Wat betaal ik voor mijn energie?

Enkeltarief en dubbeltarief

In uw energiecontract staat welk tarief u betaalt voor uw elektriciteitsverbruik. Betaalt u de hele dag hetzelfde tarief? Dan hebt u een enkeltarief. Betaalt u minder in de daluren dan daarbuiten? Dan hebt u een dubbeltarief.

Enkeltarief kan bij meters met 1 telwerk en bij meters met 2 telwerken. Dubbeltarief kunt u alleen gebruiken als uw meter 2 telwerken heeft. En vanaf 1 juli 2021 kan het alleen met een slimme of digitale meter. Hebt of wilt u geen slimme meter? Dan is straks alleen maar enkeltarief mogelijk.

Wat is enkeltarief? En wat is dubbeltarief?

Bij een enkeltarief betaalt u de hele dag dezelfde prijs voor uw elektriciteit.

Bij een dubbeltarief betaalt u een daltarief tijdens daluren en een normaaltarief daarbuiten. Het daltarief betaalt u 's nachts, in het weekend en op feestdagen.

U betaalt het normaaltarief op werkdagen van 7.00 tot 21.00 uur of 23.00 uur. In de ene regio begint het daltarief om 21.00 uur, en in de andere regio om 23.00 uur. Uw netbeheerder bepaalt wanneer de daluren beginnen. Kijk hiervoor op de website van uw netbeheerder.

Dubbeltarief en de elektriciteitsmeter

Het aan en uit zetten van het daltarief gaat bij niet-slimme meters op een manier die erg duur is. Op 1 juli 2021 stoppen de netbeheerders er daarom mee. Voor dubbeltarief hebt u dan een slimme meter nodig. Die heeft een klok ingebouwd en twee digitale telwerken. De slimme meter schakelt daardoor automatisch op het juiste tijdstip van het ene telwerk naar het andere telwerk.

Hebt u nu dubbeltarief en geen slimme meter? Dan krijgt u een brief van uw energieleverancier met een aanbod voor enkeltarief. Hebt u daarover al een afspraak gemaakt in uw contract? Dan leest u in de brief welk enkeltarief voor u gaat gelden. Is het een nieuw aanbod? Dan kunt u overstappen naar een andere leverancier. U hoeft geen overstapvergoeding te betalen.

Wilt u geen enkeltarief? Vraag dan uw netbeheerder om een slimme meter te plaatsen. Doe dit zo snel mogelijk, maar in elk geval voor 1 juli 2021.

Vindt u het niet prettig dat de energieleverancier uw verbruik kan zien? U kunt de slimme meter uit laten zetten. Of u vraagt om een digitale meter. Dan moet u de standen voor normaaltarief en daltarief zelf doorgeven. Hebt u vragen hierover? Neem dan contact op met uw netbeheerder.

Hoe weet ik of dubbeltarief voor mij het goedkoopst is?

Het dubbeltarief is meestal goedkoper als u:

  • per jaar meer dan 3500 kWh aan elektriciteit gebruikt, én
  • minstens de helft van deze energie gebruikt tijdens daluren.

Ik wil van enkeltarief naar dubbeltarief, of andersom. Kan dat?

Dan vraagt u eigenlijk om een nieuw contract. Uw energieleverancier kan dat weigeren. U hebt tarieven afgesproken in uw contract met de energieleverancier. In de algemene voorwaarden van uw contract leest u wat er is geregeld over het tarief.

Er zijn energieleveranciers die alleen enkeltarief aanbieden. Dan kunt u niet naar dubbeltarief. Wilt u een ander tarief betalen? Kijk of het slim is om over te stappen.

Weet u niet wat of uw meter geschikt is voor dubbeltarief? Of weet u niet welk tarief u betaalt? Neem dan contact op met uw energieleverancier.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.