Mijn energieaansluiting

Ik wil een nieuwe, grotere of kleinere aansluiting voor elektriciteit of gas. Hoe regel ik dat?

Voordat u elektriciteit of gas kunt gebruiken in uw woning, moet u aangesloten zijn op het energienet. Hoe regelt u dit? En wat kost het? En wat als u een grotere of kleinere aansluiting wilt?

Ik wil een nieuwe aansluiting

Een nieuwe aansluiting vraagt u aan via mijnaansluiting.nl. Uw netbeheerder moet u aansluiten binnen 18 weken nadat u de offerte accepteert. Vraag daarom de aansluiting ruim van tevoren aan bij uw netbeheerder.

De Autoriteit Consument & Markt bepaalt elk jaar wat uw netbeheerder mag vragen voor een nieuwe aansluiting. U betaalt een maximaal bedrag voor de eerste 25 meter vanaf het openbare net. De tarieven verschillen per netbeheerder. U vindt ze staan op de website van uw netbeheerder.

Wilt u een bouwaansluiting of tijdelijke aansluiting? Ook die moet u binnen 18 weken krijgen.

Ik wil een grotere aansluiting

Gebruikt u meer elektriciteit dan uw aansluiting aan kan? Of gaat u meer elektriciteit of gas verbruiken? Vraag een installateur of het nodig is om uw aansluiting te vergroten. Zoek hiervoor een goede installateur.

Een grotere aansluiting vraagt u aan via mijnaansluiting.nl.

Uw netbeheerder stuurt eerst een offerte. In de offerte staat een overzicht van de kosten. Dit zijn materiaalkosten, arbeidskosten en bijzondere kosten. Het totale bedrag mag niet meer kosten dan een nieuwe aansluiting. Op de website van uw netbeheerder staat hoeveel dat is.

Wilt u de aansluiting laten verplaatsen? Bijvoorbeeld naar een andere plek in uw woning? Ook dan moet u een offerte krijgen. En het mag niet meer kosten dan een nieuwe aansluiting.

Let op

Het kan zijn dat uw netbeheerder uw oude aansluiting moet verwijderen. Daar moet u dan extra voor betalen. Ook deze kosten staan in de offerte. Wij kunnen u niet vertellen hoeveel dit is. Laat de netbeheerder de aansluiting vergroten door een ander bedrijf? Dat moet de netbeheerder aan u laten weten.

Wat worden mijn maandelijkse kosten op de energienota?

De kosten voor het vergroten van de aansluiting zijn éénmalig. Naast deze kosten stijgen ook de kosten die u maandelijks via uw energieleverancier betaalt. Want een grotere aansluiting betekent hogere kosten voor het onderhoud van het netwerk. Uw energieleverancier kan u vertellen wat u maandelijks betaalt voor een grotere aansluiting.

Ik wil een kleinere aansluiting. Wat kost dat?

Met een kleinere aansluiting bent u vaak goedkoper uit. Vraag eerst aan een installateur of een kleinere aansluiting genoeg is voor uw energieverbruik. Wilt u zeker zijn dat u een installateur krijgt die goed en betrouwbaar is? Zoek een goedgekeurde installateur op de website van InstallQ.

Hoeveel u betaalt hangt af van hoe groot uw aansluiting is, of welke capaciteit deze heeft. Hoeveel u gaat besparen kunnen wij u niet vertellen. Dit hangt af van de regio waarin u woont. Uw energieleverancier kan u vertellen wat u maandelijks moet betalen voor een kleinere aansluiting. Een kleinere aansluiting vraagt u aan via mijnaansluiting.nl.

Let op

Is uw aansluiting voor elektriciteit 3x25A of kleiner? Of is uw aansluiting voor gas G10 of kleiner? Dan kunt u niet verder besparen op uw maandelijkse kosten. Een kleinere aansluiting kost hetzelfde.

Wie is mijn netbeheerder voor elektriciteit en gas?

Uw netbeheerder zorgt voor het aanleggen en onderhouden van de gasleidingen en elektriciteitskabels naar uw woning. Wilt u weten wie uw netbeheerder is? Vul uw postcode en huisnummer in op Mijnaansluiting.nl.

Herbruikbaar blok - Uw recht halen en melden [UITKLAPPER]

Komt u er samen niet uit?

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ACM ConsuWijzer is een onderdeel van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.