Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Mobiele internetdienst of sms-dienst stoppen

Een mobiele internetdienst of sms-dienst kan een hoge telefoonrekening opleveren. U betaalt bijvoorbeeld voor een game of een dagelijks weerbericht. Soms weet u niet eens dat u hiervoor betaalt. Via Payinfo kunt u zich afmelden en alle diensten blokkeren.


Op deze pagina:


Wat zijn mobiele internetdiensten en sms-diensten?

Een mobiele internetdienst of sms-dienst is een betaalde service voor uw mobiele telefoon. De kosten betaalt u via uw mobiele telefoonrekening. U hebt bijvoorbeeld een abonnement op het spelen van een game. Of u kijkt online films. Chatten kan ook een flink bedrag kosten per bericht, bijvoorbeeld op erotische websites.

Aanbieders van deze diensten en telefoonaanbieders hebben afspraken over de manier waarop zij u deze diensten aanbieden. Deze gedragscodes publiceren zij op de website van Payinfo. Via payinfo.nl kunt u zich ook afmelden voor mobiele diensten. En u kunt alle diensten blokkeren.

Hoe kan ik zien welke mobiele internetdiensten of sms-diensten ik gebruik?

U kunt op 2 manieren controleren of u betaalt voor een mobiele internetdienst of sms-dienst:

  1. Kijk op uw telefoonrekening. Hierop staan alle mobiele diensten apart vermeld, bijvoorbeeld als 'sms-dienst', 'diensten mobiel internet' of 'payinfo.nl'.
  2. Vul uw mobiele telefoonnummer in op de website van Payinfo. U ziet dan een overzicht van al uw mobiele internetdiensten en sms-diensten.

Hoe kan ik me afmelden voor een mobiele internetdienst of een sms-dienst?

Afmelden voor mobiele internetdiensten en sms-diensten doet u via de website van Payinfo. Uw afmelding gaat dan automatisch naar de aanbieder van de dienst.

Hoe kan ik mobiele internetdiensten of sms-dienst blokkeren?

U kunt mobiele internetdiensten en sms-diensten blokkeren via de website van Payinfo. Daarna kunt u deze diensten niet meer aanzetten op uw telefoon.

Wilt u toch weer gebruik maken van een mobiele internetdienst? Dan moet u de blokkade eerst uitzetten.

Wat kan ik doen als ik onterecht ben aangemeld bij een sms-dienst?

Bij een sms-dienst moet uw telefoonaanbieder bewijzen dat de verkoop volgens de wettelijke regels verliep. Tot die tijd hoeft u de rekening van de sms-dienst niet te betalen. Wil de telefoonaanbieder het probleem niet oplossen? Schrijf dan een brief of e-mail naar de telefoonaanbieder. Gebruik onze voorbeeldbrief:

Wat kan ik doen als ik onterecht ben aangemeld bij een mobiele internetdienst?

Bij een mobiele internetdienst moet u zelf bewijzen dat de verkoop niet volgens de regels verliep. Dit is meestal erg lastig. Een bewijs kan bijvoorbeeld een schermafdruk zijn waarop te zien is dat de aanbieder zich niet aan de regels houdt. De belangrijkste regels voor mobiele internetdiensten vindt u in de Gedragscode Betaalde Mobiele Internetdiensten.

Ondertussen moet u wel de rekening betalen. U kunt er dan voor kiezen om 'onder protest' te betalen. Hiermee krijgt u het recht om later terug te komen op uw klacht, als u meer bewijs hebt. Maak het bedrag over en schrijf bij het betalingskenmerk: "Betaling onder protest en onder voorbehoud van rechten". Leg de telefoonaanbieder uit waarom u onder protest betaalt. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief:

Als u er samen niet uit komt

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. Wij zijn een onderdeel van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook