Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Enkeltarief en dubbeltarief

U hebt een enkeltarief als u de hele dag hetzelfde tarief betaalt voor uw elektriciteit. Betaalt u minder in het weekend of s’ nachts? Dan hebt u een dubbeltarief.

Wat is enkeltarief?

Bij een enkeltarief betaalt u de hele dag dezelfde prijs voor uw elektriciteit. Enkeltarief kan bij iedere elektriciteitsmeter. U hebt geen slimme meter nodig.

Wat is dubbeltarief?

Bij een dubbeltarief betaalt u 2 verschillende tarieven:

  • een daltarief tijdens daluren. Het daltarief betaalt u 's nachts, in het weekend en op feestdagen.
  • een normaal tarief betaalt u op werkdagen van 7.00 tot 21.00 uur of 23.00 uur. In de ene regio begint het daltarief om 21.00 uur, en in de andere regio om 23.00 uur.

Uw netbeheerder bepaalt wanneer de daluren beginnen. Kijk hiervoor op de website van uw netbeheerder.

Voor dubbeltarief is de slimme meter nodig

Voor dubbeltarief hebt u dan een slimme meter nodig. Die heeft een klok ingebouwd en twee digitale telwerken. De slimme meter schakelt daardoor automatisch op het juiste tijdstip van het ene telwerk naar het andere telwerk.

Het dubbeltarief is meestal goedkoper als u:

  • per jaar meer dan 3500 kWh aan elektriciteit gebruikt, én
  • minstens de helft van deze energie gebruikt tijdens daluren.

Dan vraagt u eigenlijk om een nieuw contract. Uw energieleverancier kan dat weigeren. U hebt tarieven afgesproken in uw contract met de energieleverancier. In de algemene voorwaarden van uw contract leest u wat er is geregeld over het tarief.

Er zijn energieleveranciers die alleen enkeltarief aanbieden. Dan kunt u niet naar dubbeltarief. Wilt u een ander tarief betalen? Kijk of het slim is om over te stappen.

Weet u niet wat of uw meter geschikt is voor dubbeltarief? Of weet u niet welk tarief u betaalt? Neem dan contact op met uw energieleverancier.

Zie ook