Iets vragen of melden?

Online games

De term "Online games" betekent letterlijk internetspelletjes. Spelletjes die u via internet speelt. Of die u als app op een mobiele telefoon, tablet of computer downloadt.

Online gamen is populair. Er zijn spelletjes waarbij u digitaal spullen kunt kopen in een virtuele wereld. Denk bijvoorbeeld aan spelletjes waarbij u een eigen boerderij opzet en waarvoor u dieren en spullen kunt kopen.

Veel spelletjes zijn gratis. Maar soms moet u dan later in het spel aankopen doen om verder te kunnen spelen. Of om het spel te spelen zonder reclames. Voordat u het spel downloadt moet dit voor u duidelijk zijn. U leest deze informatie bijvoorbeeld in de appstore of op de website waar u het spel downloadt. Er staat dan bijvoorbeeld “bevat aankopen in de app”.

Vaak koopt u deze virtuele spullen met punten. Deze punten heten ook wel "credits". De punten koopt u bijvoorbeeld met een creditcard, een tegoedkaart, een eenmalige machtiging, via internetbankieren of met een mobiele telefoon. Bij betaling via een mobiele telefoon gebeurt dit door te bellen met een 0900-nummer of door te sms'en. De kosten gaan dan van uw beltegoed of belbundel af.

Vooral kinderen hebben soms niet door dat ze deze credits met echt geld betalen. Vaak merken ouders pas achteraf dat hun kinderen deze uitgaven hebben gedaan. En dan zijn de kosten inmiddels hoog opgelopen. Dit kunt u voorkomen door de instellingen van uw tablet en mobiele telefoon aan te passen.

Hieronder vindt u handige informatie over betaalmethoden, aankopen door minderjarige kinderen, misleidende en agressieve verkooppraktijken, tips voor ouders en informatie over het verzamelen en gebruik van gegevens door online games.

Welke betaalmethoden zijn er?

Hieronder staan de meest gebruikte betaalmethoden voor het kopen van punten of spullen in een online game.

Creditcard

Maakt u een account aan om apps of andere online games te kopen voor uw mobiele telefoon, tablet of computer? Dan kunt u ervoor kiezen om per creditcard te betalen. U geeft dan uw creditcardgegevens op. U hoeft deze gegevens vaak niet bij elke aankoop opnieuw in te voeren. Een aankoop is dan snel gedaan.

0900-nummers

Hebt u betaald via een 0900-nummer? En wilt u meer weten over het gebruik van 0900-nummers? Kijk dan op onze site. U vindt er ook informatie hoe u 0900-nummers kunt blokkeren.

Sms-diensten

Heeft u betaald via sms? En wilt u meer weten over sms-diensten en de sms-gedragscode? Kijk dan op onze website. Hieronder staat ook een link naar de website van de Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten. Via deze site kunt u sms-diensten blokkeren. U vindt op deze site ook een overzicht van de lopende mobiele abonnementen.

Hoe voorkomt u hoge kosten voor apps of in-app aankopen?

Wilt u voorkomen dat u of uw kind te makkelijk een aankoop via een app kan doen? Bekijk dan onze informatie over aankopen via een app:

Aankopen door minderjarigen

Heeft uw minderjarige kind online spelletjes gespeeld en daarbij onbewust of zonder uw toestemming geld uitgegeven? Lees wat uw rechten zijn als ouder:

Misleidende of agressieve verkooppraktijken

Komt u online games tegen die u niet duidelijk vindt? En wilt u meer weten over de informatieverplichting van aanbieders van producten en diensten? Lees wat de wet zegt over misleidende of agressieve verkoop. Hierin staat onder meer dat kinderen niet gestimuleerd mogen worden om (al dan niet via u) aankopen te doen:

Misleidende reclame

Vindt u dat een reclame gericht op uw kinderen misleidend of onnodig beledigend is? Dan kunt u een klacht indienen bij de Stichting Reclamecode. Het indienen van een klacht is gratis.

Tips voor ouders over online gedrag van kinderen

Op de onderstaande sites staan tips voor ouders over online gedrag van kinderen.

Website Media Rakkers

Op deze site staat een lesprogramma voor basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs.

Website Mijn Kind Online

Op deze site staat informatie voor ouders over het gebruik van digitale media door hun kinderen. Deze organisatie heeft ook samen met stichting Kennisnet een gratis gids uitgebracht met tips om een tablet kindvriendelijk te maken. Deze gids vindt u hieronder.

Gids 104 leerzame apps en sites

Gegevensverzameling door online games

Aanbieders van apps en online games kunnen de gegevens op uw computer, mobiele telefoon of tablet uitlezen en verzamelen. Daar moet u wel toestemming voor geven. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan op onze pagina over privacy op uw computer, smartphone of tablet.

Hebt u een klacht over online games?

Hebt u een klacht over een online game? Neem dan contact op met de aanbieder van het spel. Zijn contactgegevens vindt u in het spel of in de appstore op uw mobiele telefoon, tablet of computer. Vraag de aanbieder om een oplossing.

Meld uw klacht ook via het contactformulier op onze website. Noem daarbij duidelijk om welk spel of om welke website het gaat. En wat de inhoud van uw klacht is.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer