Tarieven en kosten

Enkeltarief en dubbeltarief

U hebt een contract gesloten met uw energieleverancier. In dat contract moet staan welk tarief in rekening wordt gebracht voor uw elektriciteitsverbruik. Dit kan enkeltarief of dubbeltarief zijn.

Dubbeltarief is alleen mogelijk als uw meter 2 telwerken heeft. Enkeltarief is mogelijk bij meters met 1 telwerk en bij meters met 2 telwerken. Weet u niet wat voor meter u hebt? Of welk tarief in rekening wordt gebracht? Neem dan contact op met uw energieleverancier.

Wat is dubbeltarief?

Het dubbeltarief bestaat uit een normaaltarief en een daltarief. Het daltarief betaalt u 's nachts, in het weekend en tijdens feestdagen. We noemen dit ook wel daluren.

U betaalt het normaaltarief op werkdagen van 7.00 tot 21.00 uur of 23.00 uur. In de ene regio stopt het hoge tarief om 21.00 uur, en in de andere regio om 23.00 uur. De netbeheerder bepaalt of de daluren om 21.00 uur of om 23.00 uur beginnen. Vraag uw netbeheerder hoe laat in uw regio het daltarief begint.

Wat is enkeltarief?

Enkeltarief is 1 tarief. Tegen dat tarief wordt al uw energieverbruik afgerekend.

Hoe weet u of dubbeltarief voor u het goedkoopst is?

In de volgende situatie is het dubbeltarief meestal goedkoper:

  • u gebruikt per jaar meer dan 3500 kWh aan energie, én
  • minstens de helft van deze energie gebruikt u tijdens daluren

Wilt u van enkeltarief naar dubbeltarief of andersom?

Dan vraagt u eigenlijk om een nieuw contract. Uw energieleverancier hoeft daar niet aan mee te werken. Uw energieleverancier kan eisen dat u zich houdt aan het contract dat u hebt gesloten. Het tarief is daar een onderdeel van. In de algemene voorwaarden van uw energieleverancier leest u wat er is geregeld over het tarief. Er zijn energieleveranciers die alleen enkeltarief aanbieden. Dan is een wijziging niet mogelijk.

Is het voor u onvoordelig om tegen het geldende tarief te worden afgerekend? En wil uw energieleverancier geen wijziging van het tarief doorvoeren? Dan kunt u overwegen om over te stappen naar een andere energieleverancier die wel het tarief aanbiedt van uw voorkeur.

Let op

Wilt u overstappen? Uw huidige energieleverancier kan een opzegvergoeding in rekening brengen. Vraag aan uw energieleverancier of u kosteloos het contract kunt opzeggen.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.