Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Keuzevrijheid binnen de energietransitie: wat bepaal ik zelf en wat niet?

De energietransitie zorgt voor nieuwe wetten en regels. Deze botsen soms met uw eigen wensen en mogelijkheden. Bijvoorbeeld omdat u zich moet aansluiten bij een warmtenet. Terwijl u liever een andere warmtevoorziening wilt. Weet wat uw mogelijkheden, rechten en plichten zijn binnen de energietransitie.

U mag zelf bepalen of u zich aansluit bij een warmtenet. Het maakt niet uit of het om een bestaande woning of een nieuwbouwwoning gaat.

Wilt u geen gebruik maken van het warmtenet? Bijvoorbeeld omdat u liever een warmtepomp neemt? U kunt de aansluiting opzeggen. Uw warmteleverancier vertelt u wat de voorwaarden zijn als u tussentijds opzegt. En hoeveel de eventuele afsluitkosten zijn. Want uw warmteleverancier mag een afsluittarief in rekening brengen. Bekijk wat de maximumtarieven zijn voor afsluiten:

Afsluiting van het warmtenet kan niet altijd. Uw warmteleverancier mag uw opzegging weigeren als:

  • afsluiting technisch niet mogelijk is. Hebt u bijvoorbeeld blokverwarming en geen eigen aansluiting? Dan kunt u niet opzeggen. Want het warme water blijft door uw leidingen stromen en verwarmt zo uw huis. Daar blijft u van profiteren, ook al bent u afgesloten.
  • het te veel nadeel oplevert voor andere verbruikers. We noemen dit een 'aanzienlijk en blijvend nadeel'. Bijvoorbeeld omdat andere verbruikers geen warmte meer krijgen als uw aansluiting wordt afgesloten. Of andere verbruikers daardoor hogere kosten krijgen.

Wil uw warmteleverancier u niet afsluiten? Hij moet schriftelijk aan u uitleggen waarom niet. Bent u het daar niet mee eens? Leg uw probleem voor aan een onafhankelijke geschillencommissie. Uw warmteleverancier is altijd aangesloten bij een geschillencommissie. Welke dat is, leest u in uw warmteovereenkomst.

Bij een renovatie

Wil uw verhuurder overstappen op een warmtenet? En kan dat alleen door aanpassingen aan uw woning en die van minimaal 9 andere huurders? Dan moet hij daarvoor een schriftelijk voorstel doen aan u en de andere huurders. Is 70% van de bewoners akkoord met het voorstel? Dan mag uw verhuurder starten met de plannen. Is het percentage lager dan 70%? Dan moet hij een nieuw voorstel doen.

Bent u niet akkoord? Dan kunt u de huurcommissie of rechter vragen naar het voorstel van uw verhuurder te kijken. Deze kan bepalen of het voorstel redelijk is. Doe dit binnen 8 weken nadat de verhuurder schriftelijk heeft laten weten dat minimaal 70% van de bewoners heeft ingestemd.

Zonder renovatie

Soms zijn er geen aanpassingen nodig aan uw woning voor de komst van het warmtenet. Bijvoorbeeld omdat het gebouw een centraal stooksysteem heeft. En dit systeem overgaat van gas naar warmte. Uw leidingen kunnen dan gewoon blijven zitten en er zijn verder ook geen aanpassingen nodig in uw huis.

U merkt dan eigenlijk niet veel van de overstap. Behalve een wijziging in uw servicekosten. Wil uw verhuurder zich aansluiten bij een warmtenet? En stapt u daardoor samen met een aantal andere huurders over op warmte? Veranderen door de overstap ook uw servicekosten? Dan moet uw verhuurder eerst om toestemming vragen. Is 70% van de huurders akkoord met de overgang naar het warmtenet? Dan mag uw verhuurder starten met de plannen. Is het percentage lager dan 70%? Dan moet hij een nieuw voorstel doen.

Bent u niet akkoord? Dan kunt u de huurcommissie of rechter vragen naar het voorstel van uw verhuurder te kijken. Deze kan bepalen of de wijziging redelijk is. Doe dit binnen 8 weken nadat de verhuurder schriftelijk heeft laten weten dat minimaal 70 % van de bewoners heeft ingestemd.

Hebt u een koopwoning met een eigen duurzame warmtevoorziening? En wordt er een warmtenetwerk aangelegd in uw wijk? Een warmteleverancier kan u niet verplichten om deel te nemen. U sluit geen overeenkomst met de leverancier. En betaalt daarom geen aansluitvergoeding of andere kosten voor het nieuwe warmtenetwerk.

Wilt u later alsnog worden aangesloten op een warmtenetwerk? Vaak kan dat. U moet dan wel een aansluitvergoeding betalen.

Soms biedt een andere warmtebron meer voordelen voor u. Of u denkt dat het duurzamer is dan uw huidige warmtenet. Of u kunt overstappen hangt onder meer af van het soort woning dat u hebt. En hoe goed deze bijvoorbeeld is geïsoleerd. Bekijk een aantal alternatieven op de site van Milieu Centraal:

Let op

U kunt niet altijd uw warmteaansluiting opzeggen. Lees daarom goed welke voorwaarden gelden. En vraag uw warmteleverancier wat kan in uw situatie.

Hebt u geen gasaansluiting meer in uw woning? En wilt u toch weer gebruik maken van gas? Dat is vaak erg lastig. Netbeheerders zijn niet langer verplicht nieuwe gasaansluitingen aan te leggen. Informeer bij uw netbeheerder wat de mogelijkheden zijn.

Let op

Gaat uw warmteleverancier akkoord met uw opzegging? Maar alleen als u voor een duurzaam alternatief kiest dat zij goed vinden? Uw warmteleverancier mag dit niet van u vragen. U bepaalt zelf hoe u uw huis gaat verwarmen nadat u bent afgesloten van het warmtenet. En hoeft deze keuze niet van tevoren door te geven aan uw warmteleverancier.

Als u er samen niet uit komt

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook