetgedrag.

Wat doen bedrijven met uw gegevens?

Veel van uw gegevens zijn opgeslagen in digitale databanken. Wat kunnen de gevolgen zijn? Wij geven u een paar voorbeelden:

​Bedrijven bepalen welke informatie u te zien krijgt

Online zoekmachines gebruiken gegevens over wat u zoekt en over de manier waarop u zoekt. Handig, want zo vindt u sneller wat u zoekt. Maar het betekent ook dat een bedrijf beslist wat u te zien krijgt. Deze bedrijven zijn niet altijd onafhankelijk. Ze kunnen bijvoorbeeld geld krijgen van bedrijven om hun pagina hoger in de zoekresultaten te tonen.

Hackers willen uw gegevens

Bedrijven met grote verzamelingen gegevens zijn aantrekkelijke doelwitten voor hackers. Dit kan ook met uw gegevens gebeuren. Houd er dus rekening mee dat alles wat u deelt met bedrijven ook openbaar kan worden gemaakt.

Bedrijven kunnen hun aanbod aanpassen op basis van uw gegevens

Bedrijven willen zo min mogelijk risico lopen. Daarom willen ze veel over u weten als mogelijke nieuwe klant. Ze onderzoeken eerst welk gedrag of welke eigenschap hun risico vergroot.

Een voorbeeld: een autoverzekeraar weet uit onderzoek dat mensen die vaak op een bepaalde route rijden meer schade veroorzaken. Rijdt u toevallig vaak diezelfde route? Dan kan de verzekeraar u een hogere premie vragen. Het bedrijf houdt dus geen rekening met uw persoonlijke situatie.

Hoe houd ik controle over wat een app van mij weet?

Klacht over een app? Meld het bij ConsuWijzer!

Hebt u klachten over apps? Legt de app-aanbieder bijvoorbeeld niet duidelijk uit waarom hij uw gegevens nodig heeft of wat hij ermee doet? Of zijn de voorwaarden te lang of te onduidelijk? Meld het dan bij ConsuWijzer. Ook als u vindt dat een app om een andere reden niet voldoet aan uw verwachtingen.

Meer weten over privacy?

De Autoriteit Persoonsgegevens zorgt dat bedrijven zich aan de privacywetten houden. Meer informatie vindt u op hun website:

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Het is momenteel erg druk. Wilt u snel antwoord op uw vraag? App of bel ons.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer