Veilig online

Online reviews

Bij de aankoop van een product of dienst kunt u gebruik maken van online reviews. Een online review is een beoordeling van een consument over een product, dienst of bedrijf.

Een consument geeft een beoordeling door bijvoorbeeld een cijfer te geven of de ervaring te beschrijven. De beoordeling kan andere consumenten helpen om een keuze te maken bij het kopen van een product of dienst. En de reviews helpen bedrijven bij het verkopen van hun producten of diensten.

Reviews zijn niet altijd even betrouwbaar. Voorkom dat u zich laat leiden door onbetrouwbare beoordelingen.

Lees onze tips en laat u niet leiden door onbetrouwbare beoordelingen

Ga niet af op 1 website

Bij reviews gaat het om een ervaring van anderen. Een review kan ook onecht zijn. Ga niet af op 1 website. Dit geeft een onvolledig beeld.

Tip

Gaat het om een buitenlandse ondernemer? Zoek dan op de bedrijfsnaam of productnaam in combinatie met het Engelse woord voor klacht: ‘Complaint’.

Online reviews kunnen een vorm van reclame zijn

Sommige bedrijven vragen klanten bijvoorbeeld om een product of dienst gratis uit te proberen of betalen iemand om een positieve review te schrijven. De klant schrijft dan een review over het product of dienst. Soms plaatsen bedrijven zelf positieve reviews over hun eigen bedrijf. Of ze vragen bekende personen op social media om reclame te maken voor hun product. Wees dus kritisch bij online reviews en tips.

Negatieve reviews zijn ook niet altijd betrouwbaar

Soms plaatsen consumenten een negatieve review, omdat ze bijvoorbeeld boos zijn op een bepaald bedrijf. Ook komt het voor dat een concurrent van het bedrijf een negatieve beoordeling plaatst.

Negatieve beoordelingen worden soms later op de website geplaatst

Sommige bedrijven nemen naar aanleiding van een negatieve review contact op met de consument. Zij bieden de consument dan een oplossing aan voor de klacht. Het kan zo zijn dat de consument dan zijn review aanpast. Na een tijdje wordt de review alsnog geplaatst.

Controleer de volgorde van de weergegeven producten of diensten op de website

Op reviewsites lijkt het soms alsof de best beoordeelde producten of diensten bovenaan de zoekresultaten staan. Maar dat is niet altijd zo. Bent u benieuwd naar het best beoordeelde product of dienst? Maak dan gebruik van de filters.

Controleer reviews op betrouwbaarheid

De meeste reviewwebsites controleren de geplaatste reviews op betrouwbaarheid. Ze beoordelen of er sprake is van een onechte review. Een onechte review is bijvoorbeeld een beoordeling van een consument die geen gebruik heeft gemaakt van een product of dienst.

Let op

Kijk altijd naar verschillende reviews. De controle op de reviews houdt niet alle onechte reviews tegen.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.