Uw recht halen

Uw recht halen

Hebt u een probleem met een bedrijf en komt u er onderling niet uit? U kunt verschillende stappen zetten om uw recht te halen.

Tips

  • Hebt u een rechtsbijstandsverzekering? Vraag of zij u kunnen helpen.
  • Kijk of u met uw probleem terecht kunt bij het Juridisch Loket

Uw recht halen zonder naar de rechter te gaan

De Geschillencommissie

Is de ondernemer aangesloten bij een geschillencommissie? Dan kunt u het conflict aan hen voorleggen. De geschillencommissie beslist wie er gelijk heeft. Neemt de commissie een besluit? Dan moet u zich hieraan houden.

Probleem met een online aankoop? In Nederland of binnen de EU?

Hebt u een klacht over iets dat u op internet hebt gekocht? En komt u er niet uit met de ondernemer? Dan kunt u terecht bij het platform Online Dispute Resolution (ODR) van de EU. Via het ODR kunt u uw klacht laten behandelen door een geschillencommissie.

Probleem met een ondernemer uit een ander EU-land?

Hebt u een probleem met een Europese ondernemer? En gaat het niet om een online aankoop? Neem dan contact op met het Europees Consumenten Centrum (ECC). Het ECC informeert u over uw rechten als u iets in de EU koopt. Ook kunnen zij u helpen als u een conflict hebt met een ondernemer in een ander EU-land, Noorwegen of IJsland.

Naar de rechter

Kunt of wilt u niet naar de geschillencommissie of het ODR? Kijk dan of u naar de rechter kunt. Bekijk van tevoren goed hoeveel geld het gaat kosten. U kunt dan goed afwegen of u naar de rechter wilt gaan.

Heb ik een advocaat nodig?

Gaat u naar de rechter? Dan is het verstandig om juridisch advies te vragen. Dat kan bij een advocaat, maar dat hoeft niet altijd. Er zijn ook andere organisaties die juridisch advies geven. Bijvoorbeeld uw rechtsbijstandverzekering of het juridisch loket. Soms moet u verplicht een advocaat hebben.

Hebt u een laag inkomen? Dan kunt u soms rechtsbijstand van de overheid krijgen. Kijk daarvoor op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Wanneer is een advocaat verplicht?

Bij sommige rechtszaken moet u verplicht een advocaat hebben. Gaat de rechtszaak om een bedrag onder de 25.000 euro? Dan kunt u naar de kantonrechter. Bij de kantonrechter hoeft u niet persé een advocaat te hebben. U kunt dan ook advies vragen aan een andere juridisch adviseur. Gaat de rechtszaak om een bedrag boven de 25.000 euro? Dan moet u naar de rechtbank. U moet dan ook een advocaat nemen.

Wilt u meer informatie over advocaten? Of hebt u hulp nodig bij het vinden van een advocaat? Kijk dan op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.