Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Apps zijn niet gratis: u betaalt met uw gegevens

U installeert een gratis app op uw mobiel of tablet. Gratis? Niet helemaal. U betaalt met uw gegevens. Bijvoorbeeld met uw locatie, contactpersonen of foto's. Want als u de app installeert, heeft de app-aanbieder vaak toegang tot deze gegevens.

Een app-aanbieder kan uw gegevens voor allerlei doelen gebruiken. Zo kan hij ze bijvoorbeeld verkopen aan adverteerders en andere bedrijven. Dat is niet verboden. Maar de app-aanbieder moet u wel duidelijk uitleggen dat hij de gegevens gebruikt en waarvoor. En u moet hiervoor toestemming geven. Neem daarom de tijd om bewust te kiezen welke apps u installeert. En waarvoor u toestemming geeft.

Video: elke app heeft een prijs

Laden
00:00
00:00

Als u een app installeert, kan de app-aanbieder toegang vragen tot de volgende gegevens:

  • uw locatiegegevens: de app-aanbieder weet elke keer waar u precies bent
  • uw foto's, video's en audiobestanden
  • uw persoonlijke berichten zoals e-mails, sms'jes en chatberichten
  • het wifi-netwerk waarmee u verbinding maakt. Het netwerk waarmee u 's avonds en 's nachts het meest verbonden bent, is waarschijnlijk uw thuisnetwerk. Zo ziet een app-aanbieder waar u ongeveer woont
  • uw contacten: als u een app toegang geeft tot uw contacten, dan deelt u alle contactgegevens van uw vrienden.
  • informatie over uw internetgedrag, zoals de websites die u bezoekt

Tot welke gegevens de app toegang heeft, hangt af van de app. En van de toestemming die u hebt gegeven.

Als u app-aanbieders toegang geeft tot veel gegevens, kan dat verschillende gevolgen hebben. Wij geven u een paar voorbeelden:

1 Uw gegevens bepalen welke advertenties en informatie u ziet

App-aanbieders kunnen uw gegevens doorverkopen aan andere bedrijven. Deze kunnen uw gegevens bijvoorbeeld gebruiken om u advertenties te tonen die bij u passen. Of om u bepaalde informatie of adviezen te geven, bijvoorbeeld over uw gezondheid. Dat kan handig zijn, maar de vraag is of u uw gegevens met onbekende bedrijven wilt delen.

2 Hackers kunnen uw gegevens stelen

App-aanbieders slaan veel van uw gegevens op. Zo'n grote verzameling gegevens is een aantrekkelijk doelwit voor hackers. Zij kunnen de gegevens stelen, openbaar maken of er op een andere manier misbruik van maken. Als u veel gegevens deelt, kan dat ook met uw gegevens gebeuren.

3 Uw gegevens bepalen welk aanbod u krijgt

Bedrijven, zoals banken en verzekeraars, willen zo min mogelijk risico lopen. Daarom willen ze veel over u weten als mogelijke nieuwe klant. Zij kunnen uw gegevens gebruiken om bijvoorbeeld uw gedrag te onderzoeken. En om te kijken of zij door dat gedrag meer risico lopen.

Een voorbeeld: een autoverzekeraar weet uit onderzoek dat mensen die vaak op een bepaalde weg rijden meer schade veroorzaken. Blijkt uit uw locatiegegevens dat u vaak op diezelfde weg rijdt? Dan loopt de verzekeraar meer risico. Daarom kan hij u een hogere premie vragen.

Veel apps hebben toegang tot gegevens nodig om goed te kunnen werken. Maar u kunt de hoeveelheid gegevens die u aan hen geeft, wel kleiner maken. Volg daarvoor de volgende tips:

1 Vergelijk apps met elkaar

Wilt u een app installeren? Bekijk dan of er andere apps beschikbaar zijn die ongeveer hetzelfde zijn. Standaardapps worden vaak door vele aanbieders aangeboden. Bijvoorbeeld een app voor een zaklamp. Bekijk of er een app is die toegang vraagt tot minder gegevens.

2 Overweeg de betaalde versie van de app

Bekijk of er een betaalde versie van de app is. Een app-aanbieder vraagt dan vaak toegang tot minder gegevens. Maar dat is niet altijd zo. Controleer dus altijd de voorwaarden van de app.

3 Geef alleen toegang tot de gegevens die de app echt nodig heeft

De apps hebben toegang tot gegevens nodig om goed te kunnen werken. Bijvoorbeeld: een zaklamp-app heeft toegang tot uw camera nodig om licht te kunnen geven. Maar een zaklamp-app heeft uw contactpersonenlijst niet nodig. Soms vraagt een app toegang tot meer gegevens die nodig zijn. Bekijk of u de toegang kunt beperken tot de gegevens die de app echt nodig heeft.

4 Controleer al uw apps regelmatig

Gebruikt u al lang een app? Dan weet u misschien niet meer tot welke gegevens die app toegang heeft. Ondertussen blijft de app toch gegevens verzamelen. Dat doen ook de apps die u niet meer gebruikt. Loop daarom al uw apps een keer langs. Vindt u dat een app te veel gegevens uitleest? Of gebruikt u de app niet of zelden? Overweeg dan de app te verwijderen.

5 Pas de instellingen van uw telefoon aan

Vaak kunt u op uw telefoon nog instellingen veranderen om uw privacy te beschermen. Beperkt u ‘reclame-tracking’, of zet u dit uit? Dan geeft u aan dat u niet gevolgd wilt worden door adverteerders. Kijk hiervoor in de handleiding van uw smartphone.

Legt de app-aanbieder bijvoorbeeld niet duidelijk uit wat hij met uw gegevens doet? Of zijn de voorwaarden te onduidelijk? Meld het bij ons. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien waar wij iets aan moeten doen.

De Autoriteit Persoonsgegevens zorgt dat bedrijven zich aan de privacywetten houden. Meer informatie vindt u op hun website:

Zie ook