Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Energiecontract bij verhuizen

Als u verhuist kunt u uw huidige contract door laten gaan of een nieuwe energieleverancier kiezen. In beide gevallen krijgt u een eindafrekening.

Nieuwe leverancier bij mijn nieuwe adres

Als u een andere leverancier in uw nieuwe woning wilt, dan hebt u tijdelijk 2 energiecontracten: uw oude en uw nieuwe contract. Vergeet niet het oude contract op te zeggen. Denk daarbij aan de opzegtermijn van 30 dagen en de opzegvergoeding die u misschien moet betalen .

Huidige contract tijdelijk op 2 adressen

Meestal kunt u tijdelijk uw energiecontract op het oude en het nieuwe adres tegelijkertijd gebruiken. Vraag uw leverancier of dit bij u kan.

Meld bij uw energieleverancier zo snel mogelijk dat u gaat verhuizen. Doe dit uiterlijk 2 weken voordat u verhuist. Meestal kunt u uw verhuizing op de website of de app van de leverancier melden.

Hebt u 2 verschillende energieleveranciers: 1 voor gas en 1 voor elektriciteit? Neem dan met beide leveranciers contact op.

Eindafrekening en meterstanden

Bij een verhuizing maakt uw energieleverancier een eindafrekening. Daarvoor zijn uw laatste meterstanden nodig. Een slimme meter geeft de meterstanden automatisch door, u hoeft dit zelf niet te doen.

Hebt u geen slimme meter? Of hebt u deze uit laten zetten? Schrijf op de dag van de verhuizing de meterstanden voor elektriciteit en gas op van uw oude en uw nieuwe huis. Maak foto’s zodat u bewijs hebt. Geef de meterstanden door binnen 5 dagen na de dag dat u bent verhuisd. Dat doet u online, aan de telefoon of met een meterkaartje. Doet u dit niet of niet op tijd? Dan schat uw energieleverancier hoeveel elektriciteit en gas u hebt verbruikt.

Zorg dat uw nieuwe adres bekend zijn bij de leverancier, zodat u de eindafrekening krijgt.

Kloppen de meterstanden op de eindafrekening niet? Geef de juiste standen meteen door. Gebruik onze voorbeeldbrief:

Geen gasaansluiting op mijn nieuwe adres

Heeft uw nieuwe woning geen gasaansluiting? Zeg dan uw gascontract op . Hebt u 1 contract voor elektriciteit en gas samen? Dan kunt u niet alleen gas opzeggen: u zegt het hele contract op en u sluit een nieuw contract voor alleen elektriciteit. De leverancier mag de opzegvergoeding voor gas en elektriciteit vragen. Check dit daarom van tevoren bij uw leverancier.

Gaat u naar een woning met stadsverwarming of blokverwarming? U kunt dan uw warmteleverancier niet zelf kiezen. Lees meer over warmteleveranciers.

Samenwonen

Hebt u een eigen energiecontract en uw partner ook? Als u samen gaat wonen, kunt u in uw nieuwe woning kunt u of een nieuw contract afsluiten of 1 van de 2 contracten laten doorgaan, net als bij een normale verhuizing. Vergelijk daarbij de tarieven en de mogelijke opzegvergoeding van beide contracten.

Emigreren

Als u emigreert, dan zegt u uw huidige contract op. Geef uw nieuwe contactgegevens door aan uw leverancier voor de eindafrekening.

Als u er samen niet uit komt

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook