De energienota

Hoe is mijn energienota opgebouwd?

Eén keer per jaar krijgt u een jaarafrekening van uw energieleverancier. Verhuist u of stapt u over naar een andere energieleverancier? Dan krijgt u een eindafrekening. Beide rekeningen noemen we een energienota.

U betaalt aan uw energieleverancier:

  • uw energieverbruik (elektriciteit en/of gas)
  • netbeheerkosten
  • belastingen

Op uw energienota ziet u deze verschillende posten terug.

Uw energieverbruik

U betaalt voor de elektriciteit en het gas dat u verbruikt hebt. Ook betaalt u leveringskosten. Dat zijn de kosten die uw energieleverancier maakt om u de energie te leveren. Bij de prijs voor gas kunt u correctiefactoren zien staan op de energienota. Er zijn namelijk verschillende factoren van invloed op het bedrag dat u betaalt voor gas. Dit noemen we correctiefactoren gas. U betaalt uw energieverbruik vooraf in termijnen.

Netbeheerkosten

Uw energieleverancier rekent ook kosten namens uw netbeheerder. Deze netbeheerkosten bestaan uit een aantal tarieven:

  • Capaciteitstarief en vastrecht
  • Periodieke aansluitvergoeding
  • Meettarief

Dit zijn vaste bedragen, die los staan van uw energieverbruik. Daarom staan ze meestal opgeteld als ‘netbeheerkosten’ op uw energienota. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt hoe hoog deze bedragen mogen zijn.

Belastingen

U betaalt verschillende belastingen via de energienota. Dat gaat om energiebelasting, btw en een ‘Opslag Duurzame Energie’. Met deze belasting stimuleert de overheid investeringen in duurzame energie. Hebt u vragen over deze belastingen? Bel dan met uw energieleverancier of de Belastingdienst.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.