Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Ik wil geen slimme meter

Wilt u niet dat uw energiemeter uw meterstanden automatisch doorgeeft? Of wilt u om een andere reden geen slimme meter? U mag de slimme meter weigeren. Bekijk wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn.

Wil uw netbeheerder een slimme meter bij u installeren? Dan mag u nee zeggen. Uw netbeheerder geeft aan hoe u dat kunt doen. U kunt kiezen uit deze 2 opties:

1 De slimme meter zo instellen dat hij de meterstanden niet doorgeeft

Uw netbeheerder leest uw meterstanden dan niet op afstand uit. U moet dan zelf de meterstanden doorgeven aan uw energieleverancier.

Kijk op de website van uw netbeheerder hoe u de slimme meter laat aanzetten en uitzetten. Vaak is dit gratis.

2 Een digitale meter kiezen

Een digitale meter geeft geen meterstanden door. De netbeheerder kan een digitale meter dus niet op afstand uitlezen. Wilt u later toch een slimme meter? Dan mag uw netbeheerder daarvoor kosten rekenen:

Let op

Hebt u een energiecontract voor dubbeltarief? Sinds 1 juli 2021 hebt u daarvoor een slimme meter nodig. Of een digitale meter met twee telwerken.

Ik wil helemaal geen slimme meter

Verhuist u naar een huis met een slimme meter? Of heeft de netbeheerder een slimme meter eerder bij u geplaatst en wilt u hem niet meer? U kunt uw netbeheerder vragen om de slimme meter te vervangen door een digitale meter. Hier moet u wel voor betalen.

Krijgt u een nieuwe meter omdat uw oude meter stuk is? Ook dan kunt u de slimme meter weigeren. De netbeheerder plaatst gratis een digitale meter.

Als u er samen niet uit komt

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook