Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Online winkelen

Houd meer controle bij aankopen in een app

Bij sommige apps kunt u aankopen doen. Zo kunt u bijvoorbeeld extra levens in een spelletje kopen. Soms is niet duidelijk wat zo'n uitbreiding in euro's kost en wat je ervoor krijgt. Een aankoop gaat dan heel makkelijk. Hoe voorkomt u hoge kosten?

Een aankoop in een app is snel gedaan

Kunt u aankopen doen in een app? Dan moet de app-aanbieder u dit vertellen voordat u de app installeert. Via uw account voor de appstore stelt u in hoe u wilt betalen. U kiest bijvoorbeeld voor afrekening via een creditcard of via uw telefoonrekening. De appstore onthoudt dan uw betaalgegevens. U hoeft vaak niet voor elke aankoop opnieuw toestemming te geven. Dit mag niet. De spelaanbieder moet u voor elke aankoop toestemming vragen. Het moet duidelijk zijn dat u met echt geld betaalt, hoeveel het kost en wat u ervoor krijgt. Anders koopt u misschien iets zonder dat het de bedoeling is. Een aankoop is dan te snel gedaan.

Maakt een app de kosten van een aankoopt niet duidelijk? Of vraagt de app geen toestemming voor iedere aankoop? Dan is dat misleidend.

Ja. Koopt u bijvoorbeeld een extra leven in een spel? Of een liedje in een muziek-app? Dan koopt u een digitale inhoud. Ook digitale inhoud mag u uitproberen tijdens de bedenktijd. Dat betekent dat u het product 14 dagen lang kunt downloaden of online afspelen (streamen).

De verkoper mag wel met u afspreken dat u de bedenktijd verliest na downloaden of streamen. Dit moet hij volgens de regels doen:

  • vóór de koop krijgt u de vraag of u ermee akkoord gaat dat u aan de koop vastzit
  • na de koop krijgt u een bevestiging dat u aan de koop vastzit

Krijgt u geen vraag of bevestiging? Of krijgt u dit te laat? Dan hebt u wél bedenktijd. Ook als u de digitale inhoud al hebt afgespeeld of gedownload.
Heeft de app-aanbieder zich niet aan deze regels gehouden? Of wilt u meer weten over de bedenktijd? Op onze website leest u wanneer u bedenktijd hebt en wat u met een klacht kunt doen.

Wilt u voorkomen dat u of uw kind te makkelijk een aankoop doet via uw mobiele telefoon, tablet of computer? Verander dan de instellingen in het menu van uw telefoon, tablet of computer. Of pas uw account van de appstore aan.

U kunt bijvoorbeeld instellen dat u voor elke aankoop uw wachtwoord moet intypen. Zo voorkomt u ook dat uw kind buiten uw zicht hoge kosten maakt.

Kijk in de instellingen van de appstore, of van uw mobiele telefoon, tablet of computer hoe u dit kunt instellen. Of kijk in de handleiding van uw apparaat. Die vindt u meestal op de website van de fabrikant.

Hebt u een klacht over een aankoop via een app? Neem dan contact op met de app-aanbieder. Zijn contactgegevens vindt u in de app of in de appstore. Vraag de app-aanbieder om een oplossing.

Wil de app-aanbieder uw klacht niet oplossen? Schrijf dan een brief of e-mail naar de app-aanbieder. Vraag hierin om een oplossing vóór een bepaalde datum. Geef de app-aanbieder een redelijke termijn. En schrijf ook welke vervolgstappen u neemt als hij geen goede oplossing biedt.

Komt u er samen niet uit?

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ACM ConsuWijzer is een onderdeel van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook