ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Meters, meterstanden en verbruik

Ik wil geen slimme meter

Wilt u niet dat uw energiemeter uw meterstanden automatisch doorgeeft? Of wilt u om een andere reden geen slimme meter? U kunt de slimme meter weigeren. Bekijk wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn.

U weigert de slimme meter

Biedt uw netbeheerder u een slimme meter aan? Dan mag u nee zeggen. Uw netbeheerder geeft aan hoe u dat kunt doen. De netbeheerder plaatst dan een digitale meter die geen meterstanden doorgeeft. 

De netbeheerder kan zo uw meter niet op afstand uitlezen. Wilt u later toch een slimme meter? Dan mag uw netbeheerder daarvoor kosten rekenen:

Werkt uw bestaande meter nog goed? Dan mag u die blijven gebruiken tot hij kapot gaat. Als het zover is, plaatst de netbeheerder een slimme meter of een gewone digitale meter. Maar als u de slimme meter eerder hebt geweigerd, moet u daar mogelijk wel voor betalen.

Let op

Hebt u een energiecontract voor dubbeltarief? Vanaf 1 juli 2021 hebt u daarvoor een slimme meter nodig. Of een digitale meter met twee telwerken.

Hebt of krijgt u zonnepanelen? Vanaf 2023 moet u dan een slimme meter in huis hebben. Of een digitale meter die meet wat u teruglevert.

U laat uw meterstanden niet uitlezen

Hebt u al een slimme meter, of verhuist u naar een huis met een slimme meter? Dan kunt u uw netbeheerder vragen de doorgifte van uw meterstanden uit te zetten. U moet dan zelf jaarlijks de meterstanden doorgeven aan uw leverancier.

Uw netbeheerder leest uw meterstanden dan niet op afstand uit. U kunt wel voor uzelf een display of energieverbruiksmanager aan de meter koppelen. U kunt altijd vragen de doorgifte weer aan te zetten.

Kijk op de website van uw netbeheerder hoe u de slimme meter aan en uit laat zetten. Vaak is dit gratis.

U wilt helemaal geen slimme meter

Is uw oude meter aan vervanging toe? Of verhuist u naar een huis met een slimme meter? En wilt u geen slimme meter? U mag de slimme meter laten vervangen door een digitale meter. Daarvoor kunt u een verzoek indienen bij uw netbeheerder . Hier moet u wel voor betalen. 

Komt u er samen niet uit?

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ACM ConsuWijzer is een onderdeel van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook