Annuleren van een pakketreis op basis van een reisadvies

Veel mensen denken dat het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken hetzelfde is als de dekkingsbeperking van het Calamiteitenfonds. Maar het is iets anders. Hieronder leggen we ze allebei uit.

Reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor bijna honderd landen in de wereld reisadviezen. Met die informatie kunt u zich beter voorbereiden op onveilige situaties in een land. Een onveilige situatie is bijvoorbeeld een natuurramp, oorlog of zware criminaliteit zoals ontvoeringen.

Als een land onveilig wordt, past het ministerie het reisadvies meteen aan. Kijk dus altijd vlak voor uw vertrek op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De reisadviezen van het ministerie zijn niet bindend. U mag dus zelf weten of u zich aan het advies houdt of niet. En uw reisorganisatie kan dus ook nog steeds bepalen dat een reis doorgaat. U kunt in dat geval uw reisorganisatie vragen om uw reis om te boeken.

Welke reisadviezen kan het ministerie geven?

Het ministerie kan verschillende reisadviezen geven. Het hangt er soms vanaf waarom u het land wilt bezoeken. Bijvoorbeeld: gaat u op vakantie, of reist u voor zaken?

Dekkingsbeperking van het Calamiteitenfonds

Vroeger gaf het Calamiteitenfonds wel eens een negatief reisadvies voor een onveilig land. Dit heet nu een dekkingsbeperking. Het Calamiteitenfonds kan een dekkingsbeperking geven als er een natuurramp dreigt. Of als er een oorlog is of snel kan komen. Het Calamiteitenfonds geeft geen advies over de veiligheid in een land. Dus als er voor een land geen dekkingsbeperking geldt, betekent dit nog niet dat het land veilig is!

Ziektes horen ook niet bij de dekking van het Calamiteitenfonds. Het gaat dan om dierziektes en epidemieën. Een epidemie is een besmettelijke ziekte die zich heel snel verspreidt.

Wat betekent een dekkingsbeperking voor mij?

Geldt er voor een bepaald land een dekkingsbeperking? Dan kunt u uw reis vanaf 30 dagen voor vertrek gratis annuleren. Boekt u toch een reis naar dit land nadat de dekkingsbeperking bekend is geworden? Dan vergoedt het Calamiteitenfonds geen kosten als uw reis door de ramp niet kan doorgaan. Het Calamiteitenfonds neemt alleen besluiten voor reizen van reisorganisaties die lid zijn van het Calamiteitenfonds.

Kan ik ook zonder dekkingsbeperking kosteloos van mijn pakketreis af?

Geldt er (nog) geen dekkingsbeperking voor een land? Dan kunt u uw reis wel opzeggen op grond van de Wet op de reisovereenkomst. Maar het is dan de vraag of dit kosteloos kan. Kosteloos opzeggen kan alleen als daarvoor voldoende reden is. En het niet uw schuld is. Bijvoorbeeld een verslechtering van de veiligheidsrisico’s voor toeristen. Komt u er samen met uw reisorganisatie niet uit? Dan is het uiteindelijk aan de rechter of de Geschillencommissie om hierover te beslissen.

Wat kan ik doen als ik niet meer op vakantie wil vanwege een calamiteit?

Neem contact op met de reisorganisatie

U kunt bellen met de klantenservice, een e-mail sturen of het contactformulier invullen op de website. Probeer samen een oplossing te vinden. Lukt dit niet? Dan kunt u het volgende doen:

Vraag om rechtsbijstand, of schrijf zelf een brief

Neem contact op met uw rechtsbijstandverzekering en vraag of die u kan helpen met een brief of verdere stappen.

Hebt u geen rechtsbijstandverzekering? Dan kunt u voor hulp ook naar het Juridisch Loket.

Kiest u ervoor om het zelf te doen? Schrijf de reisorganisatie dan een brief met daarin uw klacht. En vraag een oplossing voor een bepaalde datum.

Let op: de tijd die u de reisorganisatie daarvoor geeft moet wel redelijk zijn. Schrijf ook welke vervolgstappen u neemt als de reisorganisatie geen goede oplossing biedt. Wilt u bewijs van verzending? Dan kunt u uw brief aangetekend versturen.

Wilt u vervolgstappen nemen? Dan zijn dit uw mogelijkheden:

Geschillencommissie

Zoek uit of u bij de geschillencommissie terecht kunt. De geschillencommissie beslist bij een meningsverschil wie er gelijk heeft. Neemt de commissie een besluit? Dan moeten u en de ondernemer zich hieraan houden. Wilt u weten of u in uw situatie bij de Geschillencommissie terecht kunt? Kijk dan op de website van de Geschillencommissie.

De rechter

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Forward