Nederland stapt over van gas en kolen naar duurzame energie. Bijvoorbeeld zonne-energie en windenergie. Deze overgang noemen we de energietransitie. De overheid wil dat we in 2050 bijna alleen nog maar duurzame energie gebruiken. Maar wat betekent dat voor u als consument? En wat is de rol van de ACM in deze energietransitie?
In de komende jaren gaan zo’n 7 miljoen huishoudens van het gas af. Zij gaan over op andere bronnen voor verwarming, warm water en koken. Bijvoorbeeld een aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp. Ook andere duurzame maatregelen als isolatie en zonnepanelen worden steeds belangrijker.
Er gaat dus veel veranderen voor u als consument. En hierdoor hebben veel mensen vragen of twijfels. Mogelijk geldt dat ook voor u. Waar hebt u bijvoorbeeld recht op als er iets misgaat bij duurzame maatregelen aan uw huis? En wat zijn uw mogelijkheden als er een warmtenet komt in uw wijk?
We doen dat op 2 manieren:
Wij controleren of bedrijven begrijpelijke én juiste informatie geven over hun duurzame producten en diensten. Ook onderzoeken we of alles volgens de regels gaat op de duurzame energiemarkt. En we grijpen in als bijvoorbeeld een warmteleverancier of energieleverancier dat niet doet. Zo beschermen we de consument binnen de energietransitie.
Daarnaast vindt u op ACM ConsuWijzer onafhankelijke en eerlijke informatie over uw rechten en plichten binnen de energietransitie. Hierdoor weet u beter waar u aan toe bent. En kunt u makkelijker goede duurzame keuzes maken.
Mist u een onderwerp, of hebt u meer vragen over de energietransitie? Laat het ons weten! Neem contact op met ACM ConsuWijzer.
Bekijk ons aanbod over duurzame energie en de energietransitie op deze pagina’s: